Přejít k hlavnímu obsahu

Virální video, které má zobrazovat válku na Ukrajině, je ve skutečnosti z videohry

1. 3. 2022 | 15:20 Zajímavost
Slyšeli jste, že některé hry vypadají jako z reálného života? Přesto, že třetí díl série ArmA z dílny českého vývojáře Bohemia Interactive je starý několik let, stále umí překvapit svou realističností. Oběťmi dezinformace se stali uživatelé Facebooku, kteří sdíleli „útok" na ruské pozice.
Reálný útok? Kdepak, jen ArmA III
Reálný útok? Kdepak, jen ArmA III
Zdroj: Bohemia Interactive Studio

ArmA je jednou ze sérií, která občas poslouží jako ukázka „reality". V minulosti se například stala situace, kdy Rusko uvedlo, že jeden z jejich důstojníků byl obklíčený vojáky ISIS a statečně na sebe přivolal raketový nálet, který ho stál život. Nakonec se ukázalo, že se jednalo pouze o záběr (2:35) ze hry ArmA III.

Něco podobného se stalo v nejnovějším konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. Video se šířilo sociálními sítěmi s tím, že zachycuje vojenské akce na Ukrajině. Jak ale vyvrátila spousta hráčů, jednalo se o gameplay právě ze hry ArmA III.

Jak zmínil magazín Bloomberg, jde o jedno z nejvíce lajkovaných a sdílených videí na herní odnoži Facebooku. Dle statistik video vidělo 110 000 lidí a 25 tisícovek ho sdílelo. Stejné video kolovalo na Twitteru s jednoduchým popiskem: „Ukrajina odpaluje rakety na cíle, aby zastavila střelbu z ruské artilérie.“ Po pár hodinách byl tweet zablokován.

Přesto, že spousta hráčů vidí již na první pohled, že se musí jednat o hru, ne všichni jsou gameři. Dokazuje to i počet retweetů, který stoupal ke dvěma tisícům. Zkrátka je nezbytně nutné si ověřovat informace.

Zdroj: kotaku.com
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.