Přejít k hlavnímu obsahu

Zůstaňte fit a zdraví!

3. 12. 2020 | 10:00 PR článek
S rozvojem technologie a vědy, jakož i průmyslu se fyzická práce vykonávaná člověkem stala mnohem jednodušší, vynakládáme mnohem menší sílu v každodenním životě.
perfectacoustic.cz
perfectacoustic.cz
Zdroj: perfectacoustic.cz

S rozvojem technologie a vědy, jakož i průmyslu se fyzická práce vykonávaná člověkem stala mnohem jednodušší, vynakládáme mnohem menší sílu v každodenním životě. Přeprava se stala snadnou a rychlou, téměř nepotřebujeme vyvíjet fyzickou sílu, abychom se dostali z bodu A do bodu B. Před mnoha stovkami, tisíci lety jsme dostali jídlo, cestovali, pracovali nebo udržovali náš domov čistý a bezpečný byla časově náročná a vyčerpávající činnost. Dnes za nás stroje dělají téměř veškerou zdlouhavou práci. Existuje však také nevýhoda pohodlného, mechanizovaného života. Kvůli sedavé práci, nedostatku pohybu a nezdravému stravování naše svaly a klouby oslabují, což také nepříznivě ovlivňuje celkové zdraví celého našeho těla. Abychom udrželi naše tělo v kondici a zdraví, potřebujeme pravidelné cvičení a sport. Nezáleží však na tom, za jakých podmínek sportovní aktivity provádíme. Důležitá není jen velikost, vybavení a krytí místnosti. Pozitivní atmosféra je přinejmenším stejně důležitá! Lidské ucho nemůže vyloučit zbytečný hluk, takže jsme mu hlukem prakticky neustále vystaveni. Trvalý hluk je pro mozek velmi stresující, dokonce ani v noci nemůžeme odpočívat v úplném tichu. Použití zvukotěsných prvků je nezbytné pro vytvoření zdravých sportovních a životních podmínek.

Zdraví a sportovní stavba

Sport nejen udržuje naši postavu, ale také má dobrý vliv na naše celkové zdraví. Můžeme chránit před nemocemi a epidemiemi dodržováním hygieny a přijímáním správného množství vitamínů, sport posiluje náš imunitní systém a zvyšuje naši odolnost vůči chorobám.

Sportovní životní styl

Můžeme si vybrat z nesčetných sportovních příležitostí. Gymnázia jsou studentům k dispozici ve školách a vzdělávacích institucích, aby byla zajištěna jejich zdravá fyzická a duševní výchova. Ve školicích a fitness místnostech můžeme trénovat a pohybovat se v zimě i v létě. Tyto tělocvičny mají velké, prázdné stěny, stropy a podlahové povrchy. V tělocvičnách účastníci obvykle přecházejí na hlasitou hudbu, protože bylo vědecky prokázáno, že cvičení v rytmu hudby je účinnější a efektivnější.

Echo tělocvičny

Zvuky se odrážejí od velkých, tvrdých a plochých povrchů tělocvičen a vytvářejí nepříjemné ozvěny. Zmatené ozvěny mohou být velmi rušivé, mohou vést k bolestem hlavy a nervozitě, což může také negativně ovlivnit sportovní výkon a náladu. Akustika tělocvičen je proto velmi důležitá. Akustika tělocvičen může také ovlivnit úspěch školních a okresních sportovních soutěží. Doporučuje se na stěny umístit panely pohlcující zvuk, které absorbují nadměrné množství akumulujících zvuků, čímž vytvářejí čistou a harmonickou akustiku. Cvičení v rytmu hudby se může stát zábavnějším, zvýšit motivaci a stimulovat osobu provádějící pohyb. Pokud je akustika tělocvičen ideální, hudba opravdu pomáhá a motivuje. Tímto způsobem můžeme nejen zajistit integritu a kondici našeho těla, ale také zlepšit naši náladu a duševní stav. Struktura účinných materiálů pohlcujících zvuk je pružná a porézní. Zvuk pohlcující panely vyvinuté pro akustické účely obsahují akustickou bavlnu zabudovanou do tuhé dřevěné konstrukce. S foto vytištěnými panely můžeme nejen vylepšit akustiku, ale také fungují jako estetické a jedinečné dekorativní prvky. Při správném akustickém zpracování můžeme také tlumit odfiltrované zvuky, což je rozhodně dobrá vlastnost, pokud se v blízkosti školy nacházejí i obytné domy.

Každý potřebuje trochu pohybu

Ať už cvičíte ve školním prostředí nebo v tělocvičně, hudba zvyšuje produktivitu, ale toho lze dosáhnout pouze tehdy, když je pomocí správných akustických panelů eliminována ozvěna místnosti. Podle výzkumu má hudba pozitivní vliv na náš mozek a v kombinaci s cvičením dokážeme zasáhnout dva ptáky jedním kamenem.

Školní tělocviku Některé hodiny tělocviku ve školách probíhají v tělocvičnách. Všichni si pamatujeme, že tyto pokoje jsou velmi rezonující, pokud jsme tam zůstali delší dobu, bolely nás hlavy. Cvičení má dobrý vliv na učení a koncentraci, ale pouze pokud můžeme sportovat za správných podmínek. Pozornost by měla být věnována také akustickému ošetření stěn tělocvičny ve školách. Pokud dokážete eliminovat dozvukové zvuky, sportovní aktivity v ideální místnosti stimulují funkci mozku a posílí vaši schopnost myslet.

Multifunkční tělocvičny Ve školních učebnách se často konají různé školní akce, jako jsou karnevalové zábavy a plesy. Hudba hraje při těchto příležitostech důležitou roli. V ozvěnových tělocvičnách je hudba proudící z reproduktorů matoucí a produkuje nepříjemný zvuk. Akustické panely, Zatemňovací závěsy pohlcující zvuk mohou tento problém vyřešit, takže ani při těchto významných událostech nemusíme trpět špatnou akustikou.

Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.