Přejít k hlavnímu obsahu

ASUS ROG Zephyrus M16 : Solidní fičák

23. 2. 2022 | 08:00 PR článek
Do rukou se námdostal nabušený notebook ROG Zephyrus M16 s 8-jádrovým procesorem Intel a grafikou NVIDIA GeForce RTX 3060. Vyzkoušeli jsme jej v několika herních titulech a žádného se nezalekl, má však takto brutální výkon v kompaktním balení nějaké vážné kompromisy?
ASUS ROG Zephyrus M16
ASUS ROG Zephyrus M16
Zdroj: Radim Madarász

Do redakce se nám dostal na test notebook ASUS z herní série Republic of Gamers. Tentokrát jsem měl možnost blíže se seznámit s notebookem ROG Zephyrus M16 s výkonným procesorem, špičkovou grafickou kartou a skvělým displejem. S cenovkou do 50 tisíc korun slibuje základní provedení 16 palcového laptopu slušnou porci zábavy. A už na první pohled líbivý design zevnějšku. Pojďme se na něj podívat blíže.

Víko notebooku
Víko notebooku
Foto: Radim Madarász

Hned po vybalení notebooku z krabice mě zaujalo jeho víko s částečnou perforací, pod kterou prosvítá barevná reflexní vrstva, chybět nesmí ani plaketka ROG. Detail můžete vidět na fotkách nebo ve videu. Konektorová výbava je vskutku velkorysá: USB-A, 2xUSB-C včetně podpory DisplayPortu a 3,5mm jack, který zvládá sluchátka s mikrofonem. Na druhé straně pak ještě jedno USB-A, microSD slot  a zámek Kensington. Než na porty jsem byl daleko víc zvědavý na šestnáctipalcový display s obnovovací frekvencí 144Hz, u kterého ASUS slibuje 100% pokrytí spektra sRGB a certifikaci Pantone. Na hraní her skvělý displej s dostatečnou odezvou a ideálním rozlišením pro co nejlepší framerate. Při častější práci v grafických programech bych ocenil trošku větší počet pixelů.

Konektory na pravé straně
Konektory na pravé straně
Foto: Radim Madarász
ROG Zephyrus M16
ROG Zephyrus M16
Foto: Radim Madarász

Dobrá klávesnice je základem každého herního počítače, notebooku nevyjímaje, tímto se v ASUSu určitě museli řídit, protože jí není co vytknout. Kolem klávesnice je příjemný pogumovaný povrch. Samotné klávesy pak mají skvělou odezvu s líbivým mechanickým kliknutím. Tato kombinace mi vyhovovala jak během hraní, tak i na psaní dokumentů. Podsvícení klávesnice je plně nastavitelné, takže pokud budete šikovní, můžete si skrz software dodávaný s počítačem rozjet slušné světelné disco. Opomenout nelze ani touchpad, který  je hodně velký a dobře reaguje na gesta.

Klávesnice
Klávesnice
Foto: Radim Madarász

Notebook je při běžném brouzdání nebo koukání na film naprosto neslyšný, občas se na chvilku ozvou větráčky. Nějak je ovšem ten vysoký výkon potřeba uchladit, což se v případě hraní náročných her projevuje vyšší hlasitostí chlazení. Sestava 6 integrovaných repráčků tak při plném výkonu hraje celkem pěkně.

ROG Zephyrus M16
ROG Zephyrus M16
Foto: Radim Madarász
Detail na podsvícení klávesnice
Detail na podsvícení klávesnice
Foto: Radim Madarász

Srdcem počítače je 8 jádrový procesor Intel Core i7-11800H s taktem až 4,6GHz, který v kombinaci s grafickým čipem NVIDIA GeForce RTX 3060 slibuje hodně slušnou jízdu. Sestavu doplňuje 16 GB rychlých DDR4 pamětí a 512GB SSD disk v M.2 slotu. Další M.2 slot je volný a doporučuji využít na rozšíření o další disk. V dnešní době není problém, aby 4 hry zaplnily půl terabajtový disk samotn. (pozn. Call of Duty: Modern Warfare může zabírat na disku i přes 200GB) Teď už se však pojďme podívat, jak si vedl v testované hře Shadows of the Tomb Raider. Nastavení zobrazení grafické stránky hry jsem zvolil to nejvyšší možné se zapnutou funkcí NVIDIA DLSS. Zkoušel jsem také výkon notebooku na baterku. Výsledky jsou následující: průměrných 56 snímků za vteřinu v případě napájení ze sítě, na baterku zvládá počítač hru na 40 FPS. Slušný výsledek. Na úplně bezpečně plynulé hraní bych volil vyšší konfiguraci modelu.

Pro zajímavost jsem také vyzkoušel, jak si notebook poradí s "vymaxovaným" Tomb Raiderem v režimu Silent, kdy je chlazen pouze pasivně a je tak naprosto tichý. Výsledných 10FPS naznačuje, že pařba v knihovně se konat nebude. Ostatní hry byly méně náročné a notebook si s nimi poradil jako nic. Zkoušel jsem Diablo 2: Ressurected, Dota 2 a CS:GO. Naprosto dostačující výkon.

Shadows of the Tomb Raider - Maximální nastavení grafiky
Shadows of the Tomb Raider - Maximální nastavení grafiky
Foto: Radim Madarász
Zkoušeli jsme i Diablo 2: Ressurected
Zkoušeli jsme i Diablo 2: Ressurected
Foto: Radim Madarász

Co se týče výdrže na baterku, tak při sledování videa zvládne nootebook na jedno nabití cca 6h přehrávání. V případě hraní her očekávejte výdrž baterie něco přes hodinu.

Závěrem musím říct, že jsem byl celkově příjemně překvapen, zejména pak z výkonu, displaye a klávesnice a co si budeme povídat, to je u herního notebooku asi to nejdůležitější. A i když je cílen primárně na hráčské publikum, tak bych ho s klidem doporučil i někomu, jako jsem já. Tvůrce foto a video obsahu, který si občas rád zahraje nějakou hru a chce si ji užít v pěkné grafice.

Plaketka Republic of Gamers
Plaketka Republic of Gamers
Foto: Radim Madarász
Štítky: ASUS