Přejít k hlavnímu obsahu

Slovenská hráčka je nejlepší v Evropě! Jak se jí bude dařit na světovém finále?

3. 6. 2022 | 13:26 Counter-Strike 2 Zajímavost
Ženská CS:GO scéna patří odjakživa mezi ty nejvýraznější napříč všemi možnými tituly. Šampionáty v průběhu let už nabídly těm nejlepším hráčkám hezké peníze, nejnovější počin s názvem ESL Impact však všechny převyšuje. Na globálním finále první sezóny se v Dallasu bude hrát o 123 tisíc dolarů a mezi vyvolenou osmičkou nechybí ani slovenská zástupkyně.
Katarína „Kat“ Vašková
Katarína „Kat“ Vašková
Zdroj: Nigma Galaxy

ESL Impact, tak zní název soutěže, kterou světově proslulý pořadatel ESL zahájil jako součást kampaně #GGFORALL na podporu ženského Counter-Striku. Liga má dvě sezóny ročně, své divize všude po světě a také velké vyvrcholení na vybraných světových festivalech, jako je například IEM nebo DreamHack.

Po odchodu nejznámějších evropských hráček, jako jsou Zainab „zAAz“ Turkie a Julia „juliano“ Kiran, které spolu nyní hájí barvy G2 Esports ve Valorantu, vznikl na mezinárodní scéně prostor pro nové tváře. Toho dokonale využil tým, jemuž pod křídly organizace Nigma Galaxy velí Ksenia  „vilga“ Klyuenkova.

Řady její sestavy navíc od letošního roku začaly být hodně zajímavé také pro oko a pozornost slovenského fanouška. Nejnovější posilou kádru vítězek mnoha zajímavých turnajů se totiž stala Katarína „Kat“ Vašková.

Od příchodu slovenské hráčky je tým neporazitelný, Kat zatím na zápasech pokrytých HLTV.org neprohrála jedinou mapu a v celé evropské divizi ligy ESL Impact Nigma Galaxy Female zaznamenaly 14 vyhraných map a jedinou prohranou. V souboji o postup na světové finále nedaly šanci reprezentantkám GODSENT.

Pro Kat je přitom působení v rusko-rumunské sestavě vůbec prvním působištěm na tak vysoké úrovni. I přesto se však hráčka, která na portále FACEIT aktuálně dosahuje hodnoty okolo 3600 ELO, na profesionální scéně neztratila, ba naopak! V řeči statistik si 24letá Slovenka dokonce celou evropskou část soutěže zcela podmanila a na prvním světovém finále ESL Impact bude patřit mezi největší hvězdy z celého světa.

Vyvrcholení první sezóny proběhne 3. až 5. června, tedy vedle velkého světového klání IEM Dallas. Na turnaji se představí týmy z Evropy, Severní a Jižní Ameriky, Jižní Afriky a Austrálie. ESL Impact má globální záběr, šanci uspět má každý, nebo tedy v tomhle případě každá. A růst scény, který je hlavním cílem soutěže, je zřejmý už nyní.

Kat vylétla ženskou CS:GO scénu nahoru jako kometa, tak jí přejeme hodně štěstí při cestě do zámoří. Pokud byste chtěli slovenskou hráčku sledovat, zavítat můžete na její stream, nebo například na Twitter.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.