Přejít k hlavnímu obsahu

Kvůli porušení DMCA rovnou za mříže? Americký senátor představuje nový návrh zákona

13. 12. 2020 | 09:00 Twitch.tv
Problémy kolem autorských práv na Twitchi se to poslední dobou jen hemžilo, což vyústilo v zabanování mnoha partnerů a výjimkou nebyly ani dobře známé tváře. Americký senátor Thom Tilis se však rozhodl přitvrdit a představuje návrh zákona, dle kterého by za porušení DMCA mohli streameři dokonce skončit za mřížemi.
Thom Tilis
Thom Tilis

Americký senátor Thom Tilis se rozhodl zaměřit na obsah chráněný autorskými právy, který se volně objevuje na streamech a dalších sociálních médiích, a opravdu se s ničím nepáral. Zástupce Severní Karolíny tvrdí, že je nezbytné využít všechny prostředky, aby se zabránilo nezákonnému používání autorských práv. Dokonce předložil návrh zákona, jenž by právě mohl opravdu negativně ovlivnit současné tvůrce mediálního obsahu, ba jim dokonce zařídit čas strávený za mřížemi.

Poslední dobou jsme mohli sledovat utužování pravidel kolem DMCA na Twitchi, což evidentně nebyl konec. Dle senátora by každý, kdo streamuje nebo sdílí hudbu chráněnou autorskými právy v komerčním prostředí, mohl být obviněn z trestného činu a v případě prokázání viny by skutečně mohl skončit ve vězení. Ustanovení se ovšem setkalo s tvrdou kritikou a rovnou deset organizací bylo razantně proti.

Společnosti se obávají, že by přijetí návrhu zákona dále negativně ovlivnilo všechny uživatele internetu a ne pouze tvůrce obsahu. Takto razantní krok by mohl poškodit všechny občany, kdyby se streamování copyrightované hudby mělo stát zločinem, potenciálně by to mohlo omezit inovaci hudby a další faktory. Už teď byla situace kolem sdílení obsahu na internetu, a to nejen hudby, dost napjatá a to stále nevíme, co vše nás ještě může čekat.