Přejít k hlavnímu obsahu

Dva Češi a jeden Slovák vyráží na Major. Ve hře je sladkých 12 milionů korun

12. 5. 2022 | 07:53 Dota 2 Preview
Fanoušci Doty 2 chystají zásoby a pomalu usedají do svých gaučů a křesel. První Major letošní sezóny je totiž konečně tady! Ten předchozí byl kvůli Covidu-19 zrušen, ale teď, v květnu, už nic nebrání propuknutí epických bitev o krásný prize pool. Není sice pohádkový jako na The Internationalu, ale i tak týmy budou mít o motivaci postaráno.
ESL One Stockholm 2022
ESL One Stockholm 2022
Zdroj: ESL Gaming

ESL One Stockholm bude vrcholem druhé části letošní sezóny Dota Pro Circuit. V té úvodní se po zrušení Majoru body sbíraly pouze v jednotlivých regionech, ale nyní se konečně dočkáme měření sil napříč celým světem. Své nejlepší zástupce do boje posílají různé kouty Evropy, obě části Ameriky a jihovýchodní Asie. Mezi účastníky bohužel chybí týmy z Číny, které nemohly na akci odcestovat. PSG.LGD tak na turnaji neuvidíme.

Vedle absence čínských celků nebude kompletní ani jeden z favoritů. Kapitán a trenér evropské jedničky OG, kteří jsou oba z Ruska, z logických důvodů nemohou být na akci přítomni. Do akce se tak na pozici 5 dostane legendární Ceb a koučovat bude N0tail. O dva hráče stejným způsobem přišel tým Mind Games. Mistři světa z týmu Spirit naopak nastoupí v plné síle, protože jejich organizace se přestěhovala do Srbska.

O rovných 500 tisíc dolarů, tedy téměř 12 milionů korun, se popere čtrnáct vyvolených celků, mezi nimiž nechybí ani dva čeští a jeden slovenský hráč. Druhým místem v západoevropské lize si účast vybojovali Gaimin Gladiators s Miroslavem „BOOM“ Bičanem a jen o dvě příčky níže se umístil Oliver „skiter“ Lepko a jeho Tundra Esports.

Výčet doplňuje Jonáš „SabeRLighT“ Volek, jenž v barvách slavné organizace TSM uspěl v regionu Severní Ameriky. Volek se ale do dění nezapojí od prvního dne, během bootcampu v Polsku byl totiž pozitivně testován na covid-19 a s minimálními příznaky se čeká, kdy bude připraven. Jeho náhradníkem je Quinn.

Turnaj vypukne skupinovou fází, kde se dva balíky sedmi týmů utkají každý s každým v BO2 sériích. Čtyři nejlepší týmy vždy postoupí do horního pavouka, další dva z každé skupiny budou v play-off začínat rovnou v části pavouka poražených. Ten, kdo skončí poslední, se rozloučí již v těchto dnech. Double Elimination bracketu bude patřit následující týden, vrcholem bude jediný BO5 zápas, který 22. května určí mistra.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.