Přejít k hlavnímu obsahu

Riot Games zahajují vyšetřování majitele TSM za šikanu zaměstnanců i hráčů!

13. 1. 2022 | 14:23 League of Legends Kauza
Reginald patří k jedněm z nejvlivnějších osobností, které v esportu působí. Majitel slavné organizace TSM nyní ovšem čelí těžkému problému, Riot Games proti němu zahájili vyšetřování vzhledem za údajnou šikanu zaměstnanců i hráčů. K tomuto problému se před několika měsíci veřejně vyjadřovala hvězdný Doublelift, který kritikou rozhodně vůbec nešetřil.
Reginald
Reginald
Zdroj: Riot Games

Být majitel organizace takového kalibru, jako je TSM, musí být určitě složité, ale Andy “Reginald” Dinh to dlouhá léta zvládal. Ovšem nyní na povrch začínají vyplouvat informace o tom, že zas tak skvělá atmosféra v TSM nepanovala. Mnoho lidí se rozhodlo držet tyto informace pod pokličkou, ale pár zaměstnanců už mělo dost a chtěli s touto situací něco dělat. Tento fakt odstartoval nejnovější vyšetřování, kterému velí přímo Riot Games. Pro celou organizaci tím pádem začínají problémy sotva pár dní před oficiálním začátkem nejvyšší severoamerické ligy LCS.

Jako první na tento problém ukázal Yiliang "Doublelift" Peng, jeden z nejpopulárnějších amerických hráčů, který kdy v TSM působil. Podle jeho slov se Reginald nedokázal chovat k hráčům rovně a mnohdy tyhle debaty připomínaly spíše šikanování.

Je jako tyran, kterému prochází to, že je špatný člověk. Vzhledem k jeho moci se mu nikdo neodváží oponovat

Reginald odstartoval svůj projekt pod názvem TSM v roce 2009, kdy ještě patřil mezi hráče, kteří to chtěli někam dotáhnout. Postupně se mu s příchodem a růstem League of Legends začalo dařit, ale  s věkem se rozhodl dávat šance novým hráčům a přešel do role majitele. Už jako hráč projevoval znaky toho, že se s ním nebude asi pracovat úplně nejlépe a jako jeden z prvních varovných signálů posloužila situace okolo jeho a Dyruse. Naneštěstí pro něj záznam nechvalně proslulého streamu stále visí na YouTube. Začátek situace se objeví v čase 4:30, kdy dojde k výměně názorů mezi touto dvojicí, tehdy ještě kamarádů a spoluhráčů.

Jako další by za zmínku stála podobná situace, která přišla za pár let, když prohru v LCS hodil Reginald na jediného hráče, přímo na marksmana WildTurtla. Navíc nijak svého hráče nešetřil a dal mu vědět, co přesně dělal špatně. To není v jakémkoliv týmovém sportu nic nového, ale jde spíše o to, jakým způsobem Reginald své názory vyslovoval. Už při těchto náznacích mělo hráčům i všem budoucím zaměstnancům dojít, co vše může nastat, pokud se “Regimu” nebude něco líbit.

Poslední pořádná informace k tomuto tématu je od jednoho ze současných zaměstnanců TSM. Ten se webu WIRED svěřil s jeho zkušenostmi, které zatím v TSM získal. Podle slov samotných se dá vycítit zoufalost až bezmoc, jakou musí někteří z Reginaldových kolegů pociťovat během jejich práce.

Normální šéf, který by si myslel, že něco děláte špatně, by vám dal nějakou zpětnou vazbu. V TSM to bylo jinak, například “Tohle je odpad” nebo “Jsi špatný”.

Zda se pro TSM FTX blýská na lepší časy, to už zůstává ve hvězdách a vše záleží na Riot Games. Reginald má ovšem stále ve svém chování jasno a očekává od sebe i od svých zaměstnanců pouze ty nejlepší výkony. A pokud na to někdo není schopen přistoupit, tak mu to dá jednoznačně vědět. Sám ale uznává, že v minulosti mohl volit jiná slova a jeho urážky nic neřešily.

Štítky: TSM, Reginald
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.