Přejít k hlavnímu obsahu

Z vývoje her k medicíně, mladý vývojář David Sibřina pomáhá zachraňovat životy v IKEMu

6. 2. 2022 | 10:00 Zajímavost
David Sibřina je pětadvacetiletý mladík z Prahy, který studoval v Anglii obor výpočetní medicína. Nebylo tomu ale vždycky tak. Po základní škole se vydal cestou výpočetní techniky a 3D grafiky. Využití virtuální reality v lékařství mu ale tak učarovalo, že se nakonec stal členem týmu v IKEMu a doktorandem na Durham University ve Velké Británii.
Díky Davidově technologii lékaři zachrání spoustu životů
Díky Davidově technologii lékaři zachrání spoustu životů
Zdroj: TZ - pear_media

Ve společnosti delší dobu panuje názor, že hry a všechno kolem nich, jsou zkrátka zbytečné. Lze ale vidět spoustu případů, kdy se herní technologie slouží dobrým věcem. Není to ale jen o hraní. David Sibřina začínal jako vývojář her a 3D grafik v jednom. Nyní je doktorandem na Durham University ve Velké Británii a také specialistou na virtuální realitu v IKEMu (Institut Klinické a Experimentální Medicíny). Jak se stane, že se mladík-vývojář od vývoje her přesune k medicíně?

David Sibřina na promoci v Derby
David Sibřina na promoci v Derby
Zdroj: TZ - pear_media

Davida již odmalička inspirovaly technologie, když se tak po ukončení základní školy rozhodoval, co dál, volba padla na Soukromou střední školu výpočetní techniky v Praze. Po vystudování si zvolil dráhu 3D grafika a podal si přihlášku na zahraniční školy, z nichž mu do oka padla ta v Derby, v Anglii.

Já měl jasný cíl – věnovat se vizuálním efektům. A také už jsem měl nějaké pracovní zkušenosti. Úzká profilace byla mezi dalšími českými uchazeči, převážně gymnazisty, moje výhoda.
Míní David Šibřina

Uplynulo pár let a z modelace 3D prostředí začal David studovat v Sheffieldu obor výpočetní medicíny, aby dokázal skloubit virtuální realitu a lékařství. Po ukončení studia navázal spolupráci s nemocnicí v Sheffieldu a absolvoval spoustu přednášek, po kterých měl několikrát chuť to vzdát. Vytrvalost se ale vyplatila a když roku 2020 kvůli Covidu přiletěl do Čech, začal pracovat na své diplomové práci na téma aplikace pro vizualizaci snímků z CT a MRI ve 3D ve virtuální realitě. Svůj nápad ukázal docentům z IKEMu a ti byli nadšeni. 

David Sibřina
David Sibřina
Zdroj: TZ - pear_media

Talentovaný mladík tak svůj um využil pro dobrou věc a díky práci jeho a dalších lidí, je možné vidět, do čeho lékaři jdou vůbec předtím, než budou provádět zákrok. I do budoucna by David Sibřina svoji kariéru rád rozdělil na aplikovanou a zároveň vědeckou. Podporu k tomu má v českém IKEMu i na anglické univerzitě v Durhamu.

Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.