Přejít k hlavnímu obsahu

Akcie GameStopu vystřelily díky Redditu tak vysoko, že se o situaci zajímá i americká vláda

30. 1. 2021 | 19:22 Všechny hry
Reddit znovu dokázal, že lidé občas dokážou opravdu neuvěřitelné věci, což tentokrát můžeme sledovat na incidentu kolem nekontrolovatelně roustoucí ceny akcií GameStopu. Investoři díky Redditu vynesli cenu akcí do takových výšin, že si případu začala všímat i americká vláda.
GameStop Reddit
GameStop Reddit

V posledních dnech jsme měli skvělou příležitost sledovat tu nejroztodivnější bitvu mezi Wall Street a celým internetem, jako bojiště však posloužil prodejce videoher a elektroniky GameStop. V polovině minulého roku se na tento maloobchod usmálo štěstí a stále se snižující hodnota akciového trhu znovu ožila, čemuž pomohlo jak nové partnerství s Microsoftem, tak i uvedení next-gen konzolí na trh. Cena akcií společnosti však zničehonic z pouhých 20 dolarů explodovala téměř až na částku 350 dolarů.

A kdo vlastně za tak ohromným skokem stojí? Málokdo by čekal, že za takovým kouskem z obrovské části stojí zrovna Reddit a jeho online komunity, zvláště subreddity jako WallStreetBets. Tato skutečnost samozřejmě spoustu lidí ohrožovala, zejména účastníci krátkého prodeje akcií (short-selling) proto usilovali o snížení cen akcií a snažili se ostatním vnuknout myšlenku, že cena GameStopu zase půjde rapidně dolů. Členové WallStreetBets tuto strategii však rychle prohlédli a o to usilovněji se snažili cenu dále navýšit a investoři se stále množili; do celé věci se navíc začali zapojovat také další, dokonce i Elon Musk.

Co přesně se tedy stalo? Následující tweet celou situaci zjednodušeně vysvětluje na trefném přirovnání, které nám připomene úplně první hodiny matematiky.

Celý GameStop incident se stále rostoucí cenou akcií měl obrovský dopad i na Melvin Capital Management, který potřeboval investici ve výši 3 miliard, aby po raketovém výstupu GameStopu mohl vůbec existovat. Jedno je jisté, tato situace zanechala obrovský nepořádek v celém americkém akciovém trhu, ale konečné důsledky teprve vyplují na povrch. Zatímco někteří američané se situací náramně baví a chválí Reddit za odkrytí takového nepořádku, jiní se obávají, že by se mohla opakovat nepříjemná historie.

Přestože nic z toho, co Reddit způsobil, není nezákonné, někteří lidé se obrací na regulační orgány, aby zvážily přístup k informacím na trhu a uvědomily si, jaký dopad to může mít do budoucna. Tisková tajemnice Bílého domu navíc potvrdila, že americká vláda celou situaci sleduje, což znamená, že konec tohoto incidentu je zatím v nedohledu, už jen proto, že kolem něj vznikají stále další problémy.

Štítky: Reddit