Přejít k hlavnímu obsahu

Podceňovaný Team Spirit si po fenomenální jízdě odnáší největší výhru v historii esportu!

17. 10. 2021 | 20:20 Dota 2 Reportáž
Tak tohle byla neskutečná jízda! Desátý ročník The International neovládl nikdo z favoritů, ale podceňovaný ruský tým, který si navíc cestu k titulu musel proklestit skrze Lower Bracket. Obhájci prvenství jsou sesazeni a PSG.LGD se naopak počtvrté v řadě, kdy se dostali na nejvyšší příčky, loučí opět bez vysněného titulu. Ať žije Team Spirit!
Team Spirit
Team Spirit
Zdroj: Valve

The International 10 měl nejvyšší prize pool v historii esportu, neuvěřitelných 40 milionů dolarů. Šampion si měl odnést 45,5 procenta, tedy v přepočtu asi 400 milionů korun českých. Neuvěřitelný to balík peněz! Největším favoritem turnaje byl čínský tým PSG.LGD, kterému se daří každoročně, ale jejich cesta vždy skončí v jednom z rozhodujících zápasů. V pavouku vítězů to ale ničili a do grandfinále prošli s prohrou jediné hry.

Ve spodním pavouku se mezitím s turnajem rozloučili dvojnásobní králové z OG, kteří rozdílem třídy nestačili na Team Secret ani Team Spirit. Oba tyto celky to nakonec dotáhly až na stupně vítězů, takže jejich sesazení z trůnu není nějakým způsobem potupné. Prostě jen uvolnili místa těm, komu se letos daří o poznání lépe. Oba přemožitelé OG se nakonec potkali ve finále LB, kde zvítězil fenomenálně hrající Team Spirit.

Křišťálová lupa
Křišťálová lupa
Zdroj: grafika PLAYzone

Ruský celek prošel na turnaj z kvalifikace na poslední chvíli, spadl do pavouka poražených hned v prvním zápase a tolik se s ním nepočítalo. Hráči si však nebrali servítky s nikým a především Magnus v podání Collapse bylo něco, co soupeře trápilo. Respekt si tenhle pick vydobyl také ve finále, protože PSG.LGD jej nebanovali. Agrese týmu Spirit byla neuvěřitelná a favorité z PSG.LGD byli možná až zaskočeni tím, jak se jejich nadále podceňovaný soupeř prezentoval. Neviděli jsme v jejich podání ale nic nového, jen perfektní Dotu, kterou hráli celý LB.

První i druhá hra měly trvání okolo 40 minut a obě dokázal urvat Team Spirit. Rusko-ukrajinská sestava, se kterou nikdo v boji o nejvyšší příčky původně příliš nepočítal, byla najednou jedinou výhru od triumfu na The International 10. Čínský soupeř se ale dokázal zvednout. Jako první v turnaji našel recept na Magnuse a konečně předvedl výkon, který od něj všichni očekávali. Jedna dlouhá hra, jedna totální dominance, a finále bylo rázem srovnáno. Team Spirit se ale nesesypal a v osmé hře dne ještě dokázal najít poslední smítka energie.

Od začátku páté hry se vše vyvíjelo o něco lépe právě pro Spirit a od PSG.LGD se čekalo, jestli kolem 20. minuty s hrou nezačnou něco dělat. Hráči Spirit ale nacházeli potřebné killy a pomalu, ale jistě se začali přibližovat soupeřově bázi. Po jedné z bitev se sice PSG.LGD ještě zachránili, 37. minuta ale znamenala konečnou. Team Spirit se sice skládá ze čtyř debutantů, dravá mladá krev si ale odnáší historickou sumu 18 208 300 dolarů!

Na turnaji jsme po deseti letech měli také českého zástupce v podobě Jonáš 'SabeRLighT-' Volka. Ten se svým mezinárodním týmem Undying dokráčel do TOP 16 a celá skvadra si odnesla hezkých 600 tisíc dolarů.

The International 10
The International 10
Foto: Valve
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.