Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se hraje na Samsungu Z Fold 3? Přinášíme vám test skládací novinky

14. 12. 2021 | 10:57 PR článek
Samsung si jako jeden z mála mobilních výrobců už pár let hraje s telefony se skládacím displejem. Nám se právě jeden z nich dostal do ruky na test. Je telefon Samsung Galaxy Z Fold 3 slepou uličkou nebo budoucností hraní?
Samsung Galaxy Z Fold 3
Samsung Galaxy Z Fold 3
Zdroj: Samsung

Již začátkem hodnocení mohu s klidným svědomím říct, že Samsung Galaxy Z Fold 3 je jednoznačně přehlídkou technologií a patří k tomu nejlepšímu, co mobilní telefony v současnosti nabízí. Pojďme na to ale postupně.

Největší předností, která na první pohled zaujme každého, je dvojice displejů. Ten hlavní, ke kterému se dostanete po rozevření telefonu, vás kromě skvělých barev a technologie Super AMOLED 2X zaujme svou úhlopříčkou 7.6 palců a 2K rozlišením. Sekunduje mu pak druhý, menší vnější displej s úhlopříčkou 6.2 palců. Oba displeje zvládnou fungovat při frekvenci 120 Hz, která je jak pro hraní, tak pro běžné používaní velkým plusem. Frekvence se navíc dokáže snížit v případech, kdy zkrátka není tak vysoká plynulost potřeba, například při prohlížení webu, což se projeví lepší výdrží baterie.

Také samotná konstrukce telefonu působí skvěle. Tělo z kovu sedne perfektně do ruky a i přes výraznou tloušťku ve složeném stavu se drží skvěle. Není se třeba bát ani o pant. Ten působí opravdu pevně, telefon se otevírá příjemně a díky magnetům dobře drží v zavřeném stavu. Nestane se tak, že by se nějak nešťastně otevřel a poškodil. Ohebného proužku na obrazovce si sice všimnete, není však nijak výrazný a při používání vás rušit nebude. Oba displeje i záda telefonu navíc chrání sklo Gorilla Glass Victus, což jenom potvrzuje, že na životnosti si dal Samsung záležet.

Pojďme se ale podívat na samotné hraní. Telefon pohání procesor Snapdragon 888 s podporou 5G, který patří na úplnou špičku mobilního hraní, navíc je doplněn hned 12 GB operační paměti. To znamená, že při žádné z her, které jsem zkoušel, nedošlo k jedinému záseku a hry běžely s přehledem i na 120 FPS. Telefon se v otevřeném stavu velmi dobře drží a díky obřímu displeji prsty a ovládací prvky nezakrývají důležitou herní plochu. Pro hráče, kteří si rádi užívají zvuky nebo hudbu, jsou velkým plusem stereo reproduktory, které díky technologii Dolby Atmos hrají opravdu skvěle a dokážou být i dostatečně hlasité.

Telefonu nedělá problém ani připojení k herním gamepadům, což využijí hlavně fanoušci FPS her nebo cloudového hraní. Telefon si dobře rozumí právě s hraním přes Game Pass, čemuž pomáhá i podpora standardu WiFi 6 nebo již zmíněných 5G sítí. Skvěle se tak hrála například Forza Horizon 5, která je pro cloudové hraní jako stvořená.

Samsung Galaxy Z Fold 3
Samsung Galaxy Z Fold 3
Foto: PLAYzone | Radim Madarász

Tím hlavním tahákem je však už zmíněný displej. Ten je opravdu nádherný a potěší skvělými barvami a hlavně obnovovací frekvencí 120 Hz, což se u her zkrátka hodí, k vyhrávání potřebujete co nejvyšší přesnost. Právě displej byl však byl pro mě paradoxně jediným mínusem.

Jeho netypický poměr stran, 11.25 ku 9, tvoří téměř čtverec, s čímž většina her zkrátka nepočítá. U her jako Hearthstone nebo Clash Royale to není žádný problém, ten ale nastává u těch, kde je větší přehled důležitější. Například u Wild Riftu, kde toho hráč potřebuje kolem sebe vidět co nejvíc, se naopak obraz ořeže a hráč toho vidí méně, než na obvyklých širokoúhlých zařízeních. Podobné problémy jsou i u některých dalších aplikacích, například Instagram si s tímto poměrem neporadí vůbec. I tohle má Samsung podchycené, jde si totiž nastavit poměr stran u každé aplikace zvlášť a není tak problém, aby se hra spustila v poměru 16:9. Stále se však jedná o kompromis, který by se jistě dal vyřešit jinak. Zajímavou hračkou je pak experimentální režim Flex, který rozpozná ohnutý displej a rozdělí jej na dvě poloviny, přičemž na té spodní zobrazí například ovládací prvky. Zatím není moc aplikací, které režim nativně podporují, rozhodně má však velký potenciál a dokážu si představit jeho využití třeba právě u her nebo u střihu videí.

Fanoušky focení potěší rovnou pět fotoaparátů. Na zádech najdeme trojici, která je obvyklá u většiny dnešních špičkových telefonů, tedy hlavní širokoúhlý, ultra-širokoúhlý s úhlem záběru až 123 stupňů a teleobjektiv s optickým zoomem, přičemž všechny mají rozlišení 12 MP. Foťáky fotí i natáčí opravdu nádherně a rozhodně patří k těm nejlepším, které jsou na mobilním trhu k dispozici. Doplňují je navíc dvě selfie kamery. Ta na vnějším displeji má 10 MP, zatímco kamera na vnitřní ploše má rozlišení 4 MP. Druhá zmíněná je navíc skrytá pod displejem, takže při hraní nebo sledování filmů nijak výrazně neruší, i když si jí rozhodně všimnete.

Socha Kafky zachycena hlavním fotoaparátem
Socha Kafky zachycena hlavním fotoaparátem
: Dominik Bludský

Potěšila také baterie. Ta má kapacitu 4 400 mAh, která díky dobré optimalizaci a úspornému AMOLED displeji vydržela s přehledem celý den, což u tak výkonného telefonu s dvěma displeji zní skoro jako zázrak. Telefon také podporuje stylus S Pen, konkrétně model vytvořený speciálně pro Fold.

Samsung Galaxy Z Fold 3 podporuje hned tři SIM karty, dvě fyzické, které je ještě možné doplnit eSIM kartou, ty však u nás zatím nejsou příliš rozšířené. Nechybí ani NFC nebo čtečka otisků prstu, která se nachází na boku. Chybí však klasický sluchátkový konektor, což je pro některé rozhodně mínus. Za to však nechybí voděodolnost podle standardu IPX8 a telefon by tak měl zvládnout ponoření do vody a hravě pořídit fotky podvodního světa či netradiční selfie.

Testovaný Samsung Galaxy Z Fold 3 je tak rozhodně ultimátním multimediálním strojem, který potěší jak hráče, tak fanouška filmů. Možnost přeměnit telefon na tablet je zkrátka návyková a praktická a sám jsem tuto funkci využíval často, jak pro hraní a sledování filmů, tak například pro čtení i psaní článků na cestách, pro které je velký displej perfektní. Jak již bylo řečeno, jedná se o přehlídku těch nejlepších technologií, které mobilní telefony nabízí. To se odráží i v ceně, která za variantu 256 GB / 12 GB začíná na 46 990 Kč. Ta ale odpovídá tomu, co za ní dostanete. Samsung totiž dokázal, že jejich řada skládacích telefonů Galaxy Z toho nabízí oproti klasickým mobilům o stupeň navíc a rozhodně má budoucnost.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.