Přejít k hlavnímu obsahu

Příští rok bude pecka! Co vše o sobě prozradil streamer, moderátor a komentátor Xnapy?

25. 12. 2021 | 10:00 Rozhovor
Další kalendářní rok se blíží ke svému konci a na exkluzivní rozhovor k nám zavítala jedna z největších osobností domácího esportu. Streamer, komentátor a moderátor Petr “Xnapy” Jirák. Kromě jeho uvolněných streamů ho mohou fanoušci znát jako pravděpodobně toho nejlepšího domácího League of Legends komentátora a moderátora televizního pořadu COOL Esport.
Rozhovor se Xnapym!
Rozhovor se Xnapym!
Zdroj: PLAYzone

Na začátek, letos ses stal moderátorem kromě toho, že streamuješ. Co to pro tebe změnilo, znamenalo a udály se ještě nějaké podobné změny?

Změnilo mi to trochu náhled na to, jak možná část veřejnost vnímá moji práci. A uvědomil jsem si bližší propojení mezi komentováním a moderováním, které jsem v minulosti nikdy nevnímal. Stále jsme hodně underground a představa, že děláš více komerční věc je pro tebe jako pro hráče hrozně divná. Zjistil jsem, že by to teoreticky nemuselo stát za takzvaný vyliž-zadek, kdybych se věnoval i nějaké moderaci a podobně, ale jinak že by to něco konkrétně změnilo kromě mého uvědomění, to se zatím úplně říct nedá.

Co se pro mě nejvíce změnilo? Nejvíce jsem za poslední rok přestal být já jako já, ale začal jsem pracovat v kolektivu, v týmu. To je asi to, co se mění nejvíce. Učím se předávat zodpovědnost a pracovat s ostatními lidmi.

Stalo se za poslední rok něco, co  tě opravdu potěšilo?

Bohužel kvůli situaci s covidem neproběhlo tak moc akcí, jak bychom si všichni přáli. Ovšem radost mi udělal světový šampionát v League of Legends a také novinka o tom, že se příští rok na naší scéně rozjede o něco více Valorant.

 

Když už jsi nakousl Valorant, tak jak to máš ty? League of Legends je pro tebe určitě srdcovka, ale má Valorant šanci na to se u tebe uchytit?

Tak to je jasné, když LoLko hraju dvanáct let, tak k tomu mám dobrý vztah. Navíc mi vždycky šly spíše ty více “strategické” hry a ne úplně fpska. Ale Valorant mě baví, připadá mi srandovní a je to pro mě určitě skousnutelnější než csko, o kterém jsem se zase po dlouhé době přesvědčil, že ho opravdu hrát nechci. Ani tak nejde o hru samotnou, jakožto o vývojáře Valve, protože když vidím hru od nich, tak automaticky nemám chuť ji spouštět.

Máš tohle u Riot Games naopak?

No jasně, to není o tom, že bych byl od Riotu zaplacený nejlíp, ale produkty od nich mě nejvíce baví. Firma samozřejmě dělá přešlapy jako všichni ostatní, ale když to porovnáme třeba s Blizzardem, tak jich dělají daleko méně. Ta firma mi je navíc daleko sympatičtější, protože naslouchá hráčům a vytváří pro ně obsah. Pak už je jedno, jestli je to LoLko, Legends of Runeterra nebo Valorant. Duch toho herního studia se odráží v daném produktu. Stačí se podívat na Valorant, který ještě nemá pořádně zažitou komunitu, nebylo moc turnajů, vše se má odehrát příští rok a oni už mají hymnu ke Světovému šampionátu. Je vidět, že tam je snaha o to, něco pro tu komunitu udělat. Jediné, co Valve udělalo, byl další patch, který zakázal streamerům stremovat přes Windows capture. U toho jsem se zase rozčílil. Vadí mi to jejich ignorantství, tupost a neprůhlednost. Více než LoLko teď momentálně podporuju Riot Games a je to můj už takový obchodní partner a velmi rád s nimi spolupracuji.

 

U Riot Games ještě zůstaneme. Co jsi tento rok z jejich dílny sledoval a poslouchal? Vím, že tě určitě zaujal Arcane. 

Radost mi určitě udělal Arcane, byla to pecka. Co jsem poslouchal, to je trošku složitější. Na příští rok totiž připravujeme nějaké věci spojené s hudbou, protože toho vzniklo strašně moc.

U Arcane je neskutečná hlavně ta pestrost tvůrců, které tam pozvali, byla úplně fantastická. Máš tam od Imagine Dragons přes Stinga, různé tvůrce, kteří se každý mohli podílet na něčem takovém, jako je Arcane. Líbí se mi šířka a pestrost tohohle aspektu. Hodně muziky, co jsem letos poslouchal, bylo od Riotu, ale stále by se v playlistu na Spotify našli nějací Deep Purple nebo Van Halen.

Jak máš v plánu strávit svátky? 

Myslím si, že každý, kdo má v plánu přes svátky streamovat, tak musí mít dobrý důvod. Někteří totiž svátky rádi nemají, někdo je nemá s kým oslavit a tak je radši stráví online hraním s kamarády přes počítač. Já naštěstí mám s kým ty svátky slavit a tím pádem velkou část vánočních svátků budu trávit spíše offline než online. Což ale neznamená, že si  budu brát nějaké dlouhé volno. Streamování je práce, kde prostě týden-čtrnáct dní nevynecháváš. Zkrátka tvoříš proto, aby to všechno dohromady dávalo smysl. Další věc je, že jakmile si na to člověk zvykne, tak potom je mu divné sedět doma a přemýšlet, když nic neděláš. Takovej ten vnitřní pocit, kdy si řekneš, dneska si vezmu volno a pak koukáš na televizi a furt tě něco svrbí, vnitřně, v hlavě si říkáš, že jsi na něco důležitého zapomněl. To máš potom z toho, když neděláš něco, co bys měl dělat. Ale ještě tam máme nějaké vánoční natáčení a toho obsahu bude hodně.

Máš do příštího roku něco, co plánuješ? Co nám můžeš prozradit?

Příští rok bude neskutečná pecka, ale nemůžu o tom zatím vůbec nic prozradit. Čeká nás toho opravdu hodně a hlavně u akcí začínají už takové ty prvotní přípravy.
 

Štítky: Xnapy
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.