Přejít k hlavnímu obsahu

Češi dobývají Španělsko. Kolem Riase byl postaven celý tým, v Giants máme hned dva reprezentanty

11. 1. 2022 | 18:30 VALORANT Přestup
Nová sezóna VALORANT Champions Tour odstartovala včera první otevřenou kvalifikací na úvodní turnaj Challengers. Na něm má své místo český hráč Magnum, další se ale mohou probojovat skrze otevřené boje. O úspěch se mimo jiné budou rvát i mezinárodní sestavy s českými střelci, jejichž týmy si prošly na přelomu roku obměnami. O koho tedy jde a v jakých barvách se představí?
Bývalá sestava v čele s Riasem (uprostřed)
Bývalá sestava v čele s Riasem (uprostřed)
Zdroj: Movistar Riders

Po rozpadu Sampi.Tipsport se loni v srpnu dočkal český in-game leader René 'Rias' Pitrun přestupu do elitní španělské organizace Movistar Riders. V jejích barvách se potkal s dvěma polskými hráči, jedním Španělem a také slovenským střelcem Norbertem 'Dext' Paulovčákem. Týmu se podařilo postoupit do finále prestižní LVP Rising Series, kde nestačili pouze na budoucí mistry světa, tým Acend. Ani to ale nestačilo na setrvání sestavy pro rok 2022. Tým si prošel velkou obměnou, v jejímž čele se však nachází právě Rias. Jeho novými spoluhráči se stali o něco méně známí hráči, kteří se zde budou snažit prorazit a překvapit zkušenější kolegy z jiných týmů. Jedním z nových parťáků je i Conor 'conor' McCool, jehož si mohou čeští fanoušci pamatovat, když v dobách hraní CS:GO reprezentoval českou organizaci E-RIVALS na V4 Future Sports Festivalu.

Další změny na španělské scéně se týkají organizace Vodafone Giants. Za ni rovněž od srpna střílel bývalý Riasův spoluhráč Štěpán 'Ambi' Beránek, který obrům dopomohl ke 3. místu na dobře obsazeném turnaji Red Bull Home Grounds. Také tady ale došlo ke kompletní obměně týmu a rovněž zde zůstal jediný hráč, bohužel ne ten český. Zatímco Ambi přestoupil do Case Esports, tak nová sestava Giants byla postavena kolem Adolfa 'Fit1inho' Gallega, smutnit český fanoušek ale zase tolik nemusí. Mezi čtyřmi novými posilami jsou totiž hned dva Češi! Po konci v základní sestavě týmu Heretics do Španělska přestupuje Ondřej 'MONSTEERR' Petrů a spolu s ním si zde zahraje také Adam 'Jesse' Čtvrtníček, jeho někdejší parťák z působení v LDN UTD. Jesse naposledy hrál za UCAM Esports Club, takže jeho přesun není tak vzdálený.

Kromě výše zmíněných českých střelců ale můžeme sledovat tažení mnoha dalších. VALORANT Champions Tour včera započala a o své místo na výsluní se může porvat naprosto každý. Úvodní kvalifikace na EMEA Challengers #1 se zúčastnilo parádních 256 týmů, každý tak musí prokázat kromě precizních dovedností také vysokou konzistentnost výkonů. O úspěších CZ/SK reprezentantů vás budeme informovat.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.