Přejít k hlavnímu obsahu

IEM: m0NESY je démon, pošlou G2 domů i NAVI? A budou stačit oslabení FaZe na Heroic?

26. 2. 2022 | 13:00 Counter-Strike 2 Reportáž
Čtvrtfinále IEM Katowice 2022 mělo v obou pátečních soubojích své mírné favority, ani jeden z nich však nejde dál. S G2 Esports si nevěděli rady Virtus.pro, FaZe Clan pak bez raina fantasticky přejel Gambit. Jak zápasy probíhaly a na co se můžeme těšit v semifinálovém dni?
Finn 'karrigan' Andersen
Finn 'karrigan' Andersen
Zdroj: PLAYzone (Pavel Kristián)

Nehledě na události ve světě, se každý fanoušek světového CS:GO těšil na pátek 25. února, kdy začalo play-off turnaje IEM Katowice 2022 dvěma čtvrtfinálovými zápasy. Virtus.pro se odpoledne utkali s G2 Esports (bez trenéra, který byl pozitivně testován) a večer si to mezi sebou rozdali FaZe Clan a Gambit.

V prvním mači to vřelo hned od začátku. Kdo se díval, tušil, že vybraná mapa G2 bude hodně dlouhá. A taky že byla. Celou dobu se na Mirage zdáli lepší hráči VP, soupeře ale držel skvělý Ilya "m0NESY" Osipov, který před bouřícím davem prožil skvostný debut. Hlavně díky jeho výkonům dospěla mapa až do prodloužení, kde spolu s Aleksib rozhodli Mirage (25:22) vyhranou 2v5 situací. Po zasloužené pauze se šlo na Ancient.

Na mapě Virtus.pro se očekávalo jejich vítězství, NiKo a spol. ale ukázali, proč je na této mapě tak silná CT strana. Sbírali bod za bodem, soupeře nenechali vydechnout a po stavu 12:3, respektive 16:5, bylo vymalováno. Čtvrtý nejlepší tým světa určitě pomýšlel na víc, dále jdou však zaslouženě G2 Esports, kteří se dnes potkají s Natus Vincere. Hlavní hvězdou byl zmíněný m0NESY , jenž si připsal 58 přesných zásahů.

Tohle měření sil je z celého turnaje možná to vůbec nejočekávanější, protože se proti sobě postaví m0NESY a Oleksandr "s1mple" Kostyliev. Jenom o nich to však nebude, přece jenom jde o reprízu finále PGL Majoru! Pro úspěch se však Nikola "NiKo" Kovač musí vrátí ke skvostným výkonům ze základní části, v takovém případě se můžeme těšit na prvotřídní show ve všech ohledech. Začínáme v 15:30 u nás na Twitchi.

KFC Rozvoz

Do druhého zápasu vstoupili jako favorité Gambit, protože FaZe nemohli nastoupit s nemocným Håvardem "rain" Nygaardem, nýbrž s Justinem "jks" Savagem. V zápase tak neměli co ztratit a pokud by prohráli, nikdo by jim to vlastně nevyčítal. Byl to ale právě zmíněný Australan, jenž odstartoval skvělou show.

Na mapě Dust II, volbě soupeře, mohli FaZe získat mnohem více bodů, dlouhá technická pauza ale více sedla Gambit, kteří srovnali skóre na 4:4. Od té chvíle ale Rusové začali hrát neuspořádaně a obrana FaZe byla naopak zcela neprostupná. První polovina skončila 10:5 a dynamika hry byla zachována i po pauze. Když už se zdálo, že by Gambit mohli přidat šestý bod, ropz to svým parádním 1vs4 clutchem zamítl.

Série se přesunula na Inferno, na které vlétl úplně jiný tým Gambit. I díky ace od brokyho nakonec obranu vyhráli jen 8:7 a čekala je ještě těžká práce. Bohužel, vyhrát kolo dokázali jen ve třech ojedinělých případech, z nichž jeden byl 1v4 situací od Dmitrije "⁠sh1ro⁠" Sokolova. FaZe hráli za obranu opět mistrovsky a druhou mapu ovládli 16:11. Nutno říci, že vyřazení a výkon Gambit je překvapivým zklamáním.

FaZe dokázali do semifinále projít v nekompletní sestavě, díky tomu tak stále platí, že budou hrát daleko uvolněněji. Svěřenci karrigana dnes v 19 hodin vyzvou Heroic, kteří v základní části vypadali výkonnostně možná nejlépe ze všech účastníků. Zápasy před živým publikem jim nikdy moc neseděli, a to by mohlo hrát do karet právě FaZe. Přetlačí jejich neskutečná firepower sehranost dánské mašiny?

Štítky: IEM Katowice
Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.