Přejít k hlavnímu obsahu

Major momenty, které si zasloužily graffiti. Znáte je všechny?

8. 5. 2022 | 15:35 Counter-Strike 2 Zajímavost
CS:GO Majory jsou nejsledovanějšími turnaji ve světě Counter-Striku, které vždy nabídly velké příběhy, napínavé zápasy, ale hlavně ikonické momenty. A právě některé z nich zvěčnilo Valve přímo ve hře ve formě graffiti nacházejícím se přímo na mapách.
Csgo graffiti
Csgo graffiti
Zdroj: sadas

PGL Major v Antverpách začíná už za pár dní, teď se však pojďme podívat do minulosti. Největší turnaje roku mají vždy řadu skvělých momentů, ale jen pár z nich se stalo tak ikonických, že jsou navždy zvěčněny v samotném CS:GO. Které to jsou a kde je najdete?

Ohnivý anděl olofmeister

olofmeister
olofmeister
Zdroj: Valve / Liquipedia

Úplně první graffiti pochází z teprve historicky třetího Majoru, ESL One Cologne 2014. V Katedrále Counter-Striku se v semifinále utkaly ikonické celky fnatic a Dignitas. Za stavu 14:14 na 2. mapě byla položena bomba na B site Overpassu, a i když Nikolai „dev1ce“ Reedtz na bombu hodil molotov, Olofa „olofmeister“ Kajbjera to od defusu nezastavilo. Ten stihl zneškodnit jen pár milisekund před smrtí a získal tak klíčové kolo, které poslalo fnatic do grandfinále.

Graffiti, které vzpomíná na tuto akci, se nachází na B site na Overpassu.

„Můžu prosím dostat banán?“

Via Adamo
Via Adamo
Zdroj: Valve / Liquipedia

Svou vlastní virtuální ulicí se může pochlubit také bývalá hvězda NiP, dnes legenda stále hrající za Dignitas, Adam „friberg“ Friberg. Ten si svými neskutečnými výkony na „banánu“ na mapě Inferno vysloužil přezdívku „King of Banana“. Sám proti třem protihráčům dokázal tuto část mapy vyčistit v grandfinále ESL One Cologne 2014 proti fnatic, ikonických momentů však bylo během jeko kariéry mnohem víc. Právě po zmíněném zápase navíc vznikla legendární věta, kdy se friberg zeptal olofmeistera: „Můžu prosím dostat banán?“.

Valve se rozhodlo vzdát hold švédskému střelci v roce 2016, kdy na banánu na Infernu přibyla cedule s nápisem „via Adamo“, tedy „Adamova ulice“.

Boostmeister

boostmeister
boostmeister
Zdroj: Valve / Liquipedia

Nejkontroverznější moment v historii Majorů, dost možná i v historii celého CS:GO. Ve čtvrtfinále DreamHack Winter Major 2014 se utkali fnatic, horcí kandidáti na zisk titulu. To samé ale platilo i o jejich soupeři, týmu LDLC.

Zápas měl vyvrcholit na 3. mapě, kterou byl Overpass. LDLC začali dominantní CT stranou, navíc vyhráli i pistol round a byli ve vedení 13:3. Potom však fnatic předvedli do té doby nikdy neviděný boost, díky kterému olofmeister se scoutem viděl většinu mapy. Francouzi byli proti němu naprosto bezradní a fnatic si odnesli výhru 16:13.

Tím však příběh neskončil, fnatic totiž při boostu využili tzv. pixelwalk, tedy chození po neviditelných texturách, což bylo považováno za zneužití bugu. Fnatic se tedy provinili proti pravidlům a admini turnaje rozhodli o opakování druhé poloviny. Švédský tým se rozhodl do zápasu nenastoupit a do semifinále tak prošli LDLC, kteří nakonec celý turnaj vyhráli.

Hned po turnaji byl CT site mapy Overpass předělán tak, aby žádný podobný boost už nešel udělat. Jedinou vzpomínkou je tak už pouze cedule s nápisem „Zákaz přelézání zábradlí“.

4 AWP stačí, drahoušku

4 AWP graffiti
4 AWP graffiti
Foto: Valve / Liquipedia

Nekonvenční taktiku zvolili fnatic v grandfinále ESL One Cologne Majoru v roce 2015. V prodloužení na mapě Dust 2 si celý tým, s výjimkou tehdejšího snipera Jesper „JW“ Wecksella, s vidinou killů přes dveře nakoupil AWP.

Tento tah sice stačil jen k jednomu killu, kdy Markus „pronax“ Wallsten sundal Dana „apEX“ Madesclairea, přesto překvapil jak celý tým Envy, tak také fanoušky a komentátory. 

Graffiti, které zobrazuje T hráče držícího čtyři AWP, se nacházelo na stěně vedle T spawnu. Dnes už jej však ve hře nenajdete, bylo totiž odstraněno při předělávce mapy Dust 2 v roce 2017.

Létající coldzera

coldzerovo graffiti na Mirage
coldzerovo graffiti na Mirage
: Valve / Liquipedia

Pravděpodobně jeden z nejikoničtějších momentů v historii celého CS:GO. V semifinále MLG Columbus Majoru v roce 2016 se střetli domácí Team Liquid, za které tehdy střílel také Oleksandr „s1mple“ Kostyliev, a brazilští Luminosity, vedeni Gabrielem „FalleN“ Toledem.

Liquid se dostali na první mapě Mirage do vedení 15:9 a šli si pro výhru. Proti byl ale Marcelo „coldzera“ David se svým AWP, čekající u auta na B site. Ten si nejprve poradil s Ericem „adreN“ Hoagem, poté no-scopem ve výskoku předvedl double-kill na Jonathana „EliGE“ Jablonowského a s1mpla, celou akci zakončil no-scopem na Nicholase „nitr0“ Cannellu. Tím nastartoval comeback, Luminosity vyhráli 10 kol v řadě a dotáhli k vítězství nejen mapu, ale později také celý zápas a nakonec i celý Major.

Po Majoru bylo přidáno graffiti, které zachycuje okřídlené AWP se čtyřmi lebkami namísto zaměřovače, právě k autu na mapě Mirage.

„Tohle není FPL, tohle je Major!“

s1mple graffiti Cache
s1mple graffiti Cache
Zdroj: Valve / Liquipedia

I když po Columbu měl s1mple v týmu Liquid skončit, ukrajinský střelec se rozhodl protáhnout si angažmá s americkým celkem až na druhý Major roku, ESL One Cologne. Běhěm 14. kola v semifinále proti fnatic se s1mple ocitl sám na B site na Mirage proti dvoum soupeřům. S1mple se se svým AWP rozhodl seskočit z „heavenu“, ještě během pádu si dokázal no-scopem poradit s Dennisem „dennis“ Edmanem, chvíli poté dalším no-scopem sundal také Freddyho „KRIMZ“ Johanssona. I tento moment pomohl Liquid postoupit až do finále, kde však opět padli proti FalleNovi a spol., kteří už stříleli v barvách SK Gaming.

Stejně legendární se stala také hláška komentátora Jamese Bardolpha: „Co je to za clutch!? To myslíte vážně? Co to je? Tohle nemůžeš, s1mple! Tohle není FPL, tohle je Major!“ 

Graffiti okřídleného hráče, který drží AWP s odpadávajícím zaměřovačem, se na nachází právě po „heavenem“ na B site na Cache. Navždy ale bude zvěčněno na s1mplově ruce, ukrajinská hvězda si jej totiž nechala vytetovat.

Dosiův granát

Dosia graffiti Inferno
Dosia graffiti Inferno
Zdroj: Valve / Liquipedia

Téměř každý hráč CS:GO ví, že nejbezpečnější místo na přežití na A site na Infernu je roh v pitu. To ale neplatilo na PGL Kraków Majoru v roce 2017. V grandfinále se střetl tým Gambit, vedený legendou CIS scény Mikhailem „Dosia“ Stolyarovem, s tehdy brazilskou dvojkou Immortals.

Právě v 11. kole na mapě Inferno se Dosia rozhodl ušetřit zbraň, věděl ale, že právě v pitu se schovávají dva hráči, Lucas „steel“ Lopes a Lucas „LUCAS1“ Teles. Tam tedy Dosia hodil granát, který oběma hráčům ubral víc než 50 životů. Způsobil také, že bombu nepřežijí. Škoda pro Immortals byla hlavně peněžní a právě tento granát rozhodil finance Brazilců natolik, že usnadnil Gambit dotáhnout zápas so vítězného konce. Ruský tým se tak mohl radovat z historického vítězství na CS:GO Majoru, na které navázali až Natus Vincere v roce 2021.

Právě ve zmíněném rohu je teď umístěno graffiti ve formě plakátu, který imituje reklamu na parfém s lahvičkou ve tvaru granátu společně s italským textem. Ten by se dal přeložit jako „Teď už neutečeš“.

Dosia je však dosud poslední, kdo si vysloužil své vlastní graffiti za ikonický moment na CS:GO Majoru. To se ale může už brzo změnit. Už v pondělí 9. května totiž startuje v pořadí 18. Major, kterým je PGL Antverpy. Celý turnaj pokrývá také PLAYzone. To nejzajimavější a nejaktuálnější info najdete v našich článcích, kompletní výsledky a statistiky zase v našem Zápasovníku.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.