Přejít k hlavnímu obsahu

České hvězdy proti sobě! Co nás čeká po posledním týdnu základní části LEC?

7. 3. 2022 | 16:55 League of Legends Reportáž
Jako už je tradicí, tak i tentokrát patřil poslední víkend základní části LEC do kategorie “supertýdnů”, kde se namísto dvou dnů hrálo od pátku až do neděle. Sice jsme už před začátkem znali většinu postupujících týmů do play-off, ale ne všechny hvězdy měly své místo jisté. Máme na mysli samozřejmě Excel Esports a Team Vitality.
Excel Esports
Excel Esports
Zdroj: Riot Games

Týdenní shrnutí LEC začneme v táboře Misfits, kteří už měli postup do vyřazovací části jasný a o víkendu hráli uvolněně. Sestava se slovenským marksmanem Neonem si zvládla poradit s Astralis a Fnatic, ale důležitý zápas proti SK Gaming nedokázali vyhrát. Po prvním kole play-off se tak dozvíme, jak moc tohle zaváhání ovlivnilo jejich šance na boj o evropský titul. V úvodním kole vyřazovací části totiž narazí na Rogue. Ti skončili po základní části na prvním místě, takže můžeme z obou stran očekávat těžký boj.

Druhým týmem, který měl postup do play-off jistý, byli již zmínění Fnatic s Humanoidem. Těm se až na zaváhání proti Misfits tento víkend vydařil a nakonec se do vyřazovací části podívají z druhého místa. Navíc se hned na úvod play-off dočkáme největšího evropského derby v podobě Fnatic vs. G2 Esports. Kdo je ve větší formě? To se určuje těžce a bude záležet na tom, jak moc klidní hráči budou ve formátu BO5. Pokud bychom se dívali jenom na zkušenosti, tak Fnatic jednoznačně vedou, ale flexibilita sestavy G2 Esports se rovněž v takové sérii bude hodit.

Po dvou garantovaných postupech se konečně dostáváme k týmům, které postup do play-off jistý neměly. První na řadě byli Excel Esports. Ti se ještě nikdy v historii LEC do vyřazovací části nepodívali a tím pádem byla očekávání před víkendem vysoká. Na postup by stačila jedna výhra a ta také přišla. Během sobotního večera byl na plánu duel Excel Esports vs. SK Gaming a sestava v čele s českou hvězdou Patrikem si dokázala se svými protějšky poradit. To znamená, že poprvé uvidíme Excel v play-off a jejich soupeři se kupodivu stali hráči týmu Vitality.

Ano, Vitality nezažili nejlepší split, ale aby se během posledního dne rozhodovalo o tom, zda vůbec postoupí do play-off, to asi nečekal vůbec nikdo. Víkend pro ně nezačal zrovna dvakrát dobře, protože nezvládli svůj duel s MAD Lions, kteří se rovněž ještě stále mohli probojovat do play-off. Tahle výhra je navíc posunula v celkovém pořadí ještě blíže k sobě a rozhodujícím se nakonec stal zápas proti Astralis. Pokud by ho Vitality nezvládli, tak by MAD měli postup do vyřazovací části jasný. Ovšem žádné překvapení se tentokrát nekonalo a Carzzy společně se zbytkem svého týmu zvládl důležitý zápas vyhrát. Pokud mají Vitality ještě něco extra, co mohou nabídnout, tak bude ta nejlepší chvíle to ukázat.

Jejich série proti Excel Esports je v plánu na 27. března od 17:00, pro české fanoušky nemohl vyjít zajímavější matchup. Souboj dvou českých hvězd na roli ADC, Carzzy proti Patrikovi. Kdokoliv vyhraje, tak si v dalším kole bude muset počkat na poražený tým z vrchní části play-off pavouka.

Štítky: LEC, Excel, fnatic
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.