Přejít k hlavnímu obsahu

FaZe nebo G2? Mezinárodní finále IEM Katowice slibuje velkou show!

27. 2. 2022 | 14:20 Counter-Strike 2 Preview
Na úplném začátku bylo 24 týmů, teď už v Katovicích zůstávají ve hře jen dva. Pro FaZe Clan i G2 Esports přichází velká výzva, vítěz velkého BO5 finále si totiž neodnese jen v přepočtu téměř 9 milionů korun, ale i pocit toho, že aktuálně dokázal předčit celý svět. Jaká byla cesta obou celků a kdo by měl mít papírově navrch?
IEM Katowice 2022
IEM Katowice 2022
Zdroj: PLAYzone (Pavel Kristián)

Je to tady, dámy a pánové! Už dnes se rozhodne o tom, kdo po dvou letech zvedne nad hlavu pohár pro šampiony IEM Katowice 2022 přímo ze Spodek arény. FaZe Clan i G2 Esports předvádí na turnaji skvělé výkony a jasně prokazují, že změna soupisek byla krokem kupředu. Kdo z nich ale dokáže udělat poslední, ten nejtěžší krok? Pojďme si teď nejdříve zrekapitulovat cesty turnajem obou týmů.

FaZe Clan

 Kanada Russel "Twistzz" Van Dulken
 Dánsko Finn "karrigan" Andersen
 Lotyšsko Helvijs "broky" Saukants
 Estonsko Robin "ropz" Kool
 Austrálie Justin "jks" Savage – náhradník

 Švédsko Robert "RobbaN" Dahlström – trenér

Evropský celek našlapaných střelců musel před turnajem řešit velký problém. Kvůli koronaviru nemohl nastoupit Robin "ropz" Kool, do hry tak vstoupil náhradník Justin "jks" Savage. Brzy se však ukázalo, že to byla asi ta nejlepší možná náhrada. FaZe totiž v Play-In fázi hravě vyřadili Sprout i MOUZ s Davidem "frozen" Čerňanským. První mise byla splněna, do té druhé však FaZe vstoupili prohranou mapou. Poměrem 2:1 ale následně dokázali porazit Team Liquid i fnatic, což znamenalo jistý postup do play-off. Důležitý byl také fakt, že do druhého zápasu skupinové části už opět naskočil ropz. Jedinou kaňkou na vystoupení FaZe ve skupině B tak byla porážka s NAVI, kde se hrálo o místenku v semifinále.

Bohužel, koronavirus FaZe ani nadále (ne)nechal na pokoji, neboť těsně před čtvrtfinále se ukázalo, že do Spodek arény nebude moct rain. Zpátky do boje tak musel jks, se kterým tak FaZe neměli vůbec co ztratit a hráli uvolněněji, než kdy předtím. I díky tomu chtěli tak moct vyhrát, že světovým dvojkám z Gambit nedali vůbec žádnou šanci. 16:5 na Dust II, 16:11 na Infernu a bylo vymalováno. Všichni hráči navíc byli v ratingu nad 1, což opravdu ukazuje, jakou firepower v sobě skrývají. V semifinále stál před FaZe stál ještě větší oříšek - tým Heroic, který v základní části předváděl asi ty nejlepší výkony. Ani toho se ale oslabení FaZe nezalekli, Dánům ke hře dali přičichnout jen výjimečně a zaslouženě vyhráli 2:0. Pokud dokáží vyhrát i finále, bude to opravdu nádherná pohádka s nádherným koncem. Zvlášť když stále nebude hrát rain, nýbrž stand-in jks.

IEM Grand Finals
IEM Grand Finals
Foto: ESL Counter-Strike

G2 Esports

 Francie Audric "JACKZ" Jug
 Bosna a Hercegovina Nemanja "huNter-" Kovač
 Bosna a Hercegovina Nikola "NiKo" Kovač
 Rusko Ilya "m0NESY" Osipov
 Finsko Aleksi "Aleksib" Virolainen

 Francie Rémy "XTQZZZ" Quoniam – trenér

G2 Esports sice na rozdíl od FaZe nemuseli hrát předkolo, vstup do turnaje ale ve skupině B nevyšel dle představ. Hned v prvním špílu překvapivě podlehli fnatic a museli bít na poplach. Další prohra by totiž znamenala cestu domů. Jak ale víme, dál už jim to šlo jako po másle. V cestě za postupem do vyřazovacích bojů nejdříve rozdílem třídy porazili Team Liquid, aby následně zvládli po třímapové bitvě poslat domů i tým FURIA. Zbýval poslední krok - povalit Astralis. Na Ancientu si sice nechali sebrat pohodový výsledek, ale za další dvě mapy pustili bezradnému dánskému soupeři jen šest kol a zpečetili svůj postup do play-off.

Před vytouženým čtvrtfinále ale museli, podobně jako jejich finálový sok, řešit velký problém. Trenér Rémy "XTQZZZ" Quoniam byl také pozitivně testován na koronavirus a dění ve Spodek aréně se ho tak přímo netýká. Náplast na tuto bolest ale ve čtvrtfinále proti Virtus.pro nalepil Ilya "m0NESY" Osipov, který prožil skvostnou premiéru před živým publikem a měl největší podíl na výhře Mirage ve třetím prodloužení. Jeho tým pak následně soka rozdrtil na Ancientu a postoupil do semifinále. Krok do rozhodující boje o titul udělali G2 proti NAVI, a to opět bez prohrané mapy! Světová jednička nebyla ve své kůži, což se projevilo na Infernu, kde si G2 vypracovali luxusní náskok, jenž v celkovém kontextu stačil na vítězství. Mirage byla podstatně vyrovnanější, ale skvělý Nemanja "huNter-" Kovač spolu s m0NESYm zařídili G2 finále.

KFC Rozvoz
KFC Rozvoz
Foto: KFC

Shrnutí

Od velkého mezinárodního finále IEM Katowice se očekává pořádná řežba, obzvláště když v BO5 formátu můžeme vidět skoro každou mapu. FaZe neradi hrají Vertigo, od G2 se zase očekává škrt Overpassu. Všechny následující mapy umí oba týmy více než solidně, a roli tedy bude hrát kromě formy i to, na jaké straně každý celek začne. Přeci jen, začít Inferno nebo Ancient bránit je mnohem komfortnější.

G2 Esports zatím v play-off spoléhali na huNtera a m0NESYho, důležité však bude, jestli svoji formu ze základní části dokáže najít NiKo – může totiž bojovat o ocenění nejužitečnějšího hráče. Celá pětice FaZe se oproti tomu konstantně drží v zelených číslech a navzájem se doplňuje. Pokud všechny hvězdy G2 nebudou zářit naplno, střelci kalibru brokyho, ropz nebo jks budou připraveni sežrat zaživa dalšího soupeře.

„Prohrál jsem už dvě finále a myslím, že konečně nastal čas tu trofej získat,“ řekl s velkou touhou NiKo v našem exkluzivním rozhovoru. „Ukázali jsme, že jsme Tier 1 tým schopný porazit kohokoliv. Jsem připravený si trofej odnést domů,“ prohlásil z druhého tábora sebevědomě zase ropz. Ani jeden tomu druhému nic nedaruje.

Největšími hvězdami jsou v každém týmu aktuálně oba snipeři - jak broky, tak i m0NESY totiž předvádí zářivé výkony. Ten, kdo dokáže otevřít kolo, či dokonce eliminovat toho druhého, bude mít pro svůj tým obrovskou platnost. Důležitá také bude pomyslná válka mezi Aleksib a karriganem. Oba vůdci hry totiž umí zahlásit mnoho nepředvídatelných akcí, které dokáží soupeře vykolejit. Zkrátka a dobře, v sérii bude pro oba týmy ideální získat nějaký boost, a to jak v podobě první vyhrané mapy, nebo třeba pěkné akce jednoho z hráčů. Když do toho někdo kopne a získá sebevědomí, bude se jen těžko zastavovat. V opačném případě bude vysoce důležitá vytrvalost, protože maraton na 5 map může trvat klidně do půlnoci.

Boj o to, kdo si odnese trofej a v přepočtu téměř 9 milionů, je za dveřmi! Kdy jindy proto navštívit náš Twitch a sledovat, kdo ve Spodek aréně bude večer slavit, a zapíše se tak do historie. Začínáme v 17:00!

Kdo si odnese titul z IEM Katowice 2022?

Možnosti výběru
Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.