Přejít k hlavnímu obsahu

Nová CS:GO meta je tu! Nejčerstvější update kromě operace přináší i možnost dropovat granáty

22. 9. 2021 | 11:50 Counter-Strike 2 Update hry
Dlouhé čekání je u konce, další velký update spatřil dnes v noci světlo světa. Vedle nové operace ale přináší také hodně změn v samotném gameplayi, které se dotknou jak map, tak i zbraní.
Operation Riptide
Operation Riptide
Zdroj: Valve

Nová operace nese jméno Riptide. Právě její logo bylo v Číně leaknuto o den dříve, ale nikdo nečekal až tak moc převratný update. Těšit se můžete na opravdu velkou porci nových skinů na agenty, mezi nimiž nechybí ani legendární postavy ze starších verzí Counter-Striku, jako jsou Guerilla Warfare nebo Elite Crew. Vedle nové Riptide Case přichází do hry také čtyři nové kolekce map Train, Mirage, Dust 2 a Vertigo, skiny samozřejmě doprovází také dvě edice nálepek a nášivky. Kompletní přehled nových kosmetických předmětů najdete na oficiální stránce operace. Odměny si klasicky můžete vybírat také za kompletování misí, nejen otevíráním krabic.

Guerilla Warfare & Elite Crew
Guerilla Warfare & Elite Crew
Foto: Valve

Pojďme ale na novinky z hlediska gameplaye, protože Valve se rozhodlo do hry přidat legendární Riot Shield z Counter-Strike 1.6. Ale nebojte se, jedná se pouze o Hostage mód, žádné štíty vás v turnajích rozhodně nečekají. Největší změnou je tak zrušená viditelnost skrze celý mid na mapě Dust II, na což si hráči často stěžovali, do moderního CSka takovéhle věci zkrátka prostě nepatří. Uvidíme, jak moc to současný styl hraní této mapy ovlivní. Drobných změn se dočkalo také Inferno a Ancient, kde se například zvětšil prostor pro položení bomby a děrovatelné materiály.

Průhled na midu – T spawn
Průhled na midu – CT spawn

Z hlediska zbraní bylo M4A1-S zvýšeno poškození do těla, zatímco Deagle se dočkal snížení, a Dual Elites už budou stát jen 300 dolarů. Co je ale velkou novinku, kterou nikdo nečekal, nově budete moci dropovat granáty podobně jako zbraně. Tato mechanika otevře nové spektrum možností, jak přistupovat k obraně i k útoku. Jeden hráč si jich samozřejmě nemůže koupit více, ale jinak to přinese novou rozmanitost nápadů.

Například na B site na Infernu může mít osamělý obránce na zemi připravených více smoků a bránit položiště o samotě, zatímco při útoku může mít někdo připravených více flashů, přičemž celý zbytek týmu jde kupředu. Taktéž to vytvoří spoustu zajímavých možností fake taktik. Jen čas ukáže, jak velký dopad na metu to bude mít. Kromě dropování totiž můžete házet granáty jako návnadu pro otočení soupeře zády, viz video níže.

Z dalších změn stojí za zmínku, že byla na oficiální servery přidána možnost FFA deathmatche, tedy všichni proti všem. Druhou novou volbou budou privátní zápasy na oficiálních serverech, takzvané gathery, kdy si v 10 hráčích spolu a proti sobě zahrajete, aniž byste si museli kupovat nebo pronajímat vlastní server. Novou variantu má i klasický 5v5 matchmaking, který si nově můžete zahrát ve zrychlené verzi hry na 16 kol namísto klasických 30.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.