Přejít k hlavnímu obsahu

Všude dobře, doma nejlíp! Po devíti letech se na MČR vrací oskar

7. 11. 2021 | 13:30 Counter-Strike 2 Preview
Oskar se zase objeví na vrcholu letošní sezóny! Po těch celkem devíti letech, během nichž si získal respekt po celém světě, se vrátil a se svým suverénně nejlepším CS:GO týmem domácí scény, SINNERS Esports, bude chtít v Brně pozvednout svůj druhý MČR titul. Jaká byla jeho cesta od roku 2012?
oskar
oskar
Zdroj: SINNERS Esports

Jméno Tomáše "oskar" Šťastného je v domácí CS:GO komunitě velký pojem, který každý "CSkař" bezpochyby zná a také k němu vzhlíží. A to určitě právem. Kariéra třicetiletého rodáka z Klášterce nad Ohří, kterému světoznámou přezdívku oskar vymyslela už v brzkém mladí jeho maminka, se začala psát někdy v roku 2005, kdy objevil hru Counter-Strike, která mu na minimálně dalších patnáct let změnila život. Postupně se ve verzi 1.6 začal ukazovat jeho velký talent, což samozřejmě začalo přinášet kromě hmotných cen i možnost větších angažmá. Za nejznámější působiště můžeme označit týmy inteRaction, Faberi Bellatores, nEophyte a zejména eSubu, díky které se ve výborném světle představil také v Evropě.

Své 1.6 kariéře dal oskar sbohem v roce 2012, kdy v barvách týmu CSERVERS ovládl Mistrovství České republiky, na němž se už poprvé objevil i dnešní Counter-Strike: Global Offensive. A právě na tuto hru po svém zatím posledním MČR přesedlal. Rozjel to ve velkém, když společně s jonzem vyrazil na svoji první profesionální štaci do Playing Ducks. V Německu se ale tak dlouho neohřál, a po chvíli přijmul nabídku od domácího supertýmu myDGB. V sestavě okolo GuardiaNa či sneixe dokázal v největší světové CS:GO konkurenci vybojovat 3. místo na Esports Heaven Media Prague, jednom ze dvou velkých turnajů konaných v Praze. I když byl tým po tomto skvělém výsledku opěvován jako devátý nejlepší na světě, oskar se bohužel nepohodl se spoluhráči a z týmu odešel. Po měsíci se vrátil do sestavy, která už hrála pod dnes neexistující francouzské organizace 3DMAX, ale vše se krátce poté rozpadlo. Ambiciózní GuardiaN toužil po opravdovém zahraničním angažmá, kap1 a .PhP skončili s hraním, sneix spolu s posazeným unem přešli k nEophyte. A kam mířil oskar? Do žádného týmu, nýbrž do fabriky pracovat jako seřizovač strojů. Cesta na vrchol se tak v roce 2013 zastavila.

oskar
oskar
Foto: PLAYzone

Láska ke stále více populárnímu CS:GO ale oskara neopustila, ba se možná ještě více zvětšovala. Našetřil si na nový našlapaný počítač, a roku 2015 byl zase plně připraven ukázat světu svůj um. Naskočil do rozjetého vlaku jménem nEophyte, kde vytvořil velmi známou pětku – oskar, STYKO, Zero, queztone a barb1. Restart kariéry se Šťastnému povedl na výbornou, ale neshody s vedením vyústily k přesunu všech borců pod křídla Fraternitas, kde si oskar začal přivydělávat, a spolu s výdělky z jeho známého streamování mohl zakončit dřinu ve fabrice, což znamenalo jediné – plně se věnovat milovanému CS:GO! Na MČR se však s týmem nepodíval.

V roce 2015 vznikl fenomén jménem FACEIT Pro League, kde je obrovská šance předvést svůj individuální skill světové scéně. Přesně to se oskarovi povedlo, protože během jednoho roku vyhrál měsíční žebříček hned čtyřikrát, jednou skončil druhý a jednou bronzový, navíc, jeho highlighty ze streamů byly více než populární. Získaná pověst v tomto rybníčku hráčů se s1mplem v čele samozřejmě neunikla pozornosti. Píše se říjen téhož roku a oskar podepisuje u ukrajinské organizace HellRaisers. Neodchází sám, poněvadž přesvědčuje tamější vedení a samotného kouče LMBT o přivolání bratra v boji STYKA. Hned v únoru 2016 přišel první velký úspěch, týmu se podařilo vyhrát Minor a k postupu na velkolepý Major do Columbusu chyběla jediná vítězná série. Bohužel, Team Liquid byl nad jejich síly, a obrovský hráčský sen pro člověka, jenž ještě před rokem a půl dřel v práci, musel počkat.

V té době už působil v HellRaisers také Zero, jehož v březnu jako stand-in následoval také queztone. Kolem oskara však díky jeho kvalitním výkonům začalo být rušno a šuškalo se o tom, jestli v HR vůbec prodlouží smlouvu. V květnu sice podepsal STYKO, ale oskar stále ne, a ve velkém se spekulovalo, odkud by mu mohly přilétnout nabídky. Před HellRaisers však stála kvalifikace na Major ESL One Cologne, kde nechtěli zopakovat selhání z února. Po třech kolech byl postup blízko, jenže poté následoval kolaps proti OpTic, od nichž oskar taktéž obdržel nabídku, a nevýrazný výkon proti FlipSid3. HellRaisers podruhé v řadě skončili těsně před branami Majoru.

oskar a STYKO v HR
oskar a STYKO v HR
Foto: HellRaisers

S týmem oskar ještě odehrál o týden později DreamHack Summer, avšak na hře bylo vidět, že něco není v pořádku. Český střelec si vynutil posazení na lavičku a 22. srpna 2016 se stal posilou týmu mousesports! Nikdo ale netušil, co se stane za dva měsíce. To totiž z rána vyplula zpráva, že Čech z osobních důvodů přerušuje působení v základní sestavě. Lednový ELEAGUE Major tak byl opět bez české vlajky, zatímco v HellRaisers Zero a STYKO postoupili. Ihned po turnaji však přicházejí nové informace, že oskar je připraven na návrat. O týden později je dokončen megapřestup NiKa do FaZe Clanu a rozlučkovou akcí se pro něj stane DreamHack v Las Vegas, kde se tak jednou a naposled ukázalo hvězdné duo NiKo a oskar. Ve čtvrtfinále ale přišel konec, NiKo odešel, do základní sestavy se vrátil chrisJ, a tvrdý trénink na další Major tak mohl začít.

V dubnu 2017 přichází ještě jedna změna, kdy do týmu přichází hvězdný Estonec ropz a všechno tak může směřovat k červencové kvalifikaci na PGL Major v Krakowě. A tam konečně to vyšlo! Dvě pohodové výhry nad Tengri i GODSENT, těsný skalp PENTA Esports a oskar jako první Čech vstoupil na půdu Majoru. Myšáci ale bohužel zaznamenali jen jedinou výhru nad FaZe a oskar tak moc daleko v Polsku nedošel. Další šance přišla za rok na Majoru v Bostonu, kde Šťastný v týmu zase narazil na starého známého STYKA. Hráli už mnohem lépe, jenže ve čtvrtfinále přišla stopka a odplata od FaZe, budoucích neúspěšných finalistů možná nejnapínavějšího finále historie proti Cloud9. Chuť si ale alespoň trochu spravili v StarSeries i-League 4, kde ve finále přetlačili NAVI v čele s hvězdným s1mplem, a následně ovládli i V4 Future Sports Festival, kde porazili i tehdejší česko-slovenskou jedničku eXtatus, a domů přivezli skvělých 240 tisíc dolarů, oskar navíc i ocenění MVP!  Bohužel, Major v Londýně zase nevyšel, ale ESL One New York 2018 opět poskytl skvělou náplast na bolest, když ve finále mousesports těsně zdolali Team Liquid 3:2. Sám oskar pak následně za své skvělé výkony obdržel ocenění 14. nejlepšího hráče planety dle HLTV, čímž o dvě příčky vylepšil úspěch z minulého roku.

oskar a STYKO na Majoru v Bostoně
oskar a STYKO na Majoru v Bostoně
Foto: ELEAGUE

Svoji téměř tříletou štaci u myšáků Šťastný ukončil v lednu 2019 a vydal se zpátky do HellRaisers. Tam se mu ale vůbec nedařilo a po nepovedeném Majoru v Berlíně odešel hned v srpnu. Vstříc lepším zítřkům se pokusil vyjít na začátku roku 2020 zpátky do Německa, konkrétně do Sprout, jenže po neshodách se v dubnu obě strany domluvily na ukončení spolupráce. Následovala pauza až ke konci roku, kdy všichni víme, co se stalo. V česko-slovenské jedničce SINNERS po MČR skončil CaNNiE, kterého nahradil právě oskar. Ten se s týmem zanedlouho probojoval do TOP 30 a překonal úspěchy tehdejších eXtatus. Hříšníci prošli až do ESL Pro League S14 či IEM Fall, kde předvedli slušné výkony, stále ale chtějí splnit mnoho ze svých cílů, jako třeba se natrvalo udržet mezi elitou nebo postoupit na Major, což právě v IEM Fall bylo extrémně blízko.

Tomáš "oskar" Šťastný si tedy od Fraternitas v roce 2015 našel před rokem po pěti letech angažmá v lokálním týmu, s čímž se pojí i opětovná účast na Vodafone Mistrovství České republiky v počítačových hrách, kde se naposled ukázal v roce 2012 a ještě v jiném titulu. SINNERS jsou jasnými favority, dojde si tak česká legenda pro svůj druhý titul a vůbec první ve hře CS:GO? To vše zjistíme už během 24. až 28. listopadu na Brněnském výstavišti, kde tohoto borce s nepřeberným množstvím zkušeností opět budete moci vidět po letech v akci!

oskar v SINNERS
oskar v SINNERS
Foto: SINNERS
MČR PC
Štítky: oskar, MČR
Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.