Přejít k hlavnímu obsahu

Carzzy ovládl české derby, Humanoid je v semifinále LEC. Kdo naopak skončil?

28. 3. 2022 | 11:40 League of Legends Reportáž
Největší a nejprestižnější evropská soutěž v League of Legends je v cílové rovince. Po prvním víkendu play off zbývá v boji o titul pět celků. Mezi nimi také Fnatic, Vitality a Misfits, týmy s česko-slovenským zastoupením. Před top 5 skončil Patrik „Patrik“ Jírů reprezentující XL.
Humanoid v dresu Fnatic
Humanoid v dresu Fnatic
Zdroj: Michal Konkol/Riot Games

Tři BO5 série načaly během uplynulého víkendu vyřazovací fázi League of Legends European Championship. V upper bracketu se utkaly týmy z nejlepší čtyřky základní části, zatímco v dolní polovině pavouka bojovaly pátý s šestým. A diváci se rozhodně nenudili.

Oko českého diváka zaujala především série mezi Vitality a Excel. V té se totiž potkaly Matyáš „Carzzy“ Orság a Patrik „Patrik“ Jírů. Byla to bitva o přežití. Kdo prohraje, končí. Vítěz naopak pokračuje v lower bracketu dál. Bratrovražedný souboj začal lépe borec v dresu XL.

Britská organizace totiž ve svém historicky prvním play off šla hned dvakrát do vedení. První a třetí hra skončila vítězstvím XL. Po výhře Vitality ve čtvrtém špílu hráli Silver Scrapes a musel rozhodovat pátý souboj na Summoner's Riftu.

V něm byli Vitality od počátku lepším týmem a kontrolovali tempo zápasu podle svého gusta. Přesně po 32 minutách byl zničen nexus XL a Vitality si vítězstvím 3:2 zajistili postup do dalšího kola. V něm narazí na G2 Esports.

Myslím, že jsme vyhráli především kvůli naší schopnosti adaptovat se. Měli jsme opravdu dobré drafty během celé série. V zápasech, které jsme vyhráli, jsme hráli celkem dobře,“ komentoval nedělní boj Matyáš „Carzzy“ Orság.

Již zmiňovaní G2 Esports propadli do dolní části pavouka po prohře 1:3 s Fnatic. Svůj podíl na vítězství druhé nejúspěšnější organizace v historii evropského League of Legends měl také Marek „Humanoid“ Brázda. Elitní midlaner ukázal v duelu proti Ramusovi „CaPs“ Wintherovi své nesmírné kvality a především s LeBlanc trápil soupeře.

Další tradiční mač mezi Fnatic a G2 Esports přinesl znovu parádní drama a hned čtyři hry, které stály za to. Týmy dokázaly i přes větší rozdíl v goldech hrát vyrovnané partie. Ani po dvaceti minutách nebylo možné s jistotou říci, kdo nakonec bude slavit. Fnatic v posledním zápase i díky Mountain Soulu vyhráli rozhodující teamfight a prodrali se do semifinále, kde se utkají s Rogue.

Nejlepší celek základní části LEC prošel do druhého kola upper bracketu po vítězství nad Misfits. Slovenské ADC Matúš „Neon“ Jakubčík nedokázalo odolat síle Rogue. Ti drželi otěže zápasu pevně ve svých rukou. Kromě třetího špílu se Misfits k ničemu nedostali. Mančaft kolem slovenské hvězdy propadl po prohře 1:3 do lower bracketu, kde se utká s vítězem duelu G2 Esports - Vitality.

Play off LEC 1. - 3. dubna
Pátek 1. dubna
18:00 Evropa G2 Esportsvs. Evropa VitalityBO5
Sobota 2. dubna
17:00 Evropa Roguevs. Evropa FnaticBO5
Neděle 3. dubna
17:00 Evropa Misfitsvs. Evropa G2/VitalityBO5
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).