Přejít k hlavnímu obsahu

Borec! Agent světových hvězd pomohl hráčům prchajícím z válkou zasažené Ukrajiny

28. 3. 2022 | 15:54 Counter-Strike 2 Zajímavost
Od doby ruské invaze na Ukrajině slýcháváme svědectví, která někdy nenechávají ani jedno oko suché. Nebezpečné situace zažívají profesionální hráči elektronického sportu, naštěstí se však shledávají s obrovskou podporou herní komunity.
Esport pomáhá
Esport pomáhá
Zdroj: PLAYzone

Bezprecedentní útok ruské armády na Ukrajinu znamená pro tamní obyvatele něco, co si mnozí z nás ani nedokážou představit. Výbuchy u domů či stíhačky nad hlavami nejsou v dnešní době na Ukrajině bohužel nic neobvyklého.  

Následná humanitární krize však ukázala, že se lidé dokážou spojit. To se týká i esportu, který též prokázal svoji laskavost. Nabídky podpory a solidarity pro ukrajinské hráče byly totiž okamžité a rozšířily se po celé komunitě. Podporu samozřejmě vykazovalo několik stovek organizací, jednu z největších pomocí ale poskytl hráčský agent Jérôme Coupez, zakladatel Prodigy Agency, který zastupuje třeba hvězdného CS:GO hráče Mathieua „ZywOo“ Herbauta. Jak hráčům konkrétně pomohl, se dozvíte v následujících dvou příbězích.

Únik z Kyjeva

Ukrajinský CS:GO hráč Yaroslav „isk“ Issakov byl v osudný první den války, 24. února, doma v Kyjevě, když se mu kvůli prvním dopadům bomb otřásly  v pantech hlavní domovní dveře. ,,Okamžitě jsem věděl, že to byla tlaková vlna z výbuchu. Zkontroloval jsem svůj telefon, abych se podíval i na další lidi, kteří říkali, že výbuch také slyšeli,“ prozradil hráč. Jeho reakce byla ale naštěstí pohotová - téměř okamžitě spolu s rodinou opustil ukrajinské hlavní město.

I když isk žije na Ukrajině, je držitelem britského pasu, proto se na něj nevztahovala všeobecná mobilizace a mohl zemi opustit. Jeho prvotním útočištěm bylo  město Lvov blízko polsko-ukrajinských hranic, jenže za chvíli nastal problém, kam se vydá s rodinou dál. Issakov ale naštěstí komunikoval s agentem Jérômem Coupezem, který jeho rodině dokázal zajistit místo v hráčském zařízení Kinguin Esports ve Varšavě, a tedy jediné, co museli udělat, bylo se na místo dopravit. Téměř čtyřsetkilometrová štreka z Lvova do Varšavy  v kombinaci se sedmihodinovým čekáním na ukrajinsko-polské hranici byla velmi napínavá a namáhavá, ale isk se nakonec do Varšavy bezpečně dostal. Jeho rodina tam zůstala jen jednu noc, než se vydala na dlouhodobější pobyt v Německu, on sám tam ale nadále přebývá.

I když isk musel zažít vyčerpávající cestu plnou obav, jeho prioritou je opět možnost pokračovat v hraní. Dříve byl AWPer pro britskou organizaci Into the Breach, 16. března byl ale posazen na lavičku a nahrazen Owenem „smooya“ Butterfieldem. Teď aktivně hledá nové příležitosti.

Deset hodin vlakem do bezpečí

Aidyn „KrizzeN“ Turlybekov je též profesionálním hráčem CS:GO, kterého už pravděpodobně bude znát více lidí. Pochází z Kazachstánu, ale před pěti lety se čerstvě po střední škole přestěhoval do Kyjeva, kde měl sídlo jeho tehdejší tým AVANGAR. Když sledoval projev Vladimira Putina oznamující blížící se invazi a slyšel bomby padat nedaleko od jeho domu, věděl, že je čas odejít. „Poté, co jsme slyšeli výbuchy, jsme šli přímo na vlakové nádraží, ale tam už bylo hodně lidí. Stáli jsme ve frontě na autobus, ale slyšeli jsme sirény a rozhodli jsme se na chvíli odjet do vesnice babičky mé přítelkyně.“ KrizzeN a jeho přítelkyně opustili svůj dům tak rychle, že neměli čas ani si sbalit oblečení. Po týdnu pobytu v malé vesničce poblíž Kyjeva se vrátili do města, kde úspěšně nastoupili na vlak do Lvova.

Cesta to ale byla trýznivá. Hráč vyprávěl, jak byly vagóny plné vystrašených žen a dětí. Běžná cesta z Kyjeva do Lvova trvá vlakem asi pěti hodin, tehdy ale s přítelkyní strávil ve vlaku přes deset hodin. Jakmile úspěšně dorazili do Lvova, podařilo se jim zajistit  další vlak směřující do Polska. V Kyjevě dostal od přítele kontaktní údaje též na Jérôma Coupeze, kterého se podobně jako isk rozhodl kontaktovat. Ten mu opět zajistil bezplatné ubytování v centru Kinguin, kde v současnosti zůstává. Zajímavé je, že KrizzeN odešel tak rychle, že si s sebou nemohl vzít žádné periferie, naštěstí se zase prokázala obrovská solidarita, když Logitech, Xtrfy či Razer poskytli bezplatné vybavení všem ubytovaným hráčům v centru, aby mohli pokračovat v soutěžích nebo trénování a měli uprostřed chaosu trochu normálu.

Štítky: ukrajina, KrizzeN, isk
Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.