Přejít k hlavnímu obsahu

Čtrnáctiletý Dog obhájil titul světového šampiona v Tetrisu

21. 11. 2021 | 10:53 Všechny hry Reportáž
Dvanáctý ročník Classic Tetris World Championship opět nabídl neskutečnou podívanou. Kvalita se rok od roku zvedá, na největších favoritech na titul se však nic nezměnilo. O prvenství se chtěli opět utkat bratři Artiagovi, stejně jako se chtěl zpět na trůn vrátit sám Joseph Saelee.
Dog
Dog
Zdroj: CTWC

Úvodní část letošního CTWC patřila Michaelu 'Dog' Artiagovi. Ten se loni stal v pouhých 13 letech nejmladším šampionem historie a letos vykročil za obhajobou neuvěřitelným výkonem v kvalifikaci, kde se hned 12x předvedl s více než milionovým skóre. O tom, že by měl chybět v play-off, nepochyboval vůbec nikdo. Nejvíce jej ve druhé fázi turnaje trápil Minjun 'Pokenerd' Kim a společně předvedli první hru v historii, kde oba hráči dosáhli skóre ve výši 1,3 milionů bodů. Dog se nakonec do finálového pavouka probojoval jako nasazená dvojka.

Pokud se ptáte, kdo tedy mohl být lepší než Dog, tak neexistuje méně očekávaná odpověď, než sám Joseph 'JdMfX' Saelee. Dvojnásobný šampion, který svého času vtrhl na scénu jako hurikán, když sesadil dnes již zesnulého krále Jonase Neubauera, byl opět v nejlepší formě. Oba s Dogem zaznamenali poměr 12 výher a 2 proher, Joseph měl však při svých prohrách vyšší průměrné skóre. Největší škoda na tom, že Dog nebyl pro play-off nasazenou jedničkou, byla v tom, že nemohlo dojít k finálovému souboji dvou bratrů, jako tomu bylo vloni.

MČR lístky
MČR lístky
Zdroj: PLAYzone

K souboji Doga a o pár let staršího Andrewa 'PixelAndy' Artiagy došlo již v semifinále. Oba hráči předvedli neuvěřitelnou hru, takzvaný max-out (nahraný milion bodů) u takto špičkových hráčů často prostě nestačí. Dog jedinou hru ztratil svojí chybou v Levelu 22, jinak zbylé tři ovládl a postoupil do finále. Tam na něj ale překvapivě nečekal Joseph. Jacob 'Huffulufugus' Huff totiž někdejšího šampiona udolal v těsné sérii poměrem 3:2. Oba poražení semifinalisté ale v podstatě v každé předvedli vynikající výkony, postoupit však nemůže každý.

Úvodní hra vypjaté finálové série vyšla lépe Dogovi, Huff však dokázal srovnat poté, co jeho konkurent nedokázal nasbírat dostatek bodů i přesto, že se dostal do Levelu 35. Ve třetím souboji pro změnu Huffovi nestačil postup do Levelu 33 a Dog měl tedy dvě příležitosti stát se dvojnásobným králem klasického Tetrisu. V poslední hře se mu opět podařilo dostat přes metu 1,2 milionů bodů, což Huff těsně nedokázal dorovnat a série byla u konce. Takových hodnot hráči ještě před několika lety ani nedosahovali, natož aby to opakovaně dokázali předvést oba hráči v jedné hře. Průměrné skóre v prohraných hrách Huffa činí šílených 1 087 220 bodů.

Staronovým šampionem Classic Tetris World Championship se tedy stává čtrnáctiletý Michael 'Dog' Artiaga. Ten si navíc jako první v historii odnáší zbrusu novou trofej, která je zasvěcena největší ikoně – Jonasi Neubauerovi.

The Jonas Neubauer Trophy
The Jonas Neubauer Trophy
Foto: CTWC
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.