Přejít k hlavnímu obsahu

Alkohol před odletem zastínil přípravy na velké vystoupení SINNERS. Jak to vnímá komunita?

20. 4. 2022 | 16:20 Kauza
SINNERS už zítra po poledni vlétnou do boje o první letošní Major. Loni byl vysněný postup hodně blízko, takže hříšníci se z nezdaru jistě poučili a udělají vše pro to, aby Česká republika měla poprvé v historii na nejprestižnějším turnaji světa kompletního zástupce. Krátce před začátkem turnaje se však o SINNERS mluvilo jiným způsobem.
SINNERS vs. Mishek
SINNERS vs. Mishek
Zdroj: koláž PLAYzone

Před odletem do Rumunska, kde se RMR kvalifikace na PGL Major odehrává, si jeden z hráčů CS:GO týmu SINNERS dal před odletem malý panák. Fotka se objevila na sociálních sítích a právě tato skutečnost rozdělila komunitu. Hráči mají zastání od fanoušků i vedení své organizace, je však potřeba se podívat na celou situaci, chcete-li „drama“, i z opačného úhlu pohledu.

„Já jenom doufám, že sportovci, kteří letí hrát o Major, nechlastají už na cestě,“ odšpuntoval válku na Twitteru komentátor Mishek. „Druhá stories, která na člověka vyskočí po tom, co se ráno probudí, je s vodkou. Spousta hráčů si stěžuje, jak to u nás není profesionální, a když přijde něco takového, tak se hned urazíte,“ dále navázal.

S podobným předletovým rituálem jako takovým v podstatě nikdo problém nemá, všechno je o samotné prezentaci na sociálních sítích. „Mně to prostě nepřijde jako vhodný obsah na socky pro profesionální hráče. Pořád se volá po více profesionálním prostředí a pak se z tohoto dělá vlastně norma,“ doplnil ještě Mishek.

Právě tady se názory liší. Jelikož SINNERS odlétali několik dní před začátkem turnaje, spousta hlasů ctí názor, že jde o nafouknutou bublinu. Různí hráči stojí za hříšníky, stejně jako vedení: „Myslím, že nejhorší, co hrozí, je, že kluci budou mít během zítřejšího media day dobrou náladu,“ napsal CEO SINNERS Moritz Straube, se kterým chystáme obsáhlejší rozhovor. Ani z tábora fanoušků skoro žádná kritika nepřišla. Dá se tak říci, že hříšníci jsou si jisti svou nastolenou cestou a jsou přesvědčeni, že jim podobný krok image nezničí.

Pohledy na věc sdělili i zástupci jiných organizací. „Unpopular opinion – musím s Mishkem zčásti souhlasit,“ napsal Štěpán Mach, CGO eSuby. „Tenhle příklad je sice naprostá prkotina a všichni ví, že to žádný efekt na výkon mít nebude. Každopádně jde o princip. Hráč nereprezentuje jenom sebe, organizaci a její partnery, ale i pojem „esport profík“ v mainstreamu,“ popsal svůj postoj. Kouč benq1 doplnil, že Mach jeho tým na posledním turnaji už upozorňoval. „Já souhlasím, ale nemá cenu o tom tady mluvit,“ napsal Vojtěch Petr z Entropiqu.

Tým SINNERS před odletem
Tým SINNERS před odletem
Foto: SINNERS Esports

Hráči jsou ale povětšinou na opačné straně barikády. „Nevím, jak vám, ale mně je daleko příjemnější u všech vidět trošku zákulisí, že si dají týmovou večeři a mají tam pivka, místo toho, aby to schovali jen kvůli fotce. Že Niko si dá na storiečko, jak je někde na party a žije, než když se sdílí jen věci „na oko,“ napsal například blogg1s s dalším úhlem pohledu, jak vnímat plusy a mínusy.Samozřejmě chápu pohled, že propagovat alkohol není úplně šťastná volba, ať už kvůli sponzorům, nějakým morálním věcem atd ale tohle není zrovna ten případ,“ uzavřel.

Do diskuze se aktivně zapojil také Ladislav „GuardiaN“ Kovács: „Neviem, či je to super príklad pre mladšie deti, ktoré ich sledujú. Reprezentovať samého seba treba aj mimo hry, neviem, či by nejaká matka chcela vidieť, ako svoje 12ročné decko sleduje niekoho, kto si o 8 ráno si dáva vodku. Nech si kľudne dá 3x, ale nemyslím si, že to treba ukazovať. Ja by som nechcel, aby moje decko (možno budúci hráč) sledovalo hráčov, ktorí chlastajú od 9 ráno, a JE MI JEDNO z akého dôvodu. Nikde som nenapísal, že nemá chlastať. Napísal som dôvod, prečo je wrong to ukazovať.“

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.