Přejít k hlavnímu obsahu

Rok 2021 byla jedna velká dlouhá jízda, vzpomíná Ondřej "Lelek" Kvarda

19. 1. 2022 | 13:00 Rozhovor
Se vzpomínáním na uplynulý rok jsme nezapomněli ani na moderátora mobilní stage posledního MČR, Ondřeje "Lelka" Kvardu. Toho můžete znát třeba i z pořadu COOL Esport. Lelek se podělil o to, co ho v roce 2021 nejvíce potěšilo, jak strávil vánoční svátky i co ho v roce 2022 čeká.
RozhovorováRok 2021 byla jedna velká dlouhá jízda, říká komentátor Ondra "Lelek" Kvarda
RozhovorováRok 2021 byla jedna velká dlouhá jízda, říká komentátor Ondra "Lelek" Kvarda
Zdroj: Facebook - Ondřej "Lelek" Kvarda

Co pro tebe bylo v minulém roce největší změnou? 

Vyzkoušel jsem si spoustu nových rolí, ale tou největší změnou bylo asi to, že jsem se z části vzdálil od komentování Counter-Striku. Nejsem si úplně jistej, jak to celý vzniklo, ale myslím si, že v tomhle případě je to asi cesta, kterou jsem se stejnak dřív nebo později musel vydat. Začal jsem víc moderovat, víc se věnovat hokeji, konečně jsem pronikl do hokeje reálného. Odkomentoval jsem si několik zápasů a celkově ten rok strašně rychle utekl.

Vlastně ani pořádně nevím, co bylo na začátku roku 2021 a co bylo třeba až ke konci. Byla to jedna taková velká dlouhá jízda  velice rychlá. A i díky tomu se stala spousta věcí, který bych v tuhle chvíli vyřešil trošku jinak. Nemyslím si ale, že by bylo něco, co by mě vyloženě mrzelo nebo tak. Tou největší změnou je to, že jsem se prostě posunul zase trochu dál, co se týče komentování.

Na co jsi za loňský rok nejvíce pyšný? Co tě třeba nejvíce potěšilo? 

To je určitě ten hokej. Za tím hokejem, reálným hokejem, jsem mířil v podstatě od začátku komentování. Netajil jsem se tím, že se chci z esportu dostat k reálnýmu sportu. Přesně tedy k hokeji. Dostal jsem se samozřejmě i k dalším sportům, ale tou hlavní myšlenkou, hlavním cílem, byl právě hokej. Ten cíl jsem ke konci roku dokázal splnit. Odkomentoval jsem si v podstatě více než deset zápasů, což na hokej, kde je velká konkurence, beru jako velkej úspěch. 

Do toho jsem pro O2 TV Sport komentoval ještě DRL(Drone Racing League), taky takovej zajímavej projekt. Pro ně (to byla) premiéra, pro mě v podstatě taky, přestože na O2čku jsem už dřív s Shadyem komentoval i třeba Counter-Strike. Tohle bylo zase něco jinýho, ale byl jsem rád, že mě oslovili. Troufli si mě oslovit s tím, že to zvládnu, přestože je to něco novýho. A já věřím tomu, že jsem naplnil jejich cíle. 

Je naopak něco, co ti v roce 2021 chybělo? 

Možná trochu toho komentování Counter-Strikeu s Shadyem. My jsme toho s Shadyem odkomentovali v minulém roce strašně málo, respektive já jsem toho asi celkově odkomentoval docela málo. Nebo mi to tak aspoň přijde, když se na to zpětně koukám. I podle reakcí některých lidí jsem skoro nebyl vidět, respektive slyšet. Viděli mě spíš na těch jiných pozicích jako moderátora a podobně, takže to mi možná trochu chybělo. 

Ale jinak maximálně víc offlinových akcí. Na druhou stranu nemůžu si úplně stěžovat, bylo MČR, bylo FOR GAMES, byl jsem na QDčku. To jsou takový moje, řekněme, klasický tři milníky, takže ve finále z pohledu esportu mi vlastně akcí zase tolik nechybělo. Z pohledu klasickýho vyžití možná nějakej koncert a podobně, ale s tím se holt člověk musel smířit a doufejme, že v tomhle roce už to bude o něco lepší. 

Ondra moderoval na MČR21 mobilní stage.
Ondra moderoval na MČR21 mobilní stage.
Foto: Facebook - Ondřej "Lelek" Kvarda

Bylo pro tebe příjemné se po pauze podívat zase na nějaký ten event? 

Bylo to pro mě určitě příjemný. Mohl jsem si pokecat s lidma, mohl jsem se s nima nějakým způsobem zase po delší době vidět, zjistit, co je novýho a zjistit, kde jsou oni ve svých životech. Protože oproti ostatním jsem v minulém roce zase tolik nestreamoval, tolik jsem se aktivně nezapojoval do nějakých show-matchů a podobně. S těma lidma jsem tak zčásti ztratil kontakt, takže jsem byl rád, že jsem je mohl na  akcích potkat a se spoustou z nich si dobře pokecat. Chyběli mi ani ne ty eventy, ale spíš ti lidi a to, jak si s nima člověk může potom v klidu pokecat přímo na akci.

Letos jsme tě mohli sledovat na MČR jako moderátora mobilní stage. Jak to máš s moderováním a komentováním, baví tě jedno více než druhé? Co preferuješ? 

To je pravda. Myslím, že jsem tak nějak byl dotlačen spíše k moderování. Nemyslím to tak, že by mě do toho někdo nutil, ale spíš mě začalo víc lidí a organizátorů brát spíše jako moderátora než jako komentátora. Nevím, jestli je to pokrok, nebo spíš posun někam na úplně jinou kolej, ale ve finále jsem za to rád, protože mě to moderování baví. A myslím si, že jsem se v tom celkem hezky našel a i tak dostávám stále prostor na komentování. Takže jestli se to takhle dá sloučit, tak jsem za to vždycky rád. A upřímně řečeno tak moderování na Samsung mobilní stage beru jako strašně super zkušenost. Jsem rád, že se mnou byli organizátoři spokojení a doufám, že se mi třeba poštěstí moderovat mobilní stage i v příštím roce. Vůbec bych se tomu nebránil.

Měl jsi během vánočních svátků čas si i něco zahrát? Nebo spíše radši trávíš svůj čas s lidmi, které máš rád?

O svátcích jsem v podstatě vůbec nehrál. Byl jsem mimo svůj byt, takže mimo konzole, počítač a vlastně všechny zařízení, na kterých bych hrál. Jestli jsem si zahrál něco na tabletu, tak maximálně nějaký Solitaire nebo podobný krátký ptákoviny. Strávil jsem čas v Brně s rodinou, s přáteli a celkově jsem se snažil těch posledních pár týdnů v minulém roce strávit tak nějak v klidu, protože jak to tak bývá, ne pouze v esportu, ale i v tom klasickým sportu –⁠ ten konec roku je docela našlapanej. Takže jsem tam toho měl dost a byl jsem rád, že si už můžu odpočinout. Ještě 23. prosince jsem komentoval z Prahy, potom jsem jel hnedka do Brna, takže na ten relax, na to uvolnění jsem neměl úplně moc času. Byl jsem opravdu rád za každej moment, kdy jsem mohl  být v klidu doma a jenom si tak nějak užívat tu vánoční pohodu.  

Lelek se v loňském roce dostal ke komentování skutečného hokeje.
Lelek se v loňském roce dostal ke komentování skutečného hokeje.
Zdroj: Instagram - lelekcz

Na co se v letošním roce chystáš? Co nějaká novinka? 

V tomhle roce toho chystám asi víc, respektive těžko říct, kam mě moje cesta zavede. Já jsem v tomhle takovej, že nerad plánuju, protože mi přijde, že od doby, co jsem přestal plánovat, tak se mi otevřelo spousta cest, ke kterým bych se možná nedostal, kdybych nějakým způsobem mířil vždy pouze za tím cílem, kterej bych si sám zvolil. Přestože spousta lidí říká, že by si člověk měl zvolit cíl a jít za ním, tak já mám spíš dlouhodobý milníky, dlouhodobý cíle – třeba odkomentovat ten hokejovej zápas, to jsem splnil v minulým roce, teď v tom chci pokračovat.

Přes to všechno jedna velká změna mě čeká, čeká mě na začátku února. Víc se k tomu teď nemůžu asi úplně vyjádřit, ale půjde o práci, půjde o to, že si budu chtít vyzkoušet něco trochu jiného, ale věřím tomu, že to bude fajn. Stále se to bude točit okolo esportu a věřím, že se na to i docela hodím. Takže věřím tomu, že se o tom třeba i čtenáři PLAYzone dříve nebo později dozví.    

K dalším cílům samozřejmě ještě odkomentovat spoustu dalších zápasů hokeje, ideálně si odkomentovat nějaký ten Counter-Strike. Zatím to vypadá minimálně na to, že bych měl být součástí Sazka Eleague Cast týmu, to znamená, že tam bych měl komentovat. A třeba se mně poštěstí odkomentovat potom ještě něco dalšího. Nechci toho mít zase tolik, protože upřímně řečeno jenom teď v lednu, když se dívám do kalendáře, tak tam mám 16 večerů, kde komentuju, a to je pouze hokej – reálný a virtuální. Je to bez Counter-Striku. Věřím tomu, že vzhledem k tomu, co mě právě čeká i od února, toho komentování zase nebude tolik, ale budu se snažit, když už komentovat, tak to zvládnout co možná nejlépe. Doufám, že to třeba diváci a čtenáři PLAYzone potom někde ocení a uvidí, že se snažím to udělat na 110 %. 

Prozraď nám, kde tě mohou diváci aktuálně sledovat nebo i potkat? 

Kromě mých sociálních sítí na YouTube, případně Twitch, kde ale ani v jednom z případů nejsem úplně nějak aktivní... Přece jenom beru to stále jenom jako koníček, vždycky jsem to tak bral. Téměř před 10 lety jsem začal na YouTube s tím, že to bude koníček, a do teď se toho držím. Přestože jsem tam měl několikrát náběh na to, že bych se tím mohl živit, tak jsem nikdy nechtěl, protože si myslím, že v tomhle případě by mě to vzalo potom elán v nějakej ten moment, takže určitě mě můžou vidět tam, respektive slyšet, vidět, pokecat si na streamu.

Ale jinak mě můžou teďka sledovat na Esport hokejové lize, na Enyaq Hockey League, která odstartovala na konci prosince 3. sezónu, tam jsem jako hlavní komentátor. Potom samozřejmě na Hokejce a na Tipsportu, co se týče reálných zápasů Chance Ligy. Můj hlas můžete slyšet především při komentování zápasů Slávie a Kolína, občas jezdím do Litoměřic, prostě všude, kde to mám kousek a kde mi nabídnou možnost si něco zakomentovat.  

Co bys divákům vzkázal na závěr, popřál jim do nového roku?

Držte se, přece jenom vzhledem k pandemii poslední dva roky nebyly úplně jednoduchý. Mně třeba ty dva roky strašně utekly ani vlastně nevím, kdy to začalo, a najednou je tady začátek roku 2022 a já jsem už tak nějak natěšenej, že třeba letos budu moct trochu víc cestovat. Takže užívejte si, co děláte, dělejte to, co vás baví. Dřív nebo později se to totiž může dostat do fáze, že vás to začne třeba živit nebo si tím minimálně něco málo přivyděláte.

A tyhle kroky jsou strašně důležitý. Opravdu se držím pravidla toho, že ty cíle, který si zvolíte, tak by měly být dlouhodobý tak, abyste na té cestě k cílům mohli udělat spousta dalších kroků doprava i doleva a třeba vás to navede na úplně jinou cestu. To je asi ten nejlepší způsob, nebo minimálně mně to takhle funguje, takže doufám, že to bude fungovat i vám. Držím palce do tohoto roku a snad brzy někde na viděnou nebo na slyšenou!   

Štítky: Lelek