Přejít k hlavnímu obsahu

1UP: Esportový film inspirovaný kauzou GamerGate má našlápnuto na špatný začátek

4. 11. 2020 | 21:58 Všechny hry
Studio BuzzFeed připravuje svůj první celovečerák. Inspiraci čerpá ze známé kauzy GamerGate a jeho náplní má být vysokoškolačka, která si jde za svým snem – vytvořit ženský esport tým. Bohužel, komunita se k tomuto snímku nestaví příliš kladně a my se podíváme, proč to tak je.
1up
1up

Filmy s herní tématikou vychází poslední dobou stále častěji. Jako příklad můžeme uvést snímky Sonic the Hedgehog, Tomb Raider nebo Ready: Play One, ale samozřejmě najdeme ještě mnoho dalších, které se těší velké popularitě. Z řady chystaných pak zmiňme třeba Assassin's Creed přímo od Netflixu. Navzdory tomu ale samotné hráče vidíme na plátnech jen málokdy. Děj většinou sledujeme ve videoherním světě, ale v tom by měl být 1UP jiný. Buzzfeed chce tímto projektem otočit reflektory na méně atraktivní část esportového světa – tu lidskou.

O čem film bude?

Podle hollywoodského reportéra se jedná o komedii, hlavní roli obsadí Ellen Page a Paris Berelc, režie se ujme Kyle Newman. Oficiální popisek zní takto:

Příběh je zaměřený na hráčku Vivian Lee, která se kvůli sexismu ze strany spoluhráčů rozhodne odejít z univerzitního esportového týmu. Protože jí ale hrozí propadnutí stipendia, musí složit svůj vlastní, celodívčí spolek schopný vyrovnat se chlapcům. S pomocí tajemné trenérky, která se vrací do záře reflektorů po vlastním skandálu GamerGate, se jí podaří složit tým plný ne příliš zručných odpadlic. Všechny členky jsou ale namotivované a více než připravené to ostatním hráčům nandat!

Co je na snímku tak kontroverzního?

Hráčská komunita se shodla, že dělat komediální snímek okolo tak vážných témat, jako jsou sexismus ve videohrách nebo potíže, které mají ženy snažící se prorazit na scénu z drtivé většiny tvořené muži, vypadá jako výsměch vůči těm, kteří se snaží zavedené stereotypy změnit. Film bude navíc bude šťourat i ve fenoménu GamerGate, pravicovému internetovému hnutí vzniklého na 4Chanu a podobných stránkách, které sužuje ženy známé v odvětví esportu, pro příklad Zoe Quinn nebo Briannu Wu. Obě se vyjádřily proti rozhodnutí filmového štábu dotýkat se tohoto tématu.

Natáčení má začít v listopadu, studio BuzzFeed se zatím ke kritice nijak nevyjádřilo.

Zdroj: ginx.tv
Štítky: gamergate, 1up, buzzfeed