Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2021: forsyy (#6)

12. 1. 2022 | 21:00 Counter-Strike 2 Žebříček
Dnes uzavřeme spodní pětici našeho TOP 10 žebříčku za uplynulý rok, a jak to krásně vyšlo, že právě na 6. místě se umístil hráč, o kterém se dnes napsaly krásné věci. Řeč je samozřejmě o Davidu 'forsyy' Bílý, jehož životní přestup do SINNERS byl potvrzen právě dnes. Právě on je nejlepším hráčem žebříčku za minulou sezónu mimo sestavu SINNERS, proto je naprosto trefné, že právě on posílí českou jedničku a bude se moci opět posouvat vzhůru. Forsyy byl v roce 2021 hlavním tahounem ENTERPRISE a jeho výkonů si všimli také v zahraničí, jak by také ne, když na HLTV zápasech uhrál krásný rating 1.16. Kromě střílení se ale 20letý hráč také rád rozpovídá, proto se pohodlně usaďte a užijte si rozhovor (který vznikl ještě před oficiálním přestupem).
David 'forsyy' Bílý
David 'forsyy' Bílý
Zdroj: grafika PLAYzone

Klasická otázka na úvod. Jak bys shrnul rok 2021 jedním slovem?

Progress.

A teď úplně to stejné, jen místo jednoho slova shrň rok jednou větou.

Tento rok byl pro mě velmi úspěšný, protože jsem se jak individuálně, tak týmově velmi posunul.

Pojďme to ale rozebrat postupně. V průběhu roku se sestava budovala v podstatě kolem tebe, jak se ti pracovalo s pocitem, že máš vše, co kolem sebe potřebuješ?

Tak první půlrok byl dost těžký, naše sestava bohužel nefungovala, neměli jsme asi společné cíle a každý do toho nedával tolik, co druhý a zkrátka to nešlo. Druhý půlrok byla neskutečná jízda, všichni jsme do toho dávali 110 % a měli jsme společné vize, jak hrát CS, přemýšleli jsme jako tým a fungovali mezi sebou jak mezilidsky, tak v CS velmi dobře. Poctivě jsme trénovali, snažili se fixovat chyby a spolu se zlepšovali. Byl to jeden z nejlepších půlroků v mém životě, nastartovalo to nám všem kariéru a jsem za to velmi rád. V týmu všichni hráli okolo mě a měl jsem naprostou volnost, pomáhal jsem Erikovi s mid-round cally a když jsem měl nápad, tak Erik na mě vždy dal a tím jsem získal velkou confidence a hrál o to lépe. Takový druh CS mi velmi vyhovuje.

Měl jsi právě i díky tomu důležité slovo v případných změnách, že jsi přece jenom tou hlavní hvězdou, kterou ENTERPRISE od začátku mají?

Každý z nás měl nějaké slovo, ale management ví, že jsem vždy do toho dával 110 % a snažil se každý den zlepšovat, takže mi asi věřili trochu více, také se s nimi znám už delší dobu a rozumíme si. Ale všichni jsme se shodli, že to chce změnu, a proto jsme šáhli po hráčích, kteří mají drive se zlepšovat a jsou talentování - Matys a Adejis.

Je právě i tato pozice faktor v tom, že se ti tak dobře hraje a na tvých výkonech je to vidět?

Jelikož hraji AWP, což je nejdůležitější role v CS a je to něco jako královna v šachách + meta je dost zaměřena na to, že se týmová struktura buduje okolo AWP, tak je zřejmé, že AWP hráč by měl být hvězda. Já si s Erikem v tomhle dost rozumím a on vždy chtěl tak hrát, že se tým točí okolo AWP, a dává to i smysl. Když se podíváte na nejlepší týmy na světě, tak vždy je jejich hra založená na AWP hráči. Největší slovo v týmu by měl mít vždy IGL a AWP, ale na druhou stranu AWP hráč musí performovat a pomáhat týmu, jinak tým nebude většinou vyhrávat, pokud tam není NiKo tedy. (smích)

Koho na domácí scéně osobně vnímáš jako největší konkurenci mezi snipery?

Nevím, já moc neřeším jiné CZ/SK snipery, ale nemyslím si, že tu je sniper, který tak moc pomáhá týmu jako já. Každý tým má také jinou strukturu a jinak přemýšlí. Já vím, jak přemýšlím já a jak moc pomáhám týmu, ať už to jsou nějaké mid-round cally, reakce, vymýšlím si různé peeky, setupy, když feeluji hru, tak se nebojím callovat místo IGL, protože vím, že to vyjde. Statistiky a různé killy a highlighty jsou pak jen produktem toho, že na sobě člověk pracuje a rozumí si se spoluhráči. Spoluhráči jsou pro mě nejdůležitější aspekt, abych mohl 100% využít svůj skill a potenciál, bez nich by to nikdy nešlo tak dobře. Je extrémně důležité, aby ostatní hráči týmu věřili svému AWP hráči a nebáli se pro něj obětovat/dropnout mu AWP, i když mají třeba hrát jen s pistolkou, a takové věci. Odměna za to je pak to, že váš AWP hráč se cítí comfortable a vyhrává vám hry. Třeba takový Adejis nebo Erik se vždy pro mě obětují, například u Adejise si pamatuji tolik případů, kde hrál proti AK s Deaglem, jen abych já měl AWP. Toho si moc lidé nevšímají, ale je to strašně moc důležité, protože pak se člověk cítí confident a comfortable a podává top výkony.

David 'forsyy' Bílý
David 'forsyy' Bílý
Foto: PLAYzone / MČR

Když k vám v létě přišli dva mladí hráči, viděl jsi okamžitě váš potenciál? Leckdo vás sice podceňoval, vy jste ale vylétli nahoru poměrně rychle.

Já jsem jen chtěl hráče, kteří do toho budou dávat tolik, co já, Erik a manguss, a to se i potvrdilo. Jejich talent je zřejmý a neskutečně rychle se učili, všichni jsme si sedli a přemýšleli u té hry stejně, což je pro tým klíčové. Asi nikdo nečekal, že se dostaneme až na 38. místo v HLTV rankingu, ale po asi dvou měsících hráni s nimi, jsem věděl, že máme tým, který může porážet Tier 2 týmy a to jsme tak trochu předvedli na V4. Matys má podle mě nejlepší aim na světě (not even joking) a myslím si, že z něho do dvou let bude Tier 1 hráč, je to individuálně asi nejsilnější hráč, s kterým jsem kdy hrál. A Adejis je úžasný support hráč, který když fixne pár věcí, tak z něho může být velmi žádané zboží.

Vaše největší zkušenost z celého roku byla účast na V4. Jak na tento turnaj vzpomínáš?

V4 byla pro nás všechny první zahraniční LANka a bylo to super. O vše bylo postaráno a my jsme mohli jen hrát a užívat si hotel a každý zápas. Je škoda, že jsme nedokázali vyhrát Ancient proti Entropiq, kde jsme prohráli 5v2, ale co už. Vyhrát mapu proti Gambit na LANu je nepopsatelný pocit. Gambit je můj nejoblíbenější tým a oni jsou příklad toho, že když se tvrdě pracuje a máte talent, tak můžete být nejlepší tým na světě, i když jste v podstatě nikdo. Co mně se dost líbilo na V4, bylo to, že jsme měli vlastního manažera, kterého nám přidělila V4, a ten se staral o všechno, cokoliv jsme potřebovali, nám obstaral. To by mohlo být na každé CZ/SK lance, vůbec bych si nestěžoval. (smích)

Ze všech nejvíce jste na domácí scéně šlapali na paty SINNERS, v čem jsou podle tebe ještě o krůček před vámi? Je jejich loňská cesta velkou motivací jít nahoru?

Je škoda, že jsme proti nim nikdy nevyhráli, i když jsme podle mě nebyli daleko, ale co už. SINNERS měli více zkušeností a jejich mentalita jim dost pomohla. Také jsme nepodali proti nim nejlepší výkony, myslím si, že jsme mohli zahrát o dost lépe a možná je i porazit. Ale potvrdili, že jsou tu nejlepší tým a každý zápas proti nim byla úžasná zkušenost, a myslím si, že i fanoušci si to náramně užili. A jejich loňská cesta dost nakopla všechny CZ/SK týmy a ukázala, že se dá vyhrávat i v zahraničí a hrát kvalitní CS.

Je něco, čeho za uplynulý rok lituješ?

Asi jen to, že jsme proti SINNERS nevyhráli ani jednou a že jsem nedokázal proti nim performovat tak dobře jako proti ostatním dobrým zahraničním týmům. Ale z každého zápasu jsem si něco odnesl, a to je to hlavní.

Chtěl bys na závěr něco vzkázat fanouškům?

Děkuji moc za tento rok, byl to pro mě velmi důležitý rok. Chtěl bych poděkovat všem, kdo mě podporovali a podporují, také děkuji hráčům z EP a managementu za to, že mi věřili, a kvůli nim jsem mohl podávat super výkony. A samozřejmě děkuji fanouškům, kteří byli celý rok úžasní a psali mi krásné zprávy, které mi dodávali motivaci vyhrávat. Díky moc!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.