Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 nejbohatších domácích profíků: Slovenský hráč vydělal už přes 19 milionů

12. 3. 2022 | 19:00 Žebříček
Že se člověk může v dnešní době uživit hraním her, není žádnou novinkou. Pokud ale někdo skutečně vyniká, pohybují se zisky daleko výše, než by si široká veřejnost vůbec dokázala představit. Přinášíme vám seznam TOP 10 českých a slovenských hráčů, kteří si na turnajích přišli na slušné jmění. Žebříček je vytvořen na základě odměn z turnajů, nikoliv kolik si vydělali například díky platu v různých týmech, protože taková čísla nejsou doložitelná.
TOP 10
TOP 10
Zdroj: koláž PLAYzone

1. místo

GuardiaN

Counter-Strike: Global Offensive

Králem žebříčku nemůže být nikdo jiný než slovenský sniper Ladislav „GuardiaN“ Kovács (30). První finanční odměny si z domácích turnajů odnesl před více než 15 lety a spolu s turnajovými výdělky ze světa si za svou kariéru přišel na neuvěřitelných 19 242 670 korun. Ačkoliv je nejvíce spojený s působením v Natus Vincere, k více než polovině svého jmění přišel během působení v týmu FaZe Clan. Může se pyšnit několika desítkami vyhraných turnajů, největší odměnu si vystřílel v roce 2017, když si na turnaji ELEAGUE se spoluhráči rozdělili přes 11 milionů korun. Nejprestižnější skalp mu ale chybí, třikrát se probojoval do finále Majoru, ale ani jednou ho nedokázal dotáhnout do konce vítězně. Těšit ho tak alespoň bude titul z MČR z roku 2012.

GuardiaN
GuardiaN
Foto: ELEAGUE

2. místo

oskar

Counter-Strike: Global Offensive

Tomáš „oskar“ Šťastný (30) je králem mezi českými hráči, k čemuž mu dopomáhá vyhraná suma téměř 8,8 milionu korun. Ke Counter-Striku se dostal poté, co si jako juniorský hokejista prošel nepříjemnými zraněními, jež mu znemožnila se v plném nasazení věnovat oblíbenému sportu. Změnil tedy zaměření a v dobách CS 1.6 vydal se na dráhu profesionálního hráče videoher. Nejúspěšnějším byl pro českého ostrostřelce konec roku 2017, kdy v barvách mousesports ovládl ESG Tour v řeckých Mykénách, a rok 2018, když se svým týmem dominovali na ESL One turnaji v New Yorku a na V4 Future Sports Festivalu v Budapešti, odkud si odnesl přes 1,1 milionu korun. Ani jemu nechybí ve sbírce titul z MČR, a to v 1.6 i Global Offensive.

oskar
oskar
Foto: PLAYzone / MČR

3. místo

STYKO

Counter-Strike: Global Offensive

Martin „STYKO“ Styk (26) zažil největší úspěchy ve stejném období jako oskar. Oba se potkali v HellRaisers, kde jejich mezinárodní kariéra započala, ale všem vytřeli zrak až během působení v mousesports. Společně zavítali na Mykény, na StarSeries i-League v Kyjevě nebo na zmíněný V4 Festival do Budapešti, kde také STYKO získal největší finanční úspěch své kariéry. Na kontě turnajových výher současného hráče Apeks je aktuálně v přepočtu zhruba 7,75 milionu korun. Během kariéry prostřídal řadu zajímavých týmů, přesto více než polovinu sumy získal hraním za mousesports. Na kontě má i on titul mistra České republiky, konkrétně z roku 2013.

STYKO
STYKO
Foto: StarLadder

4. místo

frozen

Counter-Strike: Global Offensive

Těsně pod stupni vítězů končí aktuálně největší hvězda domácí líhně a nejmladší člen tohoto žebříčku. David „frozen“ Čerňanský (19) prorazil na scéně už ve 13 letech, kdy v rekordně nízkém věku získal svůj první z celkových čtyř titulů mistra ČR. Jeho plný potenciál se ukázal světu až po přesunu do ciziny, kde už čtvrtým rokem reprezentuje MOUZ. Za celou kariéru již vyhrál čtyři desítky turnajů, nejhodnotnější titul ve své sbírce má bezesporu z ESL Pro League S10, ačkoliv 250 tisíc dolarů si odnesl jeho tým také z Asijského mistrovství. V této chvíli si vysloužil čtvrté místo díky výhrám ve výši skoro 7,2 milionu korun, z nichž okolo 80 procent vydělal ještě před dovršením 18 let. Není pochyb, že v dalších letech bude útočit na vyšší příčky.

PGL Esports
PGL Esports
Zdroj: PGL Esports

5. místo

SabeRLight-

Dota 2

Jonáš „SabeRLight-“ Volek (21) je největší českou hvězdou Doty 2. Ve světě působí několik reprezentantů, on si ale loni zažil neskutečný rok a dokázal něco, co mu všichni lokální konkurenti mohou závidět. Díky výkonům a kvalitě jeho týmu Undying se kvalifikoval na největší akci historie esportu a z The International 10 odkráčel se skoro 3 miliony korun v kapse. Letos jeho sestavu podepsala slavná organizace TSM FTX, kde už začal sbírat další úspěchy. Vzhledem k velikosti každoročního šampionátu ale není překvapením, že zisk z TI10 tvoří většinu jeho veškerého příjmu z oficiálních turnajů, tedy z celkových 4,54 milionu korun.

SabeRLight-
SabeRLight-
Foto: Valve

6. místo

Jarla

Hearthstone

Druhou polovinu odstartuje Jaromír „Jarla“ Vyskočil (23). Ve světě Hearthstonu není na naší scéně schopnějšího hráče, než je jediný dvojnásobný mistr České republiky. Do dějin se zlatým písmem poprvé zapsal při triumfu české reprezentace na Global Games, před necelým rokem a půl ale získal svůj nejcennější úspěch. Nejen, že se jako první Čech kvalifikoval na Mistrovství světa, ale dokonce bojoval o titul a odnesl si stříbrnou medaili a skoro 2,4 milionu k tomu. Na konto poctivě přidává jeden tisíc dolarů za druhým a jeho špičková konzistence velkou měrou přispěla k druhé polovině celkových zisků ve výši necelých 4,5 milionu korun.

Jarla
Jarla
Foto: PLAYzone / MČR

7. místo

straca3

Magic: The Gathering Arena

Ondřej „straca3“ Stráský (26), milovník karetní i digitální verze hry Magic: The Gathering, bude pro esportovou veřejnost zřejmě nejméně známým jménem tohoto seznamu. V klasickém MTG dal o sobě poprvé pořádně vědět v sezóně 2014-15, nás ale zajímají hlavně jeho esportové výdělky, mezi které se řadí úspěchy v MTG: Arena (a dílčí částí i MTG: Online). Status hráče světové špičky Stráča potvrdil v roce 2019, kdy ovládl Mythic Championship. Největší finanční odměnu si však vybojoval loni, kdy na světovém šampionátu skončil čtvrtý. Přestože nikdy nereprezentoval žádnou herní organizaci, tak je prototypem úspěšného českého hráče, který si na esportových turnajích vydělal 4,4 milionu korun.

Ondřej Stráský
Ondřej Stráský
Foto: Wizards of the Coast

8. místo

skiter

Dota 2

Oliver „Skiter“ Lepko (23) je druhým zástupcem Doty 2 a současně posledním hráčem slovenské národnosti v našem žebříčku. S různými týmy doslova procestoval celý svět, ale usadil se až se sestavou mudgolems v organizaci Tundra Esports, kde od začátku loňského roku sbírá jeden úspěch za druhým. Na světový šampionát, jako SabeRLight, se sice těsně nedostal, i přesto se však může pyšnit turnajovými výdělky ve výši 3,5 milionu korun. Nejprestižnější trofej získal na vyhlášeném turnaji ESL One Fall 2021, kde ve finále jeho tým porazil úřadující vicemistry světa. Jeden z dalších velkých úspěchů své kariéry však zaznamenal právě o minulém víkendu, kdy s Tundrou dokráčel do finále GAMERS GALAXY.

skiter
skiter
Foto: Tundra Esports

9. místo

Humanoid

League of Legends

Další oblíbený esportový titul League of Legends se v tomto žebříčku nachází na devátém místě díky Marku „Humanoid“ Brázdovi (21) – prvnímu Čechovi, který si kdy zahrál na Mistrovství světa. Další české prvenství sdílí s dnes již bývalým spoluhráčem Carzzym, s ním v loňském roce dvakrát po sobě vyhráli titul mistrů Evropy v lize LEC. Vzhledem k tomu, jak finanční struktura v League of Legends funguje, si na největší část svých turnajových výdělků, celkem 3,5 milionu korun,  Humanoid přišel ještě před přesunem mezi elitu. V dresu eSuby v roce 2018 ovládl V4 Future Sports Festival, odkud si každý hráč odnesl necelý milion korun. Z hlediska odměny jde o největší týmový úspěch v česko-slovenské esportové historii.

Humanoid
Humanoid
Zdroj: Riot Games

10. místo

StanCifka

Magic: The Gathering Arena, Hearthstone

Nejlepší desítku uzavírá Stanislav „StanCifka“ Cifka (34), který se od ostatních na tomto seznamu trošku liší. Jako jediný totiž zvládá více her na profesionální úrovni. Své největší úspěchy totiž posbíral v titulech Hearthstone a Magic: The Gathering Arena, přičemž každý tvoří v podstatě půlku celkového jmění. Před pěti lety byl spolu s Jarlou u titulu české reprezentace na Hearthstone Global Games, díky MTG: Arena se zase na turnajích potkával se Stráčou. Celkově si poslední hráč našeho žebříčku z turnajů odnesl téměř 3,4 milionu korun, nejvíce si vydělal děleným 9. místem na loňském Magic World Championship, a to skoro 1,4 milionu korun. Uvidíme, zdali se v budoucnu neukáže zase ve zcela jiném esportovém titulu.

StanCifka s českou reprezentací
StanCifka s českou reprezentací
Foto: CzechCloud
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.