Přejít k hlavnímu obsahu

Nový domov pro druhý nejlepší tým světa? Gambit údajně chtějí prodat sestavu

17. 3. 2022 | 11:25 Counter-Strike 2 Spekulace
Ruská organizace Gambit je v současné době omezena sankcemi, které jsou zaměřené proti subjektům s vazbami na osoby na sankčním seznamu Evropské unie. To je právě důvodem, proč se organizace údajně chystá prodat svou CS:GO sestavu.
Gambit CS:GO
Gambit CS:GO
Zdroj: Gambit Esports

Příběh týmu Gambit je jako pohádka, o které sní každý mladý CS:GO hráč. Tým vznikl v roce 2019 jako akademie, postupně se však dostal mezi ty nejlepší týmy světa, když už více jak rok neopustil nejlepší světovou pětku. Tříletá cesta však dost možná brzo skončí, organizace se totiž údajně chystá svůj tým prodat.

Tuto informaci přinesl spolehlivý ruský insider a bývalý profesionální hráč Aleksey „OverDrive“ Biryukov na svém Twitteru, kde zveřejnil prostou zprávu s textem „ RuskoSestava Gambit je na prodej!“. Možnému prodeji však nasvědčují i další okolnosti.

Kouč úspěšného týmu Konstantin „⁠groove⁠“ Pikiner byl zároveň sportovním manažerem organizace, který měl pod svými křídly dohled na všemi esport aktivitami organizace. To už ale od středy neplatí. Groove totiž po více než 10 letech ze své pozice odstoupil. Organizace přesné příčiny neuvedla. Dá se však očekávat, že ruská legenda dala přednost koučování, a tímto krokem se tak chce vyhnout střetu zájmů.

Organizace má totiž zakázáno účastnit se řady turnajů, mezi které patří také momentálně probíhající ESL Pro League. Důvodem je vlastnická struktura, na jejíž vrcholu stojí ruský oligarcha Vladimir Jevtušenko, který patří do blízkého okolí Vladimira Putina, a na něhož se vztahují sankce Evropské unie. Hráči organizace Gambit dostali povolení účastnit se turnaje pod jménem Players, je však otázkou, zda by se mohl turnaje účastnit i groove jakožto člen nejvyššího managmentu.

Jeho odchod z vedení organizace však může naznačit právě také zmíněný blížící se prodej. Pokud by zůstal manažerem v Gambit, a zároveň by byl koučem konkurenčního týmu, jednalo by se o ukázkový případ konfliktu zájmů, o který nejspíš žádná organizace nemá zájem. 

Prodej sestavy by byl pro organizaci Gambit pravděpodobně výhodným řešením. Málokterá organizace by chtěla mít na své výplatní pásce hráče, kteří ji nemohou reprezentovat na turnajích. Hodnotu sestavy navíc zvedá fakt, že je druhým nejlepším týmem světa podle HLTV, prodej by tak mohl být vítanou finanční injekcí v době, kdy je ruský obchod téměř neexistující. Je však otázkou, zda je vůbec možné obchodovat s ruskými firmami na sankčním seznamu.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.