Přejít k hlavnímu obsahu

Choreograf Hanagami zažaloval Epic Games za „ukradený“ emote ve Fortnite

4. 4. 2022 | 11:11 Fortnite Kauza
Choreograf Kyle Hanagami zažaloval Epic Games kvůli emotu, nebo chcete-li tanci ve Fortnite. Hanagami má autorská práva na tanec ve Fortnite nazvaný „It's Complicated“ a věří, že společnost Epic Games jeho práva porušuje.
Kyle Hanagami
Kyle Hanagami
Zdroj: kylehanagami.com

Kyle Hanagami není prvním choreografem, který obvinil Epic Games z krádeže jeho pohybů nebo tance, ale tím nejaktuálnějším. Hanagami se domnívá, že společnost porušila autorská práva na konkrétní tanec z roku 2017. Video nahrané na YouTube obsahuje smyčku s opakovaným pohybem během refrénu „How Long“ od Charlieho Putha. Hanagami tvrdí, že pohyby použité v emotu „It's Complicated“ ve Fortnite mají téměř přesnou podobnost.

Video, ze kterého byl tanec převzat, bylo od jeho vydání zhlédnuto více než 35 milionkrát a je dokonce i přímo zmiňováno jako inspirace pro emote na neoficiální wiki Fornite. „Tanec je částečně založen na choreografii Kyle Hanagamiho pro píseň Charlieho Putha „How Long“. Hecht Partners, Kyleovi právníci v tomto případě, jako potencionální důkaz v nároku na autorská práva nahráli video s názvem „Fortnite Infringement of Kyle Hanagami Choreography“ jenž se zaměřuje na extrémní podobnost mezi těmito dvěma tanci. Zahrnuje i překrývající se obrazy emotu a příslušné sekce tance.
 

Po zhlédnutí videa je těžké nepřiznat, že oba tance jsou si opravdu nápadně podobné. Ale oba tance pokračují po sporných pohybech jinak. A právě v této fázi jsou autorská práva na pohyb ještě neobjeveným územím. V roce 2018 byla Nejvyšším soudem zahájena řada soudních sporů na toto přesné téma s odkazem na myšlenku, že musí být zkopírována celá taneční skladba, aby porušovala autorská práva.

Pokud Kyle Hanagami a jeho tým případ vyhrají, bude to světový unikát a novinka, přičemž tým ve Fortnite bude pravděpodobně muset radikálně změnit způsob, jakým postupují při vytváření nových emotů. V tuto chvíli však právníci Hanagami pouze požadují soudní příkaz, aby zabránili použití emotu „It's Complicated“ ve hře a dosáhli rozhodnutí o soudních poplatcích a nespecifikovaných škodách.
 

Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.