Přejít k hlavnímu obsahu

Zbyly jen útržky vzpomínek, svěřil se majitel počítačového muzea v Mariupolu

14. 4. 2022 | 15:55 Zajímavost
Invaze na Ukrajinu ruskými jednotkami ovlivnila neskutečně životy nejen civilistů, kteří v oblasti žili, ale i všech ostatních. Jedním z nejvíce postižených míst je město Mariupol, ve kterém do nedávna sídlilo i muzeum s retro technikou. Dnes už z něj však zbyly jen trosky.
Mariupol's Retro Video Game Museum
Mariupol's Retro Video Game Museum
Zdroj: Mariupol's Retro Video Game Museum

Rusko je při bombardování velkých ukrajinských měst neúprosné, včetně takticky výhodného jižního přístavního města Mariupol, které bylo vystaveno obzvlášť brutálnímu obléhání. Naneštěstí jednou z budov, které byly během útoků zničeny, bylo muzeum věnované zachování retro videoher a počítačů.

Mariupolské Club 8-Bit museum, založené již v roce 2003, obsahovalo působivou sbírku více než 120 retro počítačů, počínaje systémy ZX Spectrum, oldschoolovým hardwarem Apple a Atari, retro klávesnicemi a dokonce i počítači ze sovětské éry. Web Gizmodo před několika lety sdílel vynikající video z muzea. Bohužel, celá budova včetně sbírky je pryč.

To je vše, muzeum počítačů Mariupol už tam není,“ napsal na Facebooku majitel muzea Dmitrij Čerepanov. „Z mé sbírky, kterou sbírám 15 let, zbyly jen útržky vzpomínek na FB stránce, webu a v rádiu muzea.“ Čerepanov, který při útocích také přišel o domov, je naštěstí bez zranění. „Není tam ani moje muzeum, ani můj dům. A bolí to, ale určitě to přežiju a najdu si nový domov.„ 

I když nikdy nesmíme zapomenout na lidské životy, které jsou v důsledku této invaze každý den uhaseny, Čerepanovova tragédie je jen další připomínkou mnoha a mnoha dalších způsobů, jak si válka vybírá svou daň na nevinných civilistech Ukrajiny. Majitel muzea na Facebooku poděkoval příznivcům a potvrdil, že prozatím plánuje spuštění nové platformy webhostingových služeb.

Štítky: ukrajina, muzeum
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.