Přejít k hlavnímu obsahu

Návrat profíka na scénu bouří vody. Čím se tak provinil?

14. 4. 2022 | 07:55 VALORANT Spekulace
Obvinění ze sexuálního zneužívání a šestiměsíční pozastavení účasti na turnajích ve Valorantu je za ním. Záměr hvězdného hráče Sentinel Jay „sinatraa“ Won vrátit se k profesionální hře rozdělil komunitu a tvoří rozporuplné názory.
Sinatraa
Sinatraa
Zdroj: Riot Games

Začátkem března 2021 byla hvězda Sentinels  Jay „sinatraa“ Won obviněna ze sexuálního zneužívání své bývalé přítelkyně Cleo „cle0h“ Hernandez. Profesionálnímu hráči byla pozastavena účast na jakýchkoli turnajích Valorant vedených společností Riot Games na šest měsíců za to, že „zkreslil určitá fakta a učinil nepravdivá prohlášení“ a údajně nespolupracoval.

Sinatraa obvinění vyvrátil a také objasnil, že se pokoušel spolupracovat při vyšetřování Riotu, ale nebyl schopen dodat video, které předtím slíbil. Letos, 12. dubna sinatraa potvrdil své plány vrátit se k Valorantu (možná v drese Sentinels) ale jeho oznámení způsobilo rozdílné ohlasy.

Jay 'sinatraa' Won
Jay 'sinatraa' Won
Zdroj: Valorant Esports

Jak se očekávalo, hráčův návrat k profesionální hře ovlivnil jak esportovou sféru hry, tak i obecnou fanouškovskou základnu. V dlouhém tweetu moderátor Valorant Champions Tour EMEA, Matt „Twiggy“ Twigg, poznamenává: „Pokud Sinatraa není odsouzen, můžete i tak myslet sami za sebe. Sinatraa v této záležitosti nespolupracoval s vyšetřováním Riotu poté, co ve veřejném oznámení uvedl, že má důkazy o své nevinnosti. Méně než 1,7 % případů SA vede k odsouzení,“ uvedl a pokračoval: „Teď vám nemohu zabránit, abyste ho sledovali nebo týmům, aby ho vzali. Ale žádám vás, abyste si sami přezkoumali důkazy poskytnuté obětí, místo abyste ji slepě obhajovali a opakovali vlídná prohlášení o jeho právní nevině.

 Bývalý moderátor League of Legends, Indiana „Froskurinn“ Black, měl podobný názor  a napsal: „Valorant profík byl obviněn ze sexuálního napadení pomocí zvukových záznamů, textů a osobního účtu. Stejně jako u většiny sexuálních útoků, nebyl ani zde žádný dokončený trestní případ. To je zjevně zcela v pořádku, když ho teď organizace podepíší. Nebo ne? Organizace určitě měří vnímání PR.

Twitch Streamer  Michael „sonii“ Sherman oběma výše zmíněným oponoval a řekl: „Pevně ​​věřím, že mladistvé f**k-upy by se neměly připomínat desítky let. Když jsme byli mladší, všichni jsme dělali hloupé s***y, někteří horší než jiní.

Tento tweet byl smazán, protože o tématu „neví dost, aby o něm mohl diskutovat.“ Přesto si za svým obecným názorem stojí. Trenér Valorantu m1cks však tvrdil, že sinatraa neprojevil „skutečnou lítost“ nebo „ochotu zlepšovat se a učit se“.

 

 
Tvůrce obsahu NRG Chris „Flexinja“ Irvine se také dočkal reakce za to, že na první oznámení kontroverzního hráče reagoval slovy „rád to slyším, hodně štěstí“. Objasnil: „Nepodporuji NIC, co v minulosti udělal nebo z čeho byl obviněn. Jediná věc, kterou podporuji, je to, že dospívá a učí se jako lidská bytost.“

Vzhledem k tomu, že na VCT Masters Stage 1 v Reykjavíku se Sentinels se nepodařilo probojovat, již nyní se objevují zprávy o možném přeskupení soupisky v týmu, což by mohlo vytvořit prostor pro návrat sinatraa. 

Štítky: Sinatraa, Valorant
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.