Přejít k hlavnímu obsahu

Nintendo ukončuje kampaň Etika „Joy-Cons" kvůli porušování autorských práv

8. 12. 2020 | 08:00 Všechny hry
Jen několik dní po zrušení streamu Splatoon 2 kvůli fanouškům, kteří se shromažďují v komunitách Smash, Nintendo ukončuje projekt Joy-Con, který byl vytvořen fanoušky pod vedením kapitána Alexe. Byl zastaven kvůli porušování autorských práv Nintenda.
JoyCons
JoyCons
Zdroj: Zdroj

Ukončená kampaň Etika „Joy-Cons“ byla zahájena, aby lidé mohli zavzpomínat na youtubera Desmonda „Etiku“ Amofaha. Etika byl tvůrce obsahu na Youtube, kterého komunita milovala. Bohužel pro nás si v roce 2019 vzal svůj život. Etikonsova kampaň byla znázorněna ve stylu dvou černých krytů Joy-Con, kterými mohli hráči nahradit své dosavadní Nintendo kryty. Nintendo podalo stížnost, protože kryty obsahovaly slovo „Joy-Con“ v dolní části, což bylo v rozporu s jejich autorskými právy.

Aby byly náklady na výrobu co nejnižší, byly tyto kryty vyráběny v Číně. Celkový výtěžek z kampaně Etikons měl jít na nadaci Jed, neziskovou organizaci, která pracuje na podpoře emočního zdraví a prevenci sebevražd. Tato organizace pracuje s mladými i dospělými lidmi po celých Spojených Státech. 

„Jeho předčasná smrt zdůrazňuje hlavní problém dnešních USA – náš systém péče o duševní zdraví,“ vysvětluje kapitán Alex. Alex také slíbil, že peníze, které získají, půjdou na potřebné nástroje, jimiž zajistí zdroje pro pomoc s duševním zdravím a prevenci sebevražd.

Nintendo má právo kapitánu Alexovi zabránit v produkci krytů „Joy-Con“, protože to lze považovat za nelegální modifikaci, za kterou dostává peníze. Je samozřejmé, že komunita s tímto výrokem spíše nesouhlasila a ohlasy byly dosti negativní.

JOYCONBOYZ
JOYCONBOYZ
Foto: dailyesports.gg
Zdroj: ginx.tv
Štítky: Nintendo