Přejít k hlavnímu obsahu

Mladý talent Miki po postupu ze skupiny: Chci se prezentovat hlavně otevřeným fotbalem!

26. 10. 2021 | 18:59 EA SPORTS FC 24 Rozhovor
Celá první skupinová fáze je za námi, tím pádem se nám k elitní osmičce doplnilo posledních osm jmen. Po krásném víkendu jsme vyzpovídali Matěje "Miki" Mikana, který dokázal postoupit na druhý pokus. Jak již je zvykem, tak se prezentoval útočnou hrou a soupeřům silně zatápěl svým nepříjemným presinkem. Miki nám popsal svůj výkon, FIFU 22, nové působiště a také to, jak tráví celé dny.
Matěj "Miki" Mikan
Matěj "Miki" Mikan
Zdroj: PLAYzone

Jak hodnotíš své působení v první skupinové fázi?

Hodnotím ho pozitivně, protože jsem zaznamenal úspěch v podobě postupu. Byl to jeden z mnoha krůčků k výhře celého turnaje.

V první šanci na postup jsi zaváhal proti Saintovi, jak si to vysvětluješ?

Saint je velmi kvalitní hráč, což taky v naší BO2 sérii znamenitě potvrdil. Je velmi dobrý na balónu, takže jej hodně drží, což je pro protivníka obtížné. Mně tento styl moc nevyhovuje a s pomocí, vlastně nepomocí, pomalého gameplaye to dopadlo tak, jak to dopadlo.

Z celé skupiny jsi vlastně postoupil přes jednoho hráče, a to RIIJKA. Byl jsi rád, když jsi zjistil, že proti němu budeš znovu hrát?

V podstatě mi to bylo jedno, s kým se utkám, jak s Aubíkem, tak i s RIIJKEM bych hrál otevřený a útočný fotbal, kterým se chci prezentovat. 

Jsi rád, že už skončila FIFA 21, nebo bys ji vyměnil za tu stávající?

Popravdě? Obrovské ANO! FIFA 21 byla strašně psychicky náročná. Bylo opravdu mnoho turnajů a víkendových lig, které byly tehdy na 30 zápasů, takže jsem u toho strávil času až až. Tuto FIFU považuju za lepší, protože se víc přibližuje reálnému fotbalu a taky FIFĚ 20, která pro mě byla zlomová v mé FIFA kariéře.

Čím je tento ročník prozatím specifický? Na co by se měli hráči zaměřit a dát si pozor? 

Tento ročník se dost podobá FIFĚ 20. Jsou prakticky dvě možnosti, buďto vyslat finesse shotu (načasovaná střela) zpoza vápna, nebo se dostat postupnými přihrávkami až před samotnou bránu, nejlépe střílet v momentě, kdy je gólman přesunut na opačné straně.

Křišťálová lupa
Křišťálová lupa
Zdroj: grafika PLAYzone

Jak vůbec trávíš svůj čas?

Polovinu svého času trávím ve škole. Studuji třetí ročník Obchodní akademie v Pardubicích, takže na FIFU nemám tolik času, jako to bylo minulý ročník, co jsem seděl jen u počítače - na jednom monitoru jsem měl školu, a na druhém FIFU. Vstávám jako každý normální středoškolák, kolem třetí přijdu domů, dám si hodinový spánek a potom si zahraju pár zápasů v Rivals, nebo přáteláků. Ve zbylém čase se pak buď věnuji přítelkyni nebo škole.

Jak se ti líbí v nové organizaci Cryptova?

Je to nedávno založená organizace a jsem velice rád, že můžu být její součástí a že mě oslovili jako prvního FIFA hráče. Myslím si, že se Cryptova celkem rychle rozjíždí.

K tobě se nedávno přidal Michal „DRMi10“ Drastich, který opustil SuperSlavii eSports. Je to pro tým velká posila?

Drmi se k nám přidal hlavně díky tomu, aby zase neprohrál ve finále E:ligy (směje se). Ne, teď vážně… Každý, kdo se zajímá o českou FIFA scénu, tak moc dobře ví, jak je Drmi kvalitním hráčem. Plusové body jsou i to, že si s ním rozumím nejen po herní stránce, ale i po té lidské. To jsem v předešlém působišti nezažíval, takže teď si toho hodně vážím.

Jak je na tom aktuálně česká FIFA scéna? Posouvá se správným směrem?

Za mě se naše FIFA scéna posouvá tím správným směrem a jsem rád za to, jak to je.

Co ty a reálný fotbal? Sleduješ jej? 

Já sám hraju za vesničku vedle Pardubic okresní přebor, samozřejmě jen tak za klobásu a dobré pití. Včetně fotbalu hraju i nejvyšší futsalovou dorosteneckou ligu. Nevím, jestli by to u mě vůbec šlo, nekoukat se nebo nehrát fotbal… Svůj volný čas také trávím sledováním mé oblíbené Chelsea.

Díky za rozhovor, těším se někdy příště! Máš nějaký vzkaz pro své fanoušky? 

Já také moc děkuji! Chtěl bych poděkovat všem svým fanouškům za obrovskou podporu, co mi dávají.

Aktuální tým Mikiho
Aktuální tým Mikiho
Foto: Miki