Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2021: Dreedy (#5)

20. 1. 2022 | 18:00 League of Legends Žebříček
Pátým nejlepším hráčem za rok 2021 se stal topař Jakub „Dreedy“ Viceník, momentálně hájící barvy týmu Barça Esports ve španělské lize LVP. V rozsáhlém rozhovoru nám toho o sobě nejlepší český toplaner prozradil opravdu hodně, od začátku profesionální kariéry až po rady začínajícím hráčům. Kromě toho můžeme předpokládat, že o Dreedym ještě určitě na naší scéně uslyšíme vzhledem k tomu, že se chce v budoucnosti zapojit do jejího rozvoje.
Jakub "Dreedy" Viceník
Jakub "Dreedy" Viceník
Zdroj: PLAYzone

Na začátek je potřeba začít klasikou. Jak z tvého pohledu vypadal herně rok 2021? Byl jsi spokojený se vším čeho jsi dosáhl, nebo šlo něco udělat jinak?

Určitě jsem takový úspěch minulý rok nečekal, ale mohli jsme toho dosáhnout mnohem víc. Nejvíc nás zpomalily mé zdravotní potíže a letní incident našeho supporta plasmy, kterého jsme posléze museli nahradit. Takže přes veškerý potenciál nemyslím, že šlo udělat moc věcí jinak. No regrets.

Co byl pro tebe osobně největší úspěch za minulý rok? Může to být naprosto cokoliv od hraní, osobního života a cílů v něm, prostě co bylo to „nej“.

V první řadě to byl můj první rok na profesionální League of Legends scéně, což byl asi od mých 16 let můj sen. Dalším velkým úspěchem bylo určitě jarní vítězství LVP + top 4 v EUM a to, že jsem byl schopen poznat tak neskutečnou skupinu lidí, jako byli spoluhráči v UCAM. Opravdu jsme si rozuměli a mimo titul jsem si z celého roku odnesli i několik dobrých kamarádů z celé Evropy.

Pro české fanoušky se začínáš stávat pořádně známou osobností. Jak ty osobně vnímáš šanci, kterou máš momentálně v Barceloně a co bude cílem do nadcházející sezóny?

Určitě je to něco výjimečného, hájit barvy nejslavnějšího fotbalového klubu se nepovede jen tak někomu, ale furt hraji tu stejnou ligu a úspěchy minulého roku mi v ničem nepomůžou, takže je potřeba se od začátku snažit naplno a zlepšit se jak individuálně, tak týmově. Je mi úplně jedno, pod jakou organizací budu, pokud se mi ten další titul povede vyhrát.

Jsi jediným topařem v nejlepší desítce za rok 2021, čím je to podle tebe zapříčiněné? Případně sleduješ nějaké další talentované domácí hráče? 

Těžko říct čím to je, top-jungle duo na česko-slovenské scéně bylo vždy trochu pozadu. Sám bych do toho chtěl upřímně zasáhnout a v budoucnu dělat vzdělávací videa a streamovat takovým způsobem, abych ten vývoj trochu podpořil. Sleduju většinu evropských lig, ale nejvíc asi hráče jako Carzzy, Humanoid, Patrik, Kamilius, Robocop, Random atd. Rád se samozřejmě koukám i na CZ/SK ligu a myslím, že Entropiq x eSuba další rok by mohl být hodně zajímavý duel.

V návaznosti na předešlou otázku, jaké tři rady bys z pozice nejlepšího českého topaře dal všem začátečníkům, kteří by to chtěli někam dotáhnout?

1. Chyby ostatních by vás neměly vůbec zajímat, soustřeďte se na sebe.
2. Rozpoznejte 1-2 champy, co vás baví a máte s nimi dobrou úspěšnost a spamujte hry.
3. Hrejte na sebe, jakožto topaři máte potenciál mít jak velký gold, tak XP lead a za určité champy tahat fighty úplně solo (obzvláště po tp změně).

Když už jsme se dostali ke hře samotné, tak co říkáš na všechny novinky, které byly v offseason přidány. Co by si podle tebe zasloužilo buffy / nerfy?

No jo, klasická Riot šílenost. Většina změn je poměrně slušná, chemtech soul by měla dostat nerf a portály jsou podle mě docela toxic addition do hry. TP změna se mi líbí, topař s dobrou laning fází se nemusí strachovat o to, jestli náhodou jeho botlane nedá overstep a nepřátelský topař si nesebere random double kill. Změna vzhledu divizí příšerná, ale zbytek změn respektuji a nedá se nic jiného dělat, než si na to zvyknout.

Jaký podle tebe bude nejlepší toplane pick do nadcházející sezóny a proč? Případně co tohoto šampiona counteruje a na co si dávat pozor.

Těžko říct, meta se bude hodně měnit. Ale vypadá to zatím zase na Camille, hlavně v soloQ tenhle champion fakt není balanced. Jediná slabina je nejspíš early game, takže nějaký Renekton, nebo cokoliv s čím si věříte na stomp linky bude nejlepší counterplay, nebo případně Jax, který jak vyhrává linku, tak i přescalí sidelane. Kromě Camille zajímavě vypadá v současné metě i Jayce a Akshan.

Na závěr, co bys vzkázal všem svým fanouškům?

Děkuji všem za podporu! Budu se nadále snažit zlepšovat a jednou bych se rád stal první česko-slovenským topařem v LEC. Pokud byste chtěli tuhle moji cestou nějakým způsobem sledovat, tak doporučuji nahlídnout na moje sociální sítě, konkrétně na Twitter a Instagram. Plánuju častěji streamovat na svém Twitch kanále a mnohem více se věnovat YouTube. Díky ještě jednou a hodně štěstí v sezóně 12! :)

Štítky: Dreedy, FC Barcelona
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.