Přejít k hlavnímu obsahu

Český trend na Twitchi: Kostely živě vysílají své mše

25. 12. 2020 | 13:51 Twitch.tv
Rok 2020 je rokem nových trendů a improvizace v době koronavirové. Spousta aktivit nemůže probíhat buď kompletně, nebo v plné míře, takže se spousta z nich přenáší do online světa. A jinak to není ani mezi věřícími.
Farnost Hvozdná
Farnost Hvozdná

Půlnoční mše patří mezi jednu z velkých tradic každoročních českých Vánoc. Kostely a další posvátná místa se ale letos musely přizpůsobit, protože zaplněny mohly být pouze z nižších procent. Některé bohoslužby probíhaly venku, mnoho jiných se ale přesunulo do online světa. Twitch tak přivítal další ještě nedávno nemyslitelný trend.

Jedním z průkopníků živých pobožných přenosů je bazilika na Svaté Hoře v Příbrami, která bez jediné výjimky vysílání každý den již od 31. května. Každý den se najdou stovky nadšenců, kteří se na pravidelné mše zastaví. Nejvyšší peak za necelých sedm měsíců bylo 236 diváků v jeden moment 14. října. K této bazilice se postupně začaly přidávat i další, jako je například kostel Všech svatých ve Hvozdné nebo ve Vlčovicích. U těch to samozřejmě nekončí, ale čas vánoční opět odhodlal spoustu dalších, aby tuto tradici přinesly alespoň online.

Mše svaté na svatohorském kanále níže probíhají čtyřikrát až pětkrát denně, takže pokud vás jste věřící nebo vás něco takového pouze zajímá, určitě tomuto netradičnímu podání neváhejte dát šanci.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.