Přejít k hlavnímu obsahu

Streameři jsou banováni kvůli živému vysílání v blízkosti dějiště olympijských her

26. 7. 2021 | 01:15 Všechny hry
Po tom, co Twitch prohlásil, že kontroverzní streamy z vířivek a bazénků ve spodním prádle jsou v pořádku, se komunita této platformy pro živé vysílání lehce vzpružila. Několik streamerů dostalo ban za nepochopitelné nebo kontroverzní situace a vypadá to, že se s tímto problémem budou streameři na Twitchi potýkat nadále. Příkladem jsou problémy v Japonsku.
Olympijské hry
Olympijské hry
Zdroj: bbc.com

Japonsko patří k zemím velmi populárním, nejen díky skvělému prostředí a jídlu, ale i videohrám. Země vycházejícího slunce je jednou z nejvyspělejších a to se odráží i v esportu, který je zde velmi populární a protlačovaný. Samotný ceremoniál olympijských her v Japonsku zahrnoval mnoho reklam a odkazů na videohry. Například přehlídku národů v Tokiu doprovázela řada slavných soundtracků japonských videoher, jako třeba Dragon Quest nebo Final Fantasy.

Přestože je organizace olympijských her shovívavá a přátelská k samotným hráčům, tak je bohužel i velmi přísná, hlavně pokud se jedná o DMCA (Digital Millennium Copyright Act), což je jednoduše rozsáhlý zákon pojednávající o autorském právu. Tento fakt je nutné mít na mysli zejména letos, jelikož je o japonských společnostech známo, že jsou nemilosrdné, obzvláště pokud jde o autorská práva.

Nespočet japonských IRL (v reálném životě) streamerů bylo údajně zabanováno od společnosti Twitch, kvůli živému vysílání z veřejných míst poblíž stadionů, kde se před tím, než začali streamovat, konal slavnostní ceremoniál LOH 2020. Hlavním důvodem je právě DMCA, na který upozornil Mezinárodní olympijský výbor.

IRL streamer Kuri na Twitchi uvedl, že jeho dva kamarádí byli zabanováni, když streamovali na veřejných místech poblíž míst konání olympijských her. Jeden jeho z přátel streamoval v parku a druhý zase před stadionem. Sám ještě v příspěvku zdůraznil, že Mezinárodní výbor olympijských her (IOC) zneužívá DMCA na Twitchi a samotný Twitch s tím nic nedělá. 

Mezinárodní výbor olympijských her sice má právo zasílat oznámení o zastavení šíření jejich obsahu, ovšem zakazovat streamování z veřejných míst, kde streameři nenahrávají samotnou událost, je opravdu nefér. Podpora Twitche s oficiálním prohlášením ohledně letní olympiády stále nepřichází a IRL streameři v Japonsku si v současné době nejsou jistí, co mají povoleno a co ne, protože neexistují jasné pokyny. 

Štítky: Olympiáda, Tokio, Twitch