Přejít k hlavnímu obsahu

2 000 000 000 Kč v esportu za rok! Jaké soutěže loni rozdaly největší balík peněz?

2. 1. 2022 | 09:56 Zajímavost
Rok 2021 byl pro esport opravdu znamenitý. Po rozporuplném roce 2020 se ekosystém dokázal adaptovat na dobu řízenou pandemickými opatřeními a opět jsme se dočkali těch největších turnajů světa. V jednom z našich shrnutí uplynulé sezóny se tentokrát zaměříme na turnaje, které nabídly největší finanční obnosy. Do výběru se nedostal například CS:GO Major nebo Worlds v League of Legends, i fanouškům těchto her se však protočí panenky, když uvidí ty sumy u konkurence.
Team Spirit
Team Spirit
Zdroj: Valve/Flickr

The International 10 – 40 018 400 $ (884 650 752 Kč)

Co se týče finančních balíků, v esportu je už dlouhé roky jen a jen jeden král. Pět minulých ročníku Dota 2 šampionátu The International je na čele historického žebříčku, proto není divu, že i loni se opět posouvaly hranice. Díky dobře nastavenému systému, v rámci kterého valnou většinu prize poolu tvoří komunita, se již v loňském roce vyšplhal prize pool odloženého světového šampionátu přes novou metu 40 milionů dolarů. V přepočtu si vítězný Team Spirit odnesl neuvěřitelných 400 milionů korun. Není proto divu, že hráči po finále žertovali, že s klidem mohou ukončit kariéru.

Acend
Acend
Foto: Riot Games

VALORANT Champions – 8 500 000+ $ (187 869 975+ Kč)

Na druhém místě se za loňský rok nachází nový král FPS her, minimálně co se týče prize poolů. První světový šampionát ve hře VALORANT původně nabízel finanční odměny v hodnotě rovného milionu dolarů, mezi týmy se však rozdělilo 50 procent výdělků ze speciální limitované kolekce in-game skinů. Pár dní před ukončením prodejů bylo potvrzeno, že se vybralo více než 7,5 milionů dolarů, bohužel finální sumu neznáme. I přesto tato parádní suma vystačí na stříbrnou příčku.

Honor of Kings World Champion Cup
Honor of Kings World Champion Cup
Foto: Tencent Games

Honor of Kings World Champion Cup – 7 728 000 $ (170 796 528 Kč)

Pro další štědře dotovaný turnaj musíme zamířit do Číny, o šampionátu ve hře Honor of Kings (neboli Arena of Valor) zřejmě v našich končinách skoro nikdo neslyšel. Tato mobilní hra na druhém konci světa opravdu frčí, do nejlepší desítky za rok 2021 se dostaly hned dva turnaje. Světový šampionát spolu s King Pro League nabídl během roku přes 10 milionů dolarů, což už je více než solidní počin. Pro porovnání, na mezinárodním mistrovství se hrálo "jen" o 1 milion dolarů – a stejně se zapojily jen asijské týmy.

Soniqs
Soniqs
Foto: oficiální stream PGI.S

PUBG Global Invitational.S – 7 068 071 $ (156 167 968 Kč)

Další dvě příčky patří dalšímu zástupci světa FPS her, tentokrát PUBG: Battlegrounds. Také tady úspěšně funguje systém crowdfundingu – když se na začátku roku spojil s dlouho očekávaným turnajem po pauze bez mezinárodních turnajů, v ten moment se dostal do čela žebříčku turnajů stejného ražení. Celý rok naopak uzavřel PUBG Global Championship, který nabídl o 2,5 milionů méně, ale součet 11,5 milionů dolarů za oba hlavní turnaje roku je opravdu znamenitý. PUBG opravdu není mrtvé, tomu věřte.

EDward Gaming
EDward Gaming
Foto: Riot Games/Getty Images

Overwatch, Call of Duty, CS:GO, League of Legends a ti další

Na dalších příčkách už nastává větší skok. Jako další v pořadí by se nacházela Overwatch League, jejíž play-off nabídlo 3 200 000 dolarů pro osm nejlepších týmů. Six Invitational Major v další taktické střílečce Rainbow Six Siege přinesl rovné 3 miliony. Abychom těch FPS titulů neměli málo, tak dále se nachází světový šampionát v Call of Duty: Black Ops Cold War, odkud si Atlanta FaZe ukrojili největší část z balíku 2 500 000 dolarů. Stejnou sumu si pak týmy vybojovaly i v průběhu roku na pěti Majorech, celková dotace v Call of Duty je tedy také na hodně vysoké úrovni.

Možná si říkáte – kde jsou giganti typu CS:GO a League of Legends? Bohužel, v těchto hrách výdělky z herních skinů nemíří přímo do prize poolu, tudíž se s turnaji výše bohužel nemohou měřit. Zejména u CS:GO je to škoda, protože hráčské a týmové předměty bývají velice oblíbené. Obě hry se ale spolu s FreeFire ještě udržely nad laťkou 2 milionů dolarů, což je stále úctyhodný počin. Poslední hrou, kterou nemůžeme nezmínit, je PUBG Mobile. Ve čtyřech sezónách Peacekeeper Elite League a na světovém šampionátu pro západ i východ se rozdalo přes 11 milionů dolarů. Mobilní hry mohou znamenat budoucnost.

Kolem a kolem, když si vezmeme dvacítku nejdotovanějších turnajů roku 2021, tak se v přepočtu na naši měnu dostaneme přes metu 2 miliard korun, což je skutečně neuvěřitelné číslo. Jen si to vezměte – 2 000 000 000 Kč. V esportu se točí opravdu velká suma peněz, a to se v tomhle článku bavíme pouze o prize poolech. Budoucnost však bude ještě krásnější, fanoušci i hráči se mají na co těšit.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.