Přejít k hlavnímu obsahu

VR headset změnil autistickému hráči život. Můj mozek se nehodí do světa tam venku, říká

18. 4. 2022 | 18:50 Zajímavost
Možnosti virtuální reality jsou nekonečné. Nepopiratelně to může udělat z hraní naprosto pohlcující zážitek. Kromě toho se však může tato technologie ukázat jako revoluční. Zvláště, pokud jde o případy, kdy využití VR přináší značné benefity.
Autistický hráč
Autistický hráč
Zdroj: Reddit

V posledních letech se diskuse o možnostech virtuálního herního prostoru staly běžnějšími. Vývojáři se totiž čím dál tím více snažili zahrnout množství nastavitelných herních možností, aby uspokojili širší publikum.

Zajímavým případem toho, kdy se to povedlo, je uživatel Redditu, který zveřejnil video s VR headsetem. Ten obdržel od vývojáře z Valve, který mu velmi srdečně pomohl transformovat jeho život. V klipu  muž vypráví, jak moc se jeho život změnil za dva roky od doby, kdy přijal VR soupravu. Díky používání headset soupravy Valve Index po dobu šesti až osmi hodin denně našel muž, který má autismus, novou komunitu, s níž se mohl spojit ve světě, který mu nyní „sedí“.

Je mi 51 let, takže jsem pravděpodobně jedním z nejstarších lidí, se kterými se tu dá mluvit. Už jsem tu nějakou dobu,“ začal. „Nemohu dost dobře opustit svůj dům. Můj mozek se nehodí do světa tam venku, ale tady můžu potkávat lidi a je to prostě super.“

Ve skutečnosti mi to z Valve dali,“ pokračoval „mám dost podělaný autismus a virtuální realita mi umožňuje být tady... S Valve pracuji asi dva roky a poskytuji dlouhodobou zpětnou vazbu, protože VR obvykle používám asi šest až osm hodin denně,“ uvedl dále hráč.

Muž vysvětlil, jak mu souprava VR změnila život, a pokračoval: „Mohu si sundat headset a jsem zpět ve skutečném světě. Nyní je skutečný svět součástí mého bezpečného prostoru, ale ve VR mohu být kdekoli, mohu být kýmkoli, mohu se spojit s lidmi po celém světě, a když jsi autista, když máš sociální problémy, a nemůžeš se snadno spojit s lidmi, skutečný svět ti nesedí a tento svět sedí mně.“

Technologie má jistě i svá úskalí, ale nelze popřít, že takové okamžiky je dobře a skutečně vynahrazují.

Štítky: VR, autismus
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.