Přejít k hlavnímu obsahu

Organizace a sponzoři dávají ruce pryč od toxických hráčů, podporují proto i čistě ženské turnaje

9. 3. 2022 | 07:00 Zajímavost
Slovo toxic se začalo používat jako odvozenina od původního významu pro toxické sloučeniny spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat. A přesně to definuje i toxicitu v chování. Jsou to slova nebo věty, ať pronesené vaším směrem nebo jen do vzduchu, jenž vás otravují, obtěžují, znepříjemňují hraní nebo zážitek ze hry.
Toxicita do hry nepatří
Toxicita do hry nepatří
Zdroj: PLAYzone grafika

Herní prostředí, organizace a firmy začínají toto chování velmi vnímat a řešit. Dnes již je například u větších esportovních organizací naprostou samozřejmostí, že ve smlouvách s hráči a tvůrci mají klauzuli o tom, že nebudou toxic a budou se ke všem chovat s respektem. I když se to zdá jakkoliv padlé na hlavu, muset někomu do smlouvy psát, že má mít základní lidské vychování. Ale i to poukazuje, jak moc je herní prostředí potřeba korigovat. 

Problémem se nestává jen sprosté vyjadřování a neomalenost převážně dětí a adolescentů hrajících hry. Ale zřejmě v nezvládání náporu hormonálních změn v pubertě i sexuální narážky a obtěžování žen. A co víc, sebeovládání sexuální frustrace v tomto směru nepřichází u některých jedinců ani po uklidnění hormonální bouře a přetrvává i v dospělosti. Tento fakt potvrzuje i Tony Isljami Stočes, který před více než třemi lety založil Facebookovou skupinu Fortnite cz/sk 18+.

„Skupina se založila cca před 3 lety, neměl jsem moc s kým hrát v mém věku, v ostatních skupinách byly hlavně děti, které když zjistily věk, tak byly schopny napsat, že jsi starej deb.., a že se na to máš vysr.. a podobně. Na to není většina inteligentní, dospělé populace zvědavá. I přesto se tam našlo pár dobrých lidi. Karel, Jax a další, se kterými jsme společně hráli. A mě napadlo sjednotit „důchodce“ a proto se vytvořila skupina 18+. Bohužel i 18+ skupinu bylo potřeba důkladně čistit od toxic lidi a úchylů. Takže postupem času, když přišla Broncha s nápadem založit Girls gang, jsem jí pomáhal, právě kvůli ochraně před úchyly.“

denní chleba žen a dívek hrajících hry
denní chleba žen a dívek hrajících hry
Foto: discord autorky

Naštěstí nejen samotný herní svět si začíná uvědomovat, že takové chování je v rozporu s normální mezilidskou kulturou, ale i pro většinu sponzorů a firem je takové chování nepřijatelné. Dnešní profesionální hráči a tvůrci, kteří nezvládají své chování a vyjadřování, nebo jejich veřejná sebeprezentace má dokonce sexuální podtón nebo narážky, již finanční zázemí ze spoluprací nebo u velkých organizací nenajdou. 

Karel Kříž z organizace UNITPRIME k tomu dodává: „Je to často ve výchově rodičů a lidí, se kterými ty děcka přijdou do kontaktu. Pokud děti nemají správný vzor v rodině, v kamarádech, nebo ať už je to kdokoliv, často sklouznou k tomu špatnému. A tady se otvírá další věc. Je důležité o tom mluvit a apelovat na větší streamery, že mají na toto mnohdy větší vliv než si sami myslí nebo uvědomují. Oni sami by o tom měli s diváky mluvit, a hlavně mluvit správně. Jít příkladem. Protože, jak to nedělají, děcka to slepě následují v domnění, že je to v pohodě a pak už to jede. Jsou toxické, sprosté, nepřející a dochází k některým až úchylnostem, co tu vídáme.“

Ruku v ruce s tím jdou i aktivity herního světa a sponzorů. Organizace, firmy a sponzoři již aktivně a otevřeně podporují mravnější prostředí. Společnost Engine Gaming and Media, Inc. oznámila, že její 100% dceřiná společnost UMG Gaming spustila sezónu 1 Lady Spartan Pro Series (LSPS) s prize poolem 20 000 dolarů, jejímž cílem je posvítit si na nedostatečně obsluhovanou ženskou komunitu Halo a nabídnout místo pro ženy z Halo esports, aby si vybudovaly své dovednosti v bezpečném, netoxickém prostředí bez obtěžování.

Ale nemusíme chodit ani za česko-slovenské hranice, abychom již dávno před tímto počinem našli podporu pro ženskou komunitu. Broncha Knox nejen, že se aktivně zapojuje ve skupinách pro netoxické hráče, ale na svém streamu i pořádá turnaje, kde spojuje a seznamuje normální netoxické hráče a ženskou komunitu. 

„Ja keď som začínala streamovať (a bohužiaľ aj doteraz sa to deje) sa mi stalo, že keď som nevyhovela požiadavke kida v chate zahrať si 1v1 alebo mu len tak, out of nowhere, dať gift, dostala som niečo čo ma zaseklo, prekvapilo a dalo mi extrémnu facku. A to boli vety typu "chcípni, umri na rakovinu" veľa urážok a silné vulgarizmy. Vtedy som si uvedomila, že tadiaľ cesta nevedie a začala som sa viac venovať len 18+ za čo tiež dostávam náklad od mladších ročníkov a zároveň aj to má nevýhodu. To sú práve muži, ktorí si myslia, že žena za PC buď nemá čo robiť alebo automaticky robí hotline pre mužov s nedostatkom sexu. Našťastie je toho, ale vďaka ochrane normálních mužov a zároveň moderátorov Tonymu, Kajovi a Jaxovi v skupine minimum.“

Pořádá mimo jiné i tréninky nebo společné hraní pro čistě ženskou komunitu. Právě zkušenosti z vlastního streamování a hraní ji na tuto myšlenku přivedly a přetavily ji ve skutečnost. „Hranie s chlapmi je niekedy fajn, ale stáva sa, že nevedia odhadnúť svoje hranice a preto mi napadlo, že začať hrávať s babami by bolo fajn riešenie. Pomáhať si, zdokonaľovať sa v hre a prípadne upozorňovať na rizikové typy mužov a aj v tej skupine ako žien pribúdalo, chcela som pre ne urobiť nejaký ten safe place, kde keby čokoľvek, nebudú odsudzovane a dostanú pomoc.“

Je fajn vědět, že se herní průmysl a esportové organizace v tomto začínají rozhýbávat a nechtějí nechat tento problém a nešvar bez povšimnutí. 

Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.