Přejít k hlavnímu obsahu

Obrat sázek na esport se u nás točí v řádech miliard, prozradil Tomáš Mencl z Tipsportu

12. 2. 2022 | 10:22 Rozhovor
Tipsport CS:GO v letošní sezóně nabídne hráčům v rámci MČR turnajů 4,5 milionu korun. Aby to nebylo málo, na nedávné tiskové konferenci byl představen i Tipsport Grand Slam v hodnotě dalších dvou milionů. Proč vstoupili do esportu a jak si vedou herní sázky oproti klasickým sportům? To nám prozradil Tomáš Mencl ze společnosti Tipsport.
MČR v CS:GO 2021
MČR v CS:GO 2021
Zdroj: PLAYzone

Vzpomenete si, kdy byla první sázka na esport na Tipsportu?

Bylo to v červenci 2014 na celkového vítěze The Internationalu v Dotě 2. Já tehdy ještě ani ve firmě nepracoval a mí kolegové jsou nadšení dotaři, takže to ani jiný turnaj být nemohl.

Kdy jste navázali partnerství s PLAYzone a z jakého důvodu?

V létě 2018 před MČR, jehož jsme byli sponzorem. Ozvali se nám a byl to rok, kdy jsme již v esportech fungovali naplno, a tudíž jsme si tuzemskou nejslavnější soutěž nemohli nechat ujít.

Jak se díváte na Tipsport Grand Slam?

Bude zajímavé sledovat, jak k tomu týmy přistoupí. Myslím si, že je to velké lákadlo, které zajistí ještě větší kvalitu soutěže. Myslím si, že se česká scéna vyrovnává, tudíž nebude pro největší favority vůbec jednoduché vyhrát 5 z 8 turnajů, tak jako to mohlo být rok nebo dva dozadu.

Jaká je na Tipsportu nejvýdělečnější esport hra?

V posledním roce je to FIFA, což je ovšem důsledkem kvantity zápasů, které se v tomto esportu hrají. Kdybychom se podívali na výdělečnost na zápas, tak je to jednoznačně Counter Strike, který se u nás v posledních letech (hlavně během pandemie) hodně zvedl. Zvýšil se zájem u sázkařů, kteří dříve esport nesledovali, a to asi hlavně z důvodu, že narozdíl od League of Legends nebo Doty je pro klienty přístupnější. Velký zájem je i o sázky na počet killů jednotlivých hráčů v mapě, které jsme začali přidávat pravidelně do nabídky zhruba před rokem.

MČR v CS:GO 2021
MČR v CS:GO 2021
Foto: PLAYzone

Která je naopak pro sázení z vaší strany nejsložitější?

Nejsložitější pro nás jednoznačně zůstávají League of Legends a Dota 2, které budou vždy matematicky hůře uchopitelné než Counter Strike nebo FIFA. Důvodů je hned několik. U těchto her nikdy nevíte, jak dlouho se bude hrát, zároveň je velké množství proměnných, jak můžete do hry vstupovat, velké rozdíly v playstylu jednotlivých regionů a v neposlední řadě pak stále nové patche, které jsou někdy schopny hru úplně změnit. To vše dělá tyto esporty unikátními, ale z pohledu výpisu kurzů budou vždy patřit mezi nejsložitější disciplíny.

V porovnání s ostatními sporty, jak si vede esport v rámci sázení?

Od zmiňovaného roku 2018 se posunul enormně, tehdy byl, co se týče obratu, za plážovým volejbalem, badmintonem a dalšími a nyní v roce 2021 už předehnal i takové "giganty" jako je volejbal nebo házená a je u nás šestým nejsázenějším sportem. Největší nárůst jsme zaznamenali samozřejmě s příchodem pandemie v roce 2020, kdy na začátku byly v nabídce pouze stolní tenis, esporty a běloruské soutěže ve fotbale a hokeji. Otázka v té době byla, zdali se s návratem do normálu klienti nevrátí zpět spíše ke klasickým sportům, ale nestalo se tak a i v roce 2021 jsme zaznamenali nárůst oproti předešlému roku.

Využívají zde lidé live sázky?

Ano, zájem o live sázky je dokonce větší než o sázky předzápasové, a to celkem výrazně. Podobný trend sledujeme i u ostatních sportů snad s výjimkou fotbalu. U esportů je to navíc dané tím, že mnoho důležitých aspektů, jako například výběr mapy v CS:GO nebo draft championů/hrdinů v League of Legends/Dotě, je znám až těsně před začátkem zápasu a klienti na tyto informace čekají.

Liší se výše průměrné sázky na zápas oproti klasickým sportům?

Průměrné sázky se liší velmi, zpravidla jsou na esporty násobně vyšší. Přisuzujeme to hlavně tomu, že na esporty sází většinou spíše zkušenější sázkaři, kteří se v daném odvětví vyznají, přičemž na fotbal nebo hokej sází často spíše rekreační sázkaři pro zpestření sledování zápasu a podobně.

MČR v CS:GO 2021
MČR v CS:GO 2021
Foto: PLAYzone

Jaký máte v rámci esportu obrat?

Obrat je řádově v nižších jednotkách miliard Korun. Od roku 2018 zaznamenáváme každý rok mnohonásobný nárůst, což mluví o zvyšování popularity sázení na esporty, ale i esportů celkově jasně.

Co vše pro esport fanoušky děláte?

Jsme dlouholetými partnery turnajů na české/slovenské scéně a snažíme se napomáhat ke zlepšování kvality těchto soutěží, zároveň jsme sponzorem týmu Sampi a především se snažíme nabízet co nejrozmanitější nabídku na esporty a vymýšlet nové věci, které by mohly být pro klienty zajímavé. Jedná se například o sázky na počet zničených věží do 11. minuty v Dotě, počet killů hráčů v LoL, Dotě i CS:GO nebo počet zabitých minionů hráčem do času 9:59 v LoL.

Fandíte osobně nějaké esport hře?

Já osobně jsem největším fanouškem League of Legends, hraji od season 1 a fascinuje mě, kam se tato hra dokázala za 10 let posunout. Také rád sleduji major turnaje v CS:GO, které mají podle mě mezi esporty nejlepší atmosféru a v posledních letech obdivuji úspěchy týmu Sinners na světové scéně.

Jaká je Vaše vize pro esport v následujících letech?

Samozřejmě plánujeme stále zlepšovat náš produkt. Chystají se projekty, jako sázky na killy hráčů v CS:GO live během zápasu, nebo zlepšení nabídky Valorantu. Věříme, že se stanou populárními i další hry, jako právě Valorant. Zároveň chceme nadále napomáhat české esportové scéně, stejně jako nyní vznikem turnajové série Tipsport CS:GO ve spolupráci s PLAYzone.

Štítky: Tipsport
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.