Přejít k hlavnímu obsahu

Esport v ČR roste. Letos do něj investujeme přes sto milionů korun, prozradil Lukáš Pleskot

7. 2. 2022 | 08:30 Rozhovor
Domácí esportová scéna letos zažije velký krok kupředu. V nadcházející sezóně MČR se bude hrát o 4,5 milionu korun, na pražském Chodově navíc vznikne velká esportová aréna pro hráče i fanoušky esportu. O obou projektech pro CNN Prima News promluvil Lukáš Pleskot, výkonný ředitel esportové agentury PLAYzone.
Lukáš Pleskot, výkonný ředitel agentury PLAYzone
Lukáš Pleskot, výkonný ředitel agentury PLAYzone
Zdroj: PLAYzone

Vodafone PLAYzone aréna, která bude již v dubnu otevřena v nákupním centru Westfield Chodov, bude sloužit hned k několika účelům.  „Bude to místo, kde půjde sledovat esportové zápasy, zabavit se a zahrát si na počítačích či konzolích. Bude to zároveň i stadion, kde se odehrávají soutěže a turnaje. Dále v něm nebude chybět velké studio, z něhož odbavíme živé přenosy a pořady na Prima COOL. Obecně vzato půjde o prostor pro setkávání fanoušků a vytváření obsahu,“ uvedl v rozhovoru pro CNNPrima.cz Lukáš Pleskot. Pro návštěvníky zde bude připraven i bar a samozřejmostí bude i menu s něčím k zakousnutí. Vstup do arény bude zdarma, každý si tak zaplatí pouze svou útratu.

Lukáš Pleskot, výkonný ředitel agentury PLAYzone
Lukáš Pleskot, výkonný ředitel agentury PLAYzone
Foto: PLAYzone

Aréna, jejíž rozloha bude 1 000 metrů čtverečních, své dveře světu otevře již v dubnu. Přípravy už ale probíhají daleko déle. Zatímco plány na její výstavbu se projednávaly více než rok, stavební práce probíhají v tuto chvíli už pět měsíců. Takový projekt samozřejmě něco stojí. „Investice celé skupiny GES do esportu pro rok 2022 přesahuje částku sto milionů korun," nechal se slyšet Pleskot. Aréna si na sebe ale bude vydělávat, a to hned čtyřmi způsoby. "Z části to bude gastronomický provoz, zčásti pak pronájem herních stanic. Dále počítáme s partnerskými financemi a firemními akcemi,“ pokračuje Lukáš Pleskot.

V aréně se letos odehraje i jedna ze třech zastávek MČR sezóny, která již tradičně vyvrcholí na grandfinále v Brně. Právě třetí zástávka Tipsport CS:GO se odehraje v pražské Vodafone PLAYzone Areně. Že k něčemu takovému dojde, bylo jasné už vloni. „Každá MČR sezóna se začíná připravovat už v průběhu té předešlé. Koncepty a podoba následujícího ročníku se musí většinou určit ještě před ukončením stávající sezóny. Stejně to bylo i v tomto případě – už vloni jsme věděli, že příští MČR proběhne částečně v aréně,“ uvedl ředitel PLAYzone.

Lukáš Pleskot, výkonný ředitel agentury PLAYzone
Lukáš Pleskot, výkonný ředitel agentury PLAYzone
Foto: PLAYzone

Centrum na Chodově vzniká za spolupráce s operátorem Vodafone, který má v rámci podpory esportu již sedmiletou tradici. Postupně se stal titulárním partnerem mobilního MČR, poté i toho počítačového. „PLAYzone si zakládá na budování dlouhodobých vztahů s partnery – dalším příkladem toho může být Samsung a jeho titulární partnerství u MČR v mobilních hrách,“ dodal Lukáš Pleskot.

Stavba arény není jediným krokem, kterým PLAYzone v letošním roce přispěje k rozvoji esportu na domácí scéně.  „Zvyšování kvality soutěží a výše prize poolů umožňuje týmům a esportovcům, aby se věnovali hraní na profesionální úrovni a mohli to považovat za své plnohodnotné povolání. Stabilní soutěž pomáhá budovat celý ekosystém. Týmy se tak mohou spolehnout na to, že bude co hrát a že budou vidět.

Hráči se zase mohou věnovat tréninku i zápasům na profesionální úrovni. Vysoký prize pool na sebe strhne i vetší mediální pozornost. Ze všeho pak těží fanoušek, protože se díky výše zmíněným vylepšením zkvalitňují také živé přenosy a úroveň herních týmů. A k tomu vytváříme unikátní fyzické prostředí – zmíněnou esportovou arénu – kde mohou společně fandit a trávit čas,“ uzavřel Pleskot.

MČR letos do svých turnajů poprvé pozve i prestižní zahraniční týmy, ty se však o titul mistra ČR poprat nemohou. Týmy budou vybírány tak, aby měly vazbu na domácí scénu, pokud je tedy reprezentují domácí hráči, je dost možné, že se tyto domácí hvězdy ze zahraničí na chvíli podívají zpět na lokální scénu. 

Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.