Přejít k hlavnímu obsahu

Ráda bych rodičům ukázala, že věk je jen číslo, prozrazuje v rozhovoru Mamabenjyfishy

26. 12. 2021 | 08:36 Fortnite Rozhovor
Padesátiosmiletá maminka profesionálního hráče Fortnite Benjyfishyho se sama stává profesionálkou a streamerkou.
Benjy a mamaBenjyfishy
Benjy a mamaBenjyfishy
Zdroj: BBC

Anne Fish je maminkou profesionálního hráče Fortnitu Benjyfishyho, která nedávno vydala knihu Let's Go o svých zkušenostech po boku Benjyho (17). Od dětství až po online slávu. Sama je zastáncem kladného rodičovského přístupu k esportu a podporovala svého syna na každém kroku od ranného dětství až po současnost, kdy je Benjy jedním z nejznámějších jmen Fortnite. Právě zkušenosti jakožto ženy, která stojí za hvězdou Fortnitu, ji inspirovaly k napsání knihy.

kniha MamaBenjyfishy a Mr.Savage
kniha MamaBenjyfishy a Mr.Savage
Foto: game-news24.com

Vyvíjející se kompetitivní Fortnite má množství velmi talentovaných hráčů. Stát se jedním z nich je ale náročný úkol — zvládnout umění stavět, editovat i porozumět kritickým herním mechanismům. Málokdo to umí lépe než evropský hráč Benjy „Benjyfishy“ Fish, reprezentující NRG Esports. 

Benjyfishy je dvojnásobným finalistou Světového poháru Fortnite a devítinásobným finalistou Fortnite Champion Series (FNCS). Benjy je ale mnohem víc než jen talentovaný hráč Fortnite. S obrovskou sledovaností na Twitchi na streamu by bylo podceněním nazývat Benjyfishyho pouze hráčskou hvězdou.

Lidi, rodiče a spolupracovníky, kteří stojí za profesionálními hráči v esportech, známe z médií jen zřídka. V Benjyho případě se však jeho matka Anne „Mamabenjyfishy“ Fish sama stává hvězdou. 

Co vás inspirovalo k napsání knihy o vaší cestě po boku Benjyho od jeho dětství až do současnosti?

Když jsem se poprvé připojila na Twitter, Benjyho fanoušci se mě ptali na jeho život a jeho rodinu a na to, jak se stal tak úspěšným. Uvědomila jsem si, že esportová komunita má zájem slyšet jeho příběh. Pak nastal lockdown a všechny plánované LAN turnaje byly zrušeny a já měla najednou čas to napsat. Bylo jasné, že Benjyho cesta k tomu, aby se stal profesionálním Fortnite hráčem, byla smršť a za krátkou dobu se toho stalo tolik – neměla jsem nouzi o obsah.

Co doufáte, že se lidé z knihy naučí, co mohou použít ve svém vlastním životě?

Doufám, že čtenáři ocení, kolik tvrdé práce, odhodlání a dovedností je zapotřebí, aby se někdo stal profesionálním hráčem jako Benjy. Hraní ale nabízí i mnoho přenositelných dovedností, jako jsou strategie, vůdcovské a komunikační dovednosti, které mohou být použity v jiných aspektech jejich života.

Benjy a jeho starší bratr Charles mají blízký vztah. Jak se tato dynamika vyvíjela v průběhu let od jejich dětství až po současnost?

Ano, Benjy a Charles si byli vždycky blízcí a tak to zůstalo, i když stárli. Charles se zasloužil o to, aby se Benjy zapojil do hraní a stále spolu hrají, i když hlavně World of Warcraft (WoW). Pravidelně si povídají a také se scházejí v Londýně na nákupy a na akce, což jako maminka moc ráda vidím.
 

Stream Anne Fish (58)
Stream Anne Fish (58)
Foto: BBC

Mnoho lidí nedokáže dosáhnout úrovně hvězdné slávy, jakou má Benjy. Co podle vás odlišuje Benjyho od těch, kteří se snaží, ale nedaří se jim uspět v kompetitivním hraní?

Benjy je velmi odhodlaný dosáhnout svých cílů. Úspěchu nedosáhl přes noc – jen využil všech příležitostí, které se mu na počátku naskytly, a dál makal. Miluje hraní Fortnitu a jeho úspěch je jen produktem jeho vášně pro hru.

Už nějakou dobu hrajete Arena mode a streamujete Fortnite i vy sama. Co jste se vy, jako hráčka, naučila a oceňujete?

Zjistila jsem, že hraní Fortnite je mnohem těžší, než jak to vypadá u profesionálů, a streamování dělá věci ještě náročnější, protože musíte dělat více věcí najednou, což není vždy snadné. Musíte vynaložit spoustu hodin, abyste se pokusili dostat i jen na základní úroveň, a já mám před sebou ještě dlouhou cestu. Hraní turnajů, arén a kompetitivu mi dalo nový pohled na svět profesionálních hráčů esportů.

Čeho chcete dosáhnout tím, že vložíte čas do Fortnite, tj. budete hrát v režimu Aren, turnaje a soutěžit na nadcházejícím DreamHack LAN?

Opravdu mě baví hrát soutěžní turnaje a tvrdě pracuji na tom, abych se zlepšila a zlepšila své hráčské dovednosti. Chtěla bych ukázat, že se dokážu dostat na úroveň, kdy se mohu kvalifikovat přes otevřená kola turnajů do finále. Těším se také na hraní nadcházejících LANek a spojení se tak s  komunitou esportu.

Dal vám Benjy nějaké rady, jak se zlepšit jako hráčka od doby, kdy jste začala streamovat a hrát na turnajích? Pokud ano, co vám nejvíce pomohlo?

Benjy mi dal nějakou počáteční pomoc a radu, když jsem poprvé začala hrát, ale hlavně mě nechal, abych se učila sama. Spolupracuji s Bellou, která je mým duo partnerem, a také s mou online komunitou, aby mi pomohli zlepšit se.

Nedávno jste podepsala smlouvu s organizací esportů Galaxy Racer (GXR). Co vás vedlo k tomuto rozhodnutí a jaké jsou vaše cíle jako součást týmu?

Ráda bych rodičům ukázala, že věk je jen číslo, a že se můžete bavit hraním a streamováním, i když nejste teenager, a také zdůrazňovat skutečnost, že existují přenositelné dovednosti, které se jejich děti při hraní učí; např. teambuilding, vedení, komunikace, multitasking, abychom jmenovali alespoň některé. Hraji Fortnite a streamuji asi devět měsíců a bylo přirozené, že jsem hledala esportovou organizaci, kterou bych zastupovala. Po rozhovoru s několika organizacemi se Galaxy Racer (GXR) podělilo o mé cíle pomoci se spojit s rodiči i hráči; a také mě podporuje v mém kompetitivním úsilí.
 

Rodiče profesionálních hráčů maminka Benjyho a tatínek MrSavage
Rodiče profesionálních hráčů maminka Benjyho a tatínek MrSavage
Foto: BBC

Co byste poradila rodičům, jejichž dítě se chce věnovat kariéře v esportu?

Zkuste to a zjistěte si více o esportech a kariérních možnostech dostupných v tomto odvětví. V tomto odvětví existuje celá infrastruktura, není to jen o tom být profesionálním hráčem. Můžete pracovat v nespočtu oblastí, včetně například tvorby obsahu, sociálních médií, marketingu a produkční stránky včetně managementu. Po celém světě jsou nyní dostupné kurzy včetně vysokoškolských titulů z esportů a v USA můžete získat plná stipendia pro esporty. To je jeden z důvodů, proč jsme Johnny (tatínek profesionálního hráče MrSavage) a já napsali Stavěj jako Benjyfishy a MrSavage, což je příručka pro rodiče začínajících hráčů a pro zájemce o práci v esportech. Nabízí více informací o tom, jaké příležitosti jsou k dispozici, a vysvětluje, o co vlastně jde, když jste profesionál v esportu.

Jak jako rodič zvládáte Benjyho rozvrh a zabraňujete tomu, aby vyhořel?

Stejně jako u každého sportu nebo disciplíny je to všechno o rovnováze, je důležité zajistit, aby měli čas mimo hru  i na jiné aktivity. Benjy se rád stýká s kamarády a chodí pravidelně ven se svými přáteli, což mu pomáhá. Důležité je také dodržování zdravých návyků, včetně pravidelného cvičení, výběru zdravých potravin a dostatečného spánku.

Všimla jste si změny v Benjyho nadšení pro Fortnite od doby, když začal hrát v tak mladém věku?

Ne, Benjy je stále stejně nadšený do Fortnite, což díky Epic Games a tvůrcům, kteří dodávají do hrystále něco nového, aby bylo hraní příjemné.

Jaké jsou vaše a Benjyho cíle pro rok 2022? Co byste rádi viděli v Epic Games a Fortnite?

Epic Games začali umožňovat návrat LAN, takže se oba těšíme na příležitost cestovat v roce 2022. Benjy doufá v oznámení Světového poháru, ale uvidíme, zda se tak stane. FNCS a kompetitiv v roce 2022 bude v režimu duo a Benjy má za cíl stát se šampionem FNCS. Já osobně se snažím zlepšit své dovednosti, abych mohla soutěžit a kvalifikovat se v otevřených kolech.

Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.