Přejít k hlavnímu obsahu

Vybavení pro hraní her, co vše je potřeba?

8. 10. 2020 | 15:33 Všechny hry
Hrát hry na počítači je oblíbená kratochvíle nejen teenagerů. Dnes navíc lze hraním her vydělávat nemalé peníze. Chcete-li si doma zahrát nestárnoucí klasiku nebo vyzkoušet moderní hry, potřebujete k tomu správné vybavení.
Vybavení pro hraní her, co vše je potřeba?
Vybavení pro hraní her, co vše je potřeba?

Poradíme vám jaké.

Hráči mají vysoké požadavky na počítačový hardware: koneckonců nic není dráždivější než hra s pomalým načítáním nebo příliš pixelová grafika. Nejnovější hry jsou technicky na velmi vysoké úrovni a vybavení musí být také vynikající kvality. S nákupem vám může pomoci srovnání půjček.

Gaming je na vzestupu

Hraní počítačových her je v České republice na vzestupu. Stále více hráčů vyhledává nové hry na nejvyšší, světové úrovni a řešení umožňující přístup k bohaté knihovně her, například tzv. cloudové hraní, jakýsi Netflix pro hráče. Za cenu měsíčního předplatného má hráč přístup k vybrané knihovně počítačových her, které nevyžadují velmi efektivní hardware. Jaké vybavení je tedy potřeba?

Počítač

Pokud se však hráč o tento typ řešení nezajímá a hledá možnost hraní nejlepších her na vybavení vynikající kvality, musí si koupit hotový počítač nebo sestavit sadu se specifickými parametry na míru svým požadavkům. Herní počítač, ať už připravený nebo samostatně sestavený, splňující požadavky nejnovějších populárních her by měl obsahovat alespoň:

  • 4jádrový procesor
  • Moderní typ 16 GB RAM (DDR4)
  • Základní desku přizpůsobenou RAM a procesoru
  • Jednotku SSD

Dobrý značkový napájecí zdroj s výkonem odpovídajícím zbytku počítače: minimálně 550–700 W nebo 800–1 000 W pro systém se dvěma grafickými kartami

Systém pro aktivní chlazení komponent: ventilátory uvnitř, vedle procesoru, vedle grafických karet nebo vodní chlazení s vysokou účinností a mnohem nižší úrovní hluku

Záleží jen na vás, zda zvolíte herní notebook nebo stolní sestavu PC. U notebooku vám přijde vhod také chladící podložka. Nezbytnou pomůckou je ergonomická herní myš s několika tlačítky.

Monitor

Počítač je jedna věc, ale bez řádného monitoru nebudou hry fungovat ani na tom nejlepším vybavení. Níže je uvedeno několik typů monitorů vhodných pro hry. Mezi lepší modely patří ty s IPS, které poskytují věrnou reprodukci barev a nabízí široké pozorovací úhly. Hledáte-li kompromis mezi kvalitou a cenou, pak jsou vhodné monitory VA. V současné době se předpokládá, že minimální rozlišení pro herní aplikace je 1920 x 1080 pixelů. Umožňuje vám zobrazit všechny podrobnosti i na monitorech od 22 do 27 palců. Dva formáty ideální pro hraní her jsou širokoúhlý monitor 16: 9 s rozlišením 1920 x 1080 nebo 2560 x 1440 pixelů a ultra širokoúhlý monitor 21: 9 s rozlišením 2560 x 1080 nebo 3440 x 1440 pixelů. Nezapomeňte si také vybrat vhodnou klávesnici pro hráče s podsvícením, která umožní hrát i v noci a v šeru.

Stůl a židle

Velmi důležitým vybavením na hraní her jsou rovněž stoly a židle. Kvalitní židle pro hráče nabízí vysoký komfort i při několika hodinovém sezení u počítače. Ergonomická záda a polohovací opěrky přinesou pohodlí. Stůl by měl mít přiměřenou výšku, ať už si na něj položíte herní sestavu stolního PC nebo notebook či tablet.