Přejít k hlavnímu obsahu

Sázkařský skandál je na spadnutí. Podváděl nejlepší tým světa?

23. 2. 2022 | 14:40 Counter-Strike 2 Kauza
Základní částí turnaje IEM Katowice otřásl nevídaný skandál. Jeden ruský sázkař si totiž vsadil na to, že některý z hráčů týmu Natus Vincere si během během turnaje zakoupí M249, jednu z nejméně používaných zbraní ve hře. Jeho sázka v šíleném kurzu 501:1 se šířila ruskou scénou opravdu rychle a dost možná se dostala i k samotnému hráči, který se tím namočil do něčeho, co si možná ani sám neuvědomil – ať už o tom ve skutečnosti věděl, nebo nikoliv.
Perfecto
Perfecto
Zdroj: ESL (IEM Cologne 2021)

Natus Vincere jsou nejlepším týmem světa a na turnaji Intel Extreme Masters Katowice to budou chtít opět potvrdit. Více než týmové výkony se ale řeší situace spojená se sázením. Ruský sázkař s přezdívkou CMARTy totiž na svůj Twitter umístil informaci o tom, že si vsadil v přepočtu asi 20 dolarů na to, že si někdo z NAVI během turnaje zakoupí nepříliš využívanou a skoro až zbytečnou zbraň M249. Kurz u společnosti GG.BET byl ve výši 501:1 a v případě výhry slíbil, že si dokonce vytetuje zbraň, logo i členy týmu.

Do většího povědomí se tato sázka dostala díky tomu, že výše uvedený tweet přesdílel Kostya 'leniniw' Sivko, nejlepší komentátor minulého roku pro region CIS. První komentář byl krátký a úderný: „A co když?“

19. února se Natus Vincere postavili brazilskému týmu FURIA Esports a nečekané se stalo skutečností. Ilya 'Perfecto' Zalutskiy si skutečně M249 zakoupil, čímž CMARTyho sázka byla úspěšná a on vyhrál něco přes 10 tisíc dolarů – ačkoliv si nikdo z hráčů M249 do svých rukou ani nevzal. Proč by také ano, vždyť Perfecto ani nikdo z jeho spoluhráčů ještě nikdy v kariéře nevstřelil s M249 žádný kill. Tento “vtipný” moment dokonce organizace nasdílela na svůj Twitter, a právě v tu chvíli spekulace nabraly na pořádných obrátkách.

Onen moment se odehrál v posledním kole první poloviny, kdy už všichni hráči měli své zbraně připravené a sám Perfecto disponoval silnějším AK-47. Jelikož po posledním kole poloviny přichází vždy resetování bankovního konta každého hráče, bylo by celkem snadné si zakoupení M249 vyložit jako utracení přebytečných peněz, jako pokus o srandu – a nebo právě na výhru sázky. To by samozřejmě bylo proti protikorupčnímu kodexu ESIC (Komise pro esportovou integritu), a v v mnoha zemích také proti zákonům.

Díky tomu, že se CMARTyho sázka celkem úspěšně šířila sociálními sítě, nedá se nijak vyvrátit, že by o ní Perfecto (nebo někdo jiný z týmu) mohl skutečně vědět. A i kdyby ano, tak prokázat to bez přímých důkazů bude takřka nemožné. V takové chvíli by se ale ruský hráč dostal do situace, že ať zareaguje jakkoliv, lze si to vyložit jako ovlivnění sázky – jejíž vypsání se dá označit jako nesmyslné. Dala by se hezky přirovnat k pět let staré situaci z fotbalu, kdy sázková kancelář vypsala příležitost na to, že poloprofesionální brankář Wayne Shaw sní během zápasu koláč. Ten to měl ve zvyku a vysloužil si tím pokutu, zákaz startů i vyhazov z klubu.

Celé situaci navíc vůbec nepomáhá skutečnost, že CMARTyho sázka proběhla skrze sázkovou kancelář GG.BET, která je sponzorem organizace Natus Vincere. Sázkaři na různé sporty i esporty zbožňují podobné vtipné příležitosti, proto je sázkové kanceláře rády vypisují. Po téhle kauze se ale dá jednoznačně říci, že by bylo správné se vyvarovat vypisování takových příležitostí, jejichž (ne)splnění samo o sobě neovlivňuje zápas ani jeho průběh, ale dá se zneužít pro podobné účely. Ať už se Perfecto provinil, udělal to čistě z legrace, nebo se do všeho namočil bez vlastního přičinění nebo vědomí, tak by tato kauza měla na scéně utvořit precedens, aby se už neopakovala. V nejhorším by si jinak někdo mohl zničit klidně i celou kariéru.

Smutný na celé záležitosti je také fakt, že výše uvedený komentátor Kostya Sivko se po zakoupení M249 upřímně zasmál a dokonce (ve tweetu výše) oslavuje, že to s CMARTym dokázali. Bohužel máme na scéně stále osobnosti, které si kompetitivní integritu ještě plně neuvědomují. A takoví můžou být i mezi hráči.

Jakýkoliv trest by pro Perfecta nebo jeho organizaci Natus Vincere byl zřejmě přehnaný, ale nejspíše by byl na místě, aby si každý uvědomil vážnost problému. I když jde především o nesmyslně vypsanou sázku, stále jde o (nechtěné) porušení integrity, a právě ovlivňování sázek je něco, co by se mělo vždy brát vážně.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.