Přejít k hlavnímu obsahu

Hraní videoher by mohlo zlepšovat zrak, tvrdí britská studie

29. 9. 2021 | 09:00 Všechny hry Zajímavost
Snad každý z nás v dětství od rodičů slyšel: „Nekoukej na tu obrazovku tak zblízka, zkazíš si oči!“ Možná se pletli. Nový výzkum naznačuje, že hraní videoher může zrak naopak zlepšovat.
Videohry by mohly zlepšovat zrak, tvrdí britská studie.
Videohry by mohly zlepšovat zrak, tvrdí britská studie.
Zdroj: Pxfuel

To alespoň tvrdí Sharon Copaland za Feel Good Contacts se sídlem v Británii. Uvádí, že pravidelné hraní může udržovat náš zrak zdravý tak, jak stárneme. Pojďme se na její tvrzení podívat trochu blíže. 

První oblastí, kterou videohry mohou zlepšit, je zraková ostrost, což zahrnuje to, jak jasně či ostře vidíme věci. S přibývajícím věkem se naše zraková ostrost obvykle zhoršuje. Hraní videoher s rychlým tempem však zjevně pomáhá udržet toho zhoršování pod kontrolou. Hraní her jako Call of Duty totiž neustále vyzývá naše oční svaly k rychlému pohybu a soustředění. Jedná se tak o jakési cvičení očí, které si zachovávají svou zrakovou ostrost.  

Sharon Copaland také věří, že hraní stříleček a podobných her může pomoci posílit naše periferní vidění. „Přestože se hráč může soustředit na to, kam střílí, jeho mozek absorbuje celou obrazovku, která často zobrazuje pohybující se lidi a předměty v pozadí. Trénují tak své periferní vidění, což je ve skutečném životě neuvěřitelně prospěšné, když si všímáme věcí, jako jsou stromy, jedoucí auta či lidé.“ Kdo by to byl řekl, že hrají videoher z nás může udělat lepší řidiče? 

A nakonec se autorka domnívá, že videohry mohou pomoci zlepšit tupozrakost neboli „syndrom líného oka“. K tomu obvykle dochází, když mozek nezpracovává dostatek informací z jednoho oka a začne časem upřednostňovat druhé. Studie sledovala děti, které hrály videohry s páskou přes oko během několika sezení. Ukázalo se, že jejich tupozrakost se dramaticky zlepšila. 

Zní to sice hezky, ale… 

Ačkoliv hry skutečně mohou zlepšovat zrak, nesmíme zapomínat na to, že stále existují problémy způsobené dlouhodobým zíráním do obrazovky. Příliš dlouhé sledování může způsobit únavu očí, rozmazané vidění nebo bolesti hlavy. Počítače Macbooks i Windows dnes již nabízí možnosti nočního svícení a přizpůsobení obrazovky, které pomáhají v boji proti těmto problémům. Zároveň dnes jsou již na trhu brýle filtrující modré světlo. Jedna taková značka je i na našem trhu - brýle DEV1S pochází ze Slovenska a nabízí (nejen) herní brýle. Tyto herní brýle slouží k filtraci modrého světla, ochraně zraku a snížení únavy očí. 

Studie vznikla v rámci Národního týdne zdraví očí ve Velké Británii. Cílem této iniciativy je podpořit lepší zdraví očí pro všechny a potřebu pravidelných očních testů. Věříte výsledkům této studie? A řešíte sami nějakým způsobem problémy způsobené dlouhým díváním do televizní či počítačové obrazovky?  

Zdroj: Gamebyte