Přejít k hlavnímu obsahu

Češi září ve světě! BOOM je mistr západní Evropy, SabeRLight- králem Severní Ameriky

21. 2. 2022 | 09:48 Dota 2 Reportáž
První část letošní sezóny Dota Pro Circuit je za námi a pro české hráče dopadla nadmíru úspěšně. Svého šampiona totiž máme hned ve dvou regionech, což je historicky věc naprosto nevídaná a pro fanoušky úžasná. Úvodní Major sezóny byl sice zrušen, i přesto jde o parádní vyhlídky do zbytku sezóny.
BOOM / SabeRLight-
BOOM / SabeRLight-
Zdroj: koláž BOOM / Vikin.gg / Valve

Už na konci minulého roku započala nová sezóna Dota Pro Circuit. Kromě regionu západní Evropy, kam spadáme, je pro nás zajímavá také Severní Amerika, kde máme své želízko v ohni. Češi dobývají svět!

Jako první se ale podíváme na ligu pro západní Evropu, kde mezi elitní osmičkou bojovali dva Češi a také nejlepší slovenský hráč. Ondřeji 'Supream^' Štarhovi s Alliancí bohužel soutěž nevyšla a po sestupu do nižší divize následoval konec části sestavy, právě i s českým zástupcem. Miroslav 'BOOM' Bičan a Oliver 'skiter' Lepko měli zcela opačné starosti, oba vybojovali TOP 4 a postoupili tak do regionálního finále.

Právě před ním BOOMův tým Tickles přestoupil do Gladiators, a to celé sestavě dodalo ještě větší elán. V přímém souboji BOOM porazil Skitera, který po následné prohře s OG vypadl ze závěrečného turnaje úvodní části sezóny jako první. BOOM a jeho tým posléze nestačili na Team Liquid, po výhře LB ale stejný celek vyzvali znovu a tentokrát se nemýlili. Gladiators se tak při své premiéře stávají mistry západní Evropy!

Nyní se přesuneme do zámoří, kde Jonáš 'SabeRLight-' Volek – první český účastník světového šampionátu The International po deseti letech – vstoupil do nové sezóny jako hráč týmu Undying. Také on si během zimy zažil povýšení, výkonů jeho party zvané Team Undying si všimla slavná organizace TSM FTX. Základní část severoamerické ligy dopadla pro Undying druhým místem, do finále už ale šli jako hráči TSM.

A také tady šlo o pořádný výkonnostní boost! SabeRLight- a spol. vstoupili do pavouka výhrou nad Evil Geniuses, po které udolali také své rivaly z Quincy Crew. Tento celek navíc následně prohrál také s EG, takže grandfinále znamenalo rematch z 1. kola. Evil Geniuses tentokrát nastoupili na TSM FTX ve velkém stylu a šli do vedení 2:1. SabeRLightův tým se ale vzchopil, otočil skóre a zaznamenal první triumf v novém působišti!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.