Přejít k hlavnímu obsahu

Předposlední týden základní části LEC je za námi! Jak se dařilo našim hvězdám?

28. 2. 2022 | 10:00 League of Legends Reportáž
Základní část jarního splitu nejvyšší evropské ligy LEC se blíží ke svému konci. První čtveřice týmů má své místo ve vyřazovací části jisté, ale ostatní celky si budou muset na boje o postup počkat do příštího týdne, který bude rovněž tím závěrečným. Jednoznačně nejlepším příběhem je cesta Excel Esports za jejich první účastí v play-off, k natolik vysněnému cíli stačila jediná výhra.
Fnatic slaví postup do play-off!
Fnatic slaví postup do play-off!
Zdroj: Fnatic

Stejně jako každý týden, tak i dnes se podíváme na dění v LEC. První zastávku uděláme v Misfits Gaming, kteří si v čele s marksmanem Matúšem “Neon” Jakubčíkem zvládli zajistit postup do vyřazovací části poté, co zvládli parádně obrátit zápas proti G2 Esports, ve kterém ztráceli v jednu chvíli deset tisíc goldů. Bohužel, druhý zápas týdne se jim už nevydařil a podlehli Vitality. Každopádně play-off je pro Misfits garantované a přichází pouze otázka, ze kterého místa se do bojů o titul LEC a postup na MSI vydají. Před posledními třemi zápasy sedí na třetím místě, ale stačilo by pár chyb Fnatic a druhá příčka může být jejich.

Když už jsme zmínili Fnatic, tak v tomto táboře se už také může slavit postup. Sestava, které na midu velí Marek “Humanoid” Brázda, si zvládla o tomto víkendu poradit s lídry tabulky Rogue a také s MAD Lions, kde ještě minulý rok česká hvězda působila a získala zde dva evropské tituly. Cesta za dalším v nových barvách vypadá pro Humanoida dobře a před posledním týdnem, stejně jako u Misfits, stačí jenom vylepšit výchozí pozici, ze které Fnatic půjdou do play-off.

Předposledním týmem, u kterého se zastavíme, jsou Vitality. Ti během jarního splitu nedokázali naplnit roli favoritů a místo v play-off ještě stále nemají jisté. Českého marksmana Matyáše “Carzzy” Orsága tím pádem čeká důležitý týden, kdy nesmí Vitality udělat žádnou chybu. Z týmů, které se o play-off utkají, jsou sice na té nejlepší pozici, ale nic se nesmí podceňovat a nebylo by to poprvé, co by se v závěrečných zápasech osud některého z týmů ještě hodně obrátil. Postupu do vyřazovacích bojů se tento týden přiblížili výhrami nad SK Gaming a Misfits, v tuto chvíli se o pátou příčku v celkovém hodnocení dělí s Excel Esports.

Když už hovoříme o Excel Esports, tak tento tým s českým marksmanem Patrikem "Patrik" Jírů si před začátkem sezóny dával za cíl svou první účast ve vyřazovací části LEC a zatím to vypadá, že svého snu konečně dosáhne. Během tohoto víkendu si Excel zvládli poradit s MAD Lions, ale nestačili na Rogue, takže bitvu o postup svedou příští týden. Největší šanci na důležitou výhru budou mít proti SK Gaming, kteří sice ještě z bojů o play-off eliminováni nebyli, ale se skóre 5–10 se dá jen těžce představit, že by dokázali Excel a Vitality jejich snahu znepříjemnit. Příští týden nás čeká takzvaný “super týden”, během kterého se bude hrát neobvykle také v neděli, aby se zvládly odehrát všechny zápasy. Začíná se v pátek od 18:00, tak to nezmeškejte!

Tabulka po sedmém týdnu LEC
Tabulka po sedmém týdnu LEC
Foto: LoLesports
Štítky: LEC, Humanoid, Carzzy
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.