Přejít k hlavnímu obsahu

Vezme si Epic Games kritiku matchmakingu k srdci?

16. 1. 2022 | 09:36 Fortnite Zajímavost
Fortnite je battle royale titul, který využívá SBMM (Skill Based Matchmaking) ke spojení hráčů v lobby, tedy tu nejběžnější techniku matchmakingu ve hrách pro více hráčů. I přesto je SBMM ve Fortnite často kritizováno za nespravedlivé zacházení s hráči, a to hlavně díky unikátnosti Fortnite ve stavění. Použití běžného matchmakingu sestaveného pouze rankem a počtem killů je u hry, kde na rozdíl od jiných her potřebujete ještě další skill, zavádějící.
První win
První win
Zdroj: Reddit

Fortnite napojuje hráče do lobby tím, že bere v úvahu jejich úroveň levelu a výsledky z předchozích zápasů. Level na účtu však lze zvýšit jednoduše plněním výzev nebo dokonce prováděním XP glitchů. Nic z toho však nevyžaduje skutečné dovednosti, které lze u zpoceného hráče očekávat. Výsledkem je, že hráči s malou zkušeností se často ocitnou v upocených lobby poté, co vyhráli prvních pár her plné botů na mapě a plní si úkoly pro získání co nejvyššího levelu v co nejkratší době. Kód SBMM používaný ve Fortnite není dokonalý, ale komunita má několik tipů, které to mohou napravit.

Populární leaker Hypex poskytl několik užitečných návrhů, kterými by mohl Epic Games v budoucnu zlepšit matchmaking ve Fortnite. Příležitostní hráči si často stěžují, že jejich lobby je tak těžké, že jim to kazí zážitek. Hypex chce, aby Epic Games zohlednil v matchmakingu i umění stavět a editovat, a přizpůsobil lobby tak podle jejich dovedností. Například tím, kolik už staveb hráč reálně ve hře postavil, a i jak rychle. Nebo jak dlouho hráči trvá editování.

Současné statistiky, které hráče vyhodnotí jako vysoce zkušené, mohou být často zavádějící. Zabíjet boty je vždy snazší, a proto je 20 a více killů v takovém lobby velmi snadné. SBMM však tyto informace zpracuje stejně, jako by se jednalo o zkušeného hráče a získal tak více než 20 zabití v lobby plném skutečných hráčů. To není férové vůči příležitostným hráčům, kteří si prostě chtějí užít pár zápasů.

Epic Games má reputaci, že naslouchá komunitě, a pokud se rozhodne brát slova Hypexe vážně, mohlo by to přinést nějaké revoluční změny do matchmakingu. Umožnilo by to hráčům, kteří jsou méně zruční, aby se postupně zlepšovali ve hře, než aby byli frustrovaní zkušenými hráči, kteří je porážejí v každém lobby a prostě se rozhodnou skončit.

Štítky: Fortnite
Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.