Přejít k hlavnímu obsahu

Sony oznámilo investici do Epic Games větší než je rozpočet Ministerstva zdravotnictví

11. 4. 2022 | 18:00 Fortnite Zajímavost
Sony investovalo 1 miliardu dolarů, tedy více než 22 miliard Kč do vývojáře hry Fortnite Epic Games. Tato nejnovější investice navazuje na 200 milionů dolarů, které společnost Sony již vložila do Epic Games loni v dubnu.

Peníze pro celé ministerstvo versus investice do počítačových her?
Peníze pro celé ministerstvo versus investice do počítačových her?
Zdroj: Grafika PLAYzone

Téměř 23 miliard korun jako jediná investice do vývojářského studia. Pro představu, taková částka přesahuje rozpočet celého Ministerstva zdravotnictví pro letošní rok nebo je srovnatelná třeba s rozpočtem ministerstva financí České republiky. Suma sumárum, pokud přičtete i investici Lega z minulého týdne, ve stejné výši, ČR by za to uživilo dvě z řady nejdůležitějších ministerstev.

„Jako kreativní zábavní společnost jsme nadšeni, že můžeme investovat do Epic Games, abychom prohloubili náš vztah v oblasti metaverze, prostoru, kde tvůrci a uživatelé sdílejí svůj čas,“ řekl dnes Kenichiro Yoshida, předseda, prezident a generální ředitel Sony Group Corporation. „Jsme si také jisti, že odborné znalosti Epic Games, včetně jejich výkonného herního enginu, v kombinaci s technologiemi Sony, urychlí naše různé snahy, jako je vývoj nových digitálních zážitků pro fanoušky ve sportu a naše iniciativy virtuální produkce.“

Sony v současné době má ve hře Fornite zdarma exkluzivní kosmetické úpravy PlayStation Plus. Tato spolupráce již trvá již několik let a Fortnite pořádá i pravidelné turnaje pro uživatele Sony konzolí PS4/PS5.

Vedle Sony investovala do Epic Games taktéž 1 miliardu dolarů společnost KIRKBI, stojící za značkou LEGO. Jen minulý týden právě Lego a Epic Games oznámily své nové partnerství, které se zaměří na budování bezpečného prostoru pro mladé hráče. „Epic Games jsou známi tím, že vytvářejí hravé a kreativní zážitky,“ řekl Søren Thorup Sørensen, generální ředitel KIRKBI. „Část našich investic se zaměřuje na trendy, o kterých věříme, že ovlivní budoucí svět, ve kterém budeme my a naše děti žít. Tato investice urychlí naše zapojení do světa digitálních her a jsme rádi, že investujeme do Epic Games, abychom podporovali jejich pokračující cestu s dlouhodobým zaměřením na budoucí metaverze.“ Jak žertoval veterán z oboru Daniel Ahmed: „(Epic Games) odstranil stavění z Fortnite, takže Lego samozřejmě zasáhlo.“

Jak to tak vypadá, Epic Games, LEGO a Sony mají společný cíl vytvářet hry pro Metaverse, které budou dětimotivovat k vytváření věcí nebo obsahu. A doufáme, že výsledky takových obřích investic na sebe nenechají dlouho čekat.
 

Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.