Přejít k hlavnímu obsahu

Obří podvod ve Vietnamu. Tým byl diskvalifikován na základě šílených obvinění

5. 5. 2022 | 11:25 League of Legends Kauza
Organizátor kvalifikačního turnaje do nejvyšší vietnamské ligy v League of Legends čelí obvinění z ovlivňování soutěže. Tým DNS byl z absurdních důvodů diskvalifikován ve prospěch větší a známější organizace GE Esports. Vietnamský region pod vedením firmy Garena dál trpí.
Vietnamský tým byl zabanován
Vietnamský tým byl zabanován
Zdroj: Riot Games (s povolením), PLAYzone

Další průšvih z dílny Gareny. Celek DNS byl ze soutěže vyloučen poté, co si v zápasech vybral šampiony Twisted Fate a Tristana. Na první dobrou hloupý důvod. Na ten druhý naprosto absurdní.

Problém nebyl v nedovolených mechanikách, využívání chyb hry či dalších tradičnějších přestupcích. Kamenem úrazu byl fakt, že reprezentanti DNS nehráli TF a Tristanu ani jednou v posledních třech měsících. „Je to podezřelé, musíme vás diskvalifikovat,“ znělo vysvětlení organizátora. Prohřeškem DNS mělo být sdílení herních účtů.

Proti kroku Garena se postavily všechny organizace, které měly být původně součástí baráže VCS. Výsledek? AS Esports, nejlepší mančaft z nižší soutěže, se barážových bojů nezúčastní. Garena neustopila, GE Esports mají o jednoho soupeře méně. 

Další rána pro LoL v jihovýchodní Asii

Dlouhé roky se hovoří o inkompetenci Gareny. Autoři jedné z největších mobilních her světa Free Fire využívají League of Legends především jako zdroj peněz. Ty získávají pomocí gamblingu uvnitř samotného League of Legends klientu.

I tak může vypadat League of Legends
I tak může vypadat League of Legends
: Reddit

Ideální je příklad na obrázku (rok 2019). To, co vypadá jako hlavní stránka online casina, je ve skutečnosti jedna ze záložek League of Legends klientu. Narozdíl od klasického lootu, který se ve hře nachází, zde nejsou popsány procentuální šance na získání dobrých či špatných odměn.

Před rokem pak samotná Garena okrádala hráče. Provozovatel jednoho z asijských serverů lákal na parádní skiny v obřích slevách. V pravidlech bylo slovo „skin“ použito hned několikrát. Ukázalo se však, že nešlo o kosmetické úpravy šampionů, nýbrž o pouhé ikony.

Kolem roku 2017 dokonce Garena implementovala do herního klientu zvláštní javascriptový kód. Ten fungoval jako crypto miner. Firma přes rok využívala miliony hráčů k těžení kryptoměn. Kód byl odstraněn v červenci 2018.

Gambling v jihovýchodní Asii a tamějších LoL klientech není jen záležitostí let minulých. Garena pokračuje dál.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).